PREMIJER U SINJU

PLENKOVIĆ O DJECI MIGRANTIMA 'Tko bi razuman bio protiv toga da im se pomogne?' O REFERENDUMU O EURU 'To nije suverenizam, nego izolacionizam'

Andrej Plenković
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nalazi se u Sinju gdje u sklopu predizborne kampanje HDZ-a predstavlja svoj program i tim. Kako javlja Dnevnik.hr, komentirao je širenje epidemije koronavirusa, migrantsku krizu i još neke teme.

Što se epidemije koronavirusa tiče, Plenković je rekao da smo sretni jer je kod nas zaraza lokalizirana na samo tri grada. Na pitanje ima li Vlada kakav plan da olakša poduzetnicima koji su već pogođeni blokadom sjevera Italije, Plenković je kazao da sva relevantna ministarstva angažirana.

- Prvo moramo vidjeti koji su prvi efekti i nakon toga ćemo dogovarati odgovarajuće aktivnosti. Ovo je situacija koja je van okvira. Nismo se još susreli s ovim i to dugi niz godina. Ovo što se Italiji događa, tu možemo reći da je najdinamičnije od svih država EU-a. Vidimo po podacima da je i u Francuskoj takav trend, i u Njemačkoj. To su mnogoljudne zemlje i maju veće brojeve i stvari idu brže. Mi smo za sada među onima koji su manje dotaknuti.

Što se migrantske krize na grčko-turskoj granici tiče, rekao je da se nezakonite migracije trebaju spriječiti i da se treba vratiti na provedbu izjave između Turske i EU iz 2016.

- Ona je smanjila dinamiku kretanja na toj ruti sa 100 posto na dva. Naš stav je vrlo jasan, kao i stav svih institucija. Što se djece migranata tiče, Hrvatska je uvijek zauzimala izrazito humanitaran i human pristup. I mi smo bili zemlja i koja je imala prognanike i koja je primala izbjeglice. Djeca trebaju posebnu zaštitu. Mi smo trenutno u fazi da će povjerenica najprije posjetiti Tursku, snimiti situaciju i nakon toga će se razgovarati koje bi države članice mogle prihvatiti određeni broj djece. Ja ne vidim tko bi razuman mogao biti protiv toga da pomognemo djeci koja žive u bitno drugačijim uvjetima nego što žive naša djeca, rekao je Plenković.

Komentirao je inicijativu desnih stranaka koji žele referendum protiv uvođenja eura i za zadržavanje kune. Plenković je rekao da to nije suverenistička već izolacionistička politika. Novinari su Plenkovići rekli da su ga inicijatori prozvali izdajnikom.

"Tko je to rekao? Ako je to rekao gospodin Zekanović, on bi se svaki dan trebao zahvaliti Andreju Plenkoviću što je uopće saborski zastupnik i što uopće ima priliku ovako se eksponirati javno, onda je to jako deplasirano i neprimjereno“, rekao je i dodao da je euro praktički već tu, s obzirom na štednju i kredite u eurima, prenosi Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:37