PREMIJER U JELSI

PLENKOVIĆ NE ŽELI OTKRITI KAD ĆE UVESTI POREZ NA NEKRETNINE, KRITIZIRAO TOLUŠIĆA 'Ima podršku, ali pravilnik je donio bez konzultacija i procedure'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 14.08.2017. u 16:13

Knin, 040817.
Sjednica Vlade RH u Veleucilistu Marko Marulic
Na fotografiji: premijer Andrej Plenkovic
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Niksa Stipanicev / CROPIX

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak ponovno nije otkrio kada će se uvesti porez na nekretnine, potvrdivši samo da to neće biti 1. siječnja iduće godine te da će Vlada dodatno raditi na senzibiliziranju javnosti za uvođenje novog poreza.

Odgoda uvođenja poreza na nekretnine stvar je političke ocjene, rekao je Plenković u Jelsi dodavši kako "ima dobar osjećaj da treba dodatno senzibilizirati javnost i vidjeti kada će primjena (uvođenje tog poreza) biti najprimjerenija".

Uvođenje tog poreza, smatra Plenković, treba dodatno iskomunicirati i javnosti objasniti njegove ciljeve.

Plenković je izjavio da je o tome "naravno razgovarao s ministrom Zdravkom Marićem te da su odluku zajednički usuglasili".

Upitan za nastavak prikupljanja podataka od građana o vlasništvu nekretnina, Plenković kaže kako je Vladi izrazito važno da ima kvalitetnu evidenciju nekretnina koje su do sada nejednako evidentirane ovisno o gradovima i općinama.

Novi Zakon o otocima u proceduri već ove jeseni

Andrej Plenković u ponedjeljak je u Jelsi sudjelovao na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Jelse te najavio da će Vlada, nakon 20 godina, donijeti novi Zakon o otocima, a on će u proceduru već ove jeseni.

S ciljem unaprjeđenja kvalitete života na otocima i njihova razvoja, naglasio je da je u okviru Ministarstva regionalnog razvoja osnovana posebna uprava za otoke koja će biti zadužena i za privlačenje sredstava iz EU fondova.

Istaknuo je i da će Vlada pomoći rješavanju prioritetnih projekata za Hvar pa je tako u program za razvoj i gradnju cesta 2017./2018. uvrštena i cesta Jelsa-Sućuraj. Najavio je bolje prometno povezivanje otoka s kopnom, ali i otoka međusobno.

Loš tajming Pravilnika o naknadama za uvoz voća i povrća

Vezano uz izmjene pravilnika o povećanju naknada za uvoz voća i povrća iz trećih zemalja, zbog kojega su negodovale susjedne zemlje, a o čemu je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić odlučio samoinicijativno, Plenković je kazao da "Tolušić ima podršku u svojim aktivnostima", no i da je taj pravilnik donesen bez konzultacija s Vladom i bilo kakve procedure na razini užeg kabineta.

"Njegova je namjera u načelu bila dobra, ali metodologija i tajming nisu. Pravilnik je izmijenjen i to je sve", zaključio je Plenković.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo