PREMIJER U SABORU

PLENKOVIĆ 'Nakon ovakve ponude Vlade, štrajk u školama je po mom dubokom uvjerenju suvišan'

 Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Andrej Plenković u Saboru je dao izjavu za medije nakon što je tijekom rasprave o opozivu branio ministra zdravstva Milana Kujundžića.

- Vezano za godišnje izvješće o radu Vlade, nadam se da je rasprava bila korisna građanima, da na jedan sintetiziran način predstavimo što smo sve radili. Postignuća je puno, kazao je te nabrojao kontinuiran gospodarski rast, veće plaće, veće mirovine, veću zaposlenost.

- Bilo je važno predstaviti rješenje za zahtjeve sindikata za povećanjem od 6,11 posto, ne kroz pregovore o osnovici kroz temeljni kolektivni ugovor kako smo to radili do sada, nego kroz promjenu koeficijenta, što nije predmet pregovora Vlade i sindikata, nego je to nešto što Vlada određuje. Da rezimiram paket. Ponuda koja je na stolu: odustajemo od smanjenja stope PDV-a za jedan posto, na taj način nalazimo sredstva na prihodovnoj strani proračuna, inače tih sredstava nema. Pokazujemo konzistentnost u politici plaća ove Vlade za državni i javni sektor, a to je da svake godine izlazimo u susret onoliko koliko je to realno, a da istovremeno zadržimo proračunski okvir da trošimo koliko zarađujemo, da ne zadužujemo buduće generacije. To je bit našeg okvira. Iz tih sredatava nudimo i državnim i javnim službama '2%-2%-2%' tijekom 2020 godine, šest posto ukupno, što je upravo ono što su sinidkati htjeli", kazao je Plenkoić te dodao da sustav koeficijenata ima nelogičnosti i nepravednosti, ali i da je "teško napraviti novi zakon o plaćama", piše N1.

Na novinarsku opservaciju da je sve navedeno već rečeno i da su sindikati odbili taj prijedlog, premijer je kazao:

- Ne vidim neposredan razlog za štrajk. Štrajk poštujem, to je pravo sindikata, ali moramo vidjeti što je bit zahtjeva, a bit zahtjeva je šest posto. Mi smo pokušali donijeti novi Zakon o plaćama, ali nismo dobili ni jedan pozitivan odgovor ni iz jednog resora.

Na pitanje hoće li tražiti zabranu štrajka ako se on nastavi, kazao je:

- Svatko od nas se bavi nekim poslom da bi ga radio, a ne da bi ga ne radio. Dobivamo plaću za rad. Ako imate javno izrečen stav Vlade - idemo razgovarati i naći cjelovito horizontalno rješenje za koeficijente - to je ozbiljan potez, to nije sitnica, to nije malo, to su velika sredstva. Uvjeren sam da će profesori i učitelji dobro razumjeti ovo što govorim. Poruka je štrajkom poslana. Sad je prvi tjedan, ljudi se snalaze, ali što ćemo ako bude trajalo dva mjeseca? Štrajk je po mom dubokom uvjerenju, nakon ovakve ponude, suvišan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:29