KOMENTAR PREMIJERA

PLENKOVIĆ O MILANOVIĆEVOJ IZJAVI DA MOŽDA NEĆE NA IZBORE 'Mislim da je to za Davora Bernardića jedna vrlo znakovita poruka'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Milanovićeva odluka da ne ide na parlamentarne izbore, znakovita je poruka Davoru Bernardiću – komentirao je hrvatski premijer Andrej Plenković odluku predsjednika države, koja i nije osobito iznenadila političke analitičare.

Je li to odgovorno ili neodgovorno, zanimalo je novinare mišljenje premijera:

- Poruka je to i biračima i time sam sve rekao.

Pokušali su novinari, s kojima je razgovarao nakon polaganja kamena temeljca za dogradnju Osnovne škole Vladimir Nazor u Svetom Iliji (Varaždinska županija), isprovocirati pitanje nazočnosti na ovakvim događanjima u svrhu predizborne kampanje, premjer je to zanijekao. Na pitanje koliko je gradilišta škola obišao u zadnjih godinu dana, nije znao odgovor.

Varazdin, 220520.
Premijer Andrej Plenkovic polozio je kamen temeljac za osnovnu skolu u mjestu Sveti Ilija kod Varazdina.
Na fotografiji: Premijer Plenkovic i ravnateljica skole Andjelka Rihtaric.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Novinari su konstatirali da je sigurno lakše s pozicije premijera ući u predizbornu utrku, premijer je odgovorio:

- Prošli put sam ušao u kampanju kad nismo bili na vlasti pa sam pobijedio. Predsjednik Vlade ne postajete iz vakuuma, morate dobiti legitimitet u stranci. Teza o odvajanju stranke i politike kad ste premijer, ne postoji – rekao je Plenković.

I dodao: - Predsjednik države si, to vidimo, može priuštiti jer je stupanjem na dužnost izašao iz stranke. Ima komoditet ne izaći na izbore i ne podržati gospodina Bernardića, koji je pak njega snažno podržavao u izboru za predsjednika.

Druga tema bio je povratak djece u školske klupe u ponedjeljak. - Ne vidim razlog da se u školu ne ide, izuzev što se u medijima i na društvenim mrežama problematizira odlazak u školu. Ako se može na posao, može se i u školu – rekao je.

Varazdin, 220520.
Premijer Andrej Plenkovic polozio je kamen temeljac za osnovnu skolu u mjestu Sveti Ilija kod Varazdina.
Na fotografiji: s lijeva Andjelka Rihrtaric ravnateljica skole, Marin Bosilj nacelnik opcine Sveti Ilija i premijer Plenkovic.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Kaže da je osobno inzistirao na provođenju državne mature.

O izbornim listama,a nije želio govoriti pa je i pitanje o javnim stranačkim oponentima na tim listama, ostalo neodgovoreno.

Premijer smatra da je Hrvatska učinila znatno više od mnogih drugih zemalja za pomoć privatnom sektoru pogođenom korona krizom.

- Praktički nemamo veći broj nezaposlenih, osim onih koji bi, da nije krize, radili sezonske poslove. Ako država da plaću za pola milijuna sugrađana za ožujak, onda smo stali iza gospodarstvenika, ako za travanj da 4000 kuna za 600.000 ljudi, stali smo iza njih. Bude li taj broj jednaki ili malo manji za svibanj, pružili smo ruku gospodarstvu kao malo tko. Procijeni li se da su pojedini sektori i dalje u problemu, tražit ćemo nove mjere i rješenja – rekao je.

Europska unija za novi je val krize pripremila 500 milijardi eura za novi val pomoći, koliko će od novca, nada se premijer, završiti u Hrvatskoj?

- Trudit ćemo se maksimalno. Taj novac mora poslužiti kao zamašnjak izlaska iz krize.

Varazdin, 220520.
Premijer Andrej Plenkovic polozio je kamen temeljac za osnovnu skolu u mjestu Sveti Ilija kod Varazdina.
Na fotografiji: Premijer Andrej Plenkovic.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Varaždinski župan Radimir Čačić skup je iskoristio kako bi još jednom prozvao prisutne Predraga Štromara, ministra graditeljstva i ministricu obrazovanja Blaženku Divjak za podmetanje noge obrazovnom sustavu u Varaždinskoj županiji. Kaže da su učinili sve da ne isplate svoj dug prema županijskim školama i da njih dvoje nemaju baš nikakve zasluge u činjenici da je upravo školstvo Varaždinske županije na samom vrhu u državi.

Školu u Svetom Iliji pohađala je i ministrica Blaženka Divjak.

- Počeli su predizborni dani pa su prepoznate i kvalitete županijskog obrazovanja. Nakon mog odlaska, u osam godina vakuuma, u Varaždinskoj županiji nije sagrađena ni jedna škola – osvrnuo se župan na "doprinos bivšeg župana, a danas potpredsjednika Vlade, Predraga Štromara u visoki nivo županijskog školstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:31