'STRANKA PODUPIRE SVE AKTIVNOSTI'

PLENKOVIĆ NAKON SJEDNICE VRHA HDZ-a 'Stalno držimo konzistentnu liniju i te konzistentne linije trebaju se držati i naši saborski zastupnici'

 
Andrej Plenković
 Robert Fajt / CROPIX

Nakon održavanja zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća Hrvatske demokratske zajednice u petak, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je da su oba tijela dala podršku trenutnim aktivnostima Vlade Republike Hrvatske koje između ostalih uključuju i donošenje Zakona o državnim blagdanima, rebalans proračuna, izglasavanje prijedloga državnog proračuna za iduću godinu te paket kaznenog zakonodavstva i poreznih reformi.

"Stranka je u otvorenoj raspravi pokazala jedinstvo u smislu davanja potpore aktivnostima Vlade", rekao je Plenković te dodao da je na sjednici šef izbornog stožera kandidatkinje HDZ-a na nadolazećim predsjedničkim izborima Kolinde Grabar-Kitarović Ivan Anušić stranku izvijestio o pripremama za izbore te da su te aktivnosti dobile potporu.

Predsjednik HDZ-a Plenković rekao je da se na ovoj sjednici nije raspravljalo o povlačenju amandmana na Zakon o blagdanima kojim se Dan antifašističke borbe htjelo ukloniti s popisa državnih praznika. Podsjećamo, Josip Đakić, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane, predlagatelja amandmana, ranije je u petak predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića obavijestio da Odbor povlači sve amandmane na Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima.

"Postoje određena načela i vrijednosti koje se nalaze u temeljima HDZ-a. Treba na njih podsjetiti, trebamo voditi računa o vrijednostima poput antifašizma, trebamo podsjetiti da je taj datum u kalendar blagdana uvrstio Franjo Tuđman, i to s ciljem pomirbe. Tu nema daljnjih dilema, svi su danas ponovili punu privrženost toj ideji", rekao je Plenković te dodao da se u HDZ-u stajališta iznose u ozračju demokracije te da se nakon toga formira jedinstven stav. "Stalno držimo konzistentnu liniju i te konzistentne linije trebaju se držati i naši saborski zastupnici. Svi se članovi trebaju držati tog stava."

Komentirajući postavljanje spomen ploče generalu JNA Mladenu Bratiću u Novom Sadu, Plenković je rekao da je to za Hrvatsku neprihvatljivo. "Postoje određena pitanja koja trebamo rješavati i koja će u odnosima između Srbije i Hrvatske izazivati tenzije. Postavljanje ploče je potez za odbaciti, što sam i rekao (predsjedniku Srbije Aleksandru) Vučiću. Ne znam zašto se to radi. Reagirali smo, uputili smo prosvjednu notu. Smatramo da je ovaj potez loš", rekao je predsjednik HDZ-a te dodao da na sjednici nije bilo rasprave o tome da se predsjedniku Srbije uskrati pozivnica za sudjelovanje na Kongresu Europske pučke stranke u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:50