VRUĆA STOLICA

PLENKOVIĆ O IZBORU ŠEFA EUROPSKE KOMISIJE 'Predsjednica i ja nismo bili kandidati za ta mjesta, ali nikad ne znate što će se dogoditi'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 26.06.2019. u 09:42

Zagreb, 211118. City Plaza Zagreb.
Slavonska avenija 6.
Dodjela nagrada Zlatna kuna najboljim hrvatskim poduzetnicima i firmama.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i Kolinda Grabar Kitarovic, predsjednica Republike Hrvatske.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović

Predsjednik vlade Andrej Plenković nije u srijedu isključio mogućnost da hrvatski dužnosnici budu među kandidatima za vodstvo Europske komisije, iako je naglasio da u dosadašnjem tijeku razgovora to nisu bili.

Belgijski dnevni list Le Soir prošli je tjedan pisao kao se među kandidatima za vodstvo Europske komisije spominju Grabar-Kitarović i Plenković, ali premijer je komenirajući taj članak tada rekao da u europskim medijima ima puno "špekulacija" koje su "daleko od razgovora koji se vode za stolom.

Plenković je u srijedu, gostujući u HRT-ovoj emisiji "A sada Vlada", istaknuo kako predsjednica i on "nisu bili kandidati za ta mjesta".

"Ali s obzirom kako se sve odvija, nikad ne znate što će se dogoditi", dodao je potom.

Poručio je kako bi Hrvatska, kao mlada članica Europske unije, treba biti zadovoljna samom činjenicom da se njezino političko vodstvo spominje u kontekstu vodstva europskih institucija.

"To je gotovo nevjerojatno. Mi ćemo sad obilježiti samo šest godina članstva u Uniji, a u poziciji smo da se ključni ljudi na neki način nalaze u svojevrsnim kombinacijama za tako nešto", rekao je premijer, dodavši tome i kandidaturu ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe, o čemu će se odlučivati u srijedu navečer.

Osvrnuvši se na pregovore o novom vodstvu europskih institucija općenito, Plenković je otkrio kako još ništa nije dogovoreno te je otkrio da je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao da nijedan od kandidata triju blokova – pučana, socijaldemokrata i liberala - trenutno ne može dobiti potrebnu većinu da ga se predloži za vodstvo Europske komisije.

Premijer je kazao kako je na tim pregovorima istaknuo da svakako dobro izbjeći negativno glasanje o kandidatima jer se "time ne stvara povoljna atmosfera" te se "otvaraju krupne političke posljedice".

Odbacio je tvrdnje da će dogovor o novom predsjedniku Komisije biti postignut na nadolazećem summitu G20 u Japanu na kojem će biti prisutni čelnici vodećih europskih država.

"Dogovor će biti, ako ga bude, u nedjelju ili ponedjeljak u Bruxellesu", kad se održava idući summit, rekao je premijer.

"Ideja je da se dogovor postigne prije nego što novi saziv Europskog parlamenta ima svoju prvu sjednicu. Ona je 1. srpnja u Strasbourgu, a 2. srpnja bi se trebao birati novi predsjednik", otkrio je, pa naglasio kako je po njemu "sve otvoreno".

"U ovom trenutku dodatno špekulirati ne bi bilo baš dobro", zaključio je Plenković.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo