PREMIJER U SABORU

PLENKOVIĆ 'Ne treba meni međunarodna analiza da vidim ima li ili nema slobode medija u RH. Previše se dramatizira'

 
 Dragan Matić / CROPIX

Hrvatski sabor je u srijedu poslijepodne raspravljao o prijedlogu Kluba zastupnika Glasa i HSU-a da zaključkom obveže Vladu da pokrene postupak revizije Vatikanskih ugovora, pozivajući se pritom i na podatak kako RH temeljem tih, te s njima povezanih ugovora s Hrvatskom biskupskom konferencijom, za potrebe Katoličke crkve godišnje izdvaja oko 900 milijuna kuna.

"Vlada je protiv", kratko je poručio premijer Andrej Plenković. "Prigodom mog posjeta Svetoj Stolici i susreta s papom Franjom dobio sam slično pitanje i bili smo rezolutni. Kad je riječ o našoj Vladi, neće doći do revizije", rekao je Plenković, kako prenosi N1.

Arbitražni postupak koji je u Washingtonu pokrenuo MOL protiv Hrvatske još je u tijeku i čeka se odluka.

Hrvatska je u svim arbitražnim postupcima pokrenutim protiv nje temeljem ugovora o zaštiti ulaganja sa članicama EU ili Ugovora o energetskoj povelji uložila prigovor nenadležnosti Arbitražnog suda u Washingtonu.

"Riječ je o procesu za koji svi jako dobro znate da traje šest godina. Hrvatska je iznosila proteklih godina argumente. Važno je da smo podnijeli taj prigovor", istaknuo je premijer.

U Hrvatskoj se trenutno vodi više od tisuću predmeta protiv novinara i medija, objavljeno je u srijedu na okruglom stolu "Novinarstvo pred sudom", na kojem su brojni sudionici upozorili na česte građanske i kaznene postupke koji se radi zastrašivanja kritičnog novinarstva vode protiv medija. Premijer po pitanju slobode medija ne vidi probleme.

"Što se mene tiče, kazati da u Hrvatskoj danas nema slobode medija znači da taj koji to kaže niti gleda niti sluša niti čita", kazao je Plenković.

Ipak, po mnogim međunarodnim istraživanjima u Hrvatskoj je stanje u medijima najgore od svih članica EU.

"Ajmo stvari malo primiriti. Hrvatska je i po Freedom House slobodna zemlja, mediji su slobodni. Ne vidim baš, kao dosta informiran i po dužnosti i privatno, da se kod nas ne piše sto se želi, da netko radi pritisak na urednike ili novinare. Ne znam na temelju čega svi ti evaluiraju, tko im daje informacije. To je klasična priča, to smo prošli u procesu pregovora. Ne treba meni međunarodna analiza da vidim ima li ili nema slobode medija u Hrvatskoj. Garantiram, kao netko tko čita. Ne vidim problem, više se dramatizira nego što problem postoji", rekao je Plenković.

Najavio je da će Vlada sutra odgovoriti oporbi na tekst interpelacije oko probale nabavke borbenih aviona: "Vjerujem da ćemo u dogovoru s predsjednikom Sabora dogovoriti termin za raspravu".

Što će biti u tom odgovoru?

"Ono što je, fakti i činjenice. Kako je cijelo vrijeme vođen proces", odgovorio je Plenković, javlja N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:11