SUD SE PROGLASIO NENADLEŽNIM

PLENKOVIĆ O ODLUCI SUDA EUROPSKE UNIJE 'Današnja presuda pobjeda je hrvatskih argumenata i potvrda da smo bili u pravu'

 
Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Sud Europske unije proglasio se u petak u Luxembourgu nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici, te pozvao dvije zemlje na suradnju u pronalasku rješenja graničnog spora sukladno međunarodnom pravu.

Predsjednik Suda EU-a Koen Lenaerts također je rekao da je Slovenija dužna platiti troškove Hrvatskoj koje je imala u ovom predmetu.

"Današnja presuda pobjeda je hrvatskih argumenata i potvrda da smo bili u pravu. Sud (Europske unije) potvrdio je da arbitražni sporazum nije dio pravne nadležnosti Europske unije te da taj Sud nije nadležan tumačiti arbitražni sporazum, već da se radi o pitanju međunarodnog prava. Vlada Republike Hrvatske ovaj je proces politički vodila. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova snažno se angažiralo, a htio bih se zahvaliti i vanjskim stručnjacima koji su s nama surađivali na ovom predmeti. Hvala ima na stručnoj potpori", rekao je Andrej Plenković na konferenciji za medije u petak.

"Sud Europske unije pozvao je obje strane da spor riješe u skladu s međunarodnim pravom. To je poruka Sloveniji da jednostani potezi ne funkcioniraju. Ovim putem pozivamo Sloveniju na bilateralne razgovore o ovom pitanju. Pozivamo Sloveniju da prestane poduzimati jednostrane mjere uz granicu na kopnu, a posebice na moru. Čim prestane s kažnjavanjem ribara, mi ćemo prestati s s recipročnim mjerama", nastavio je Plenković. "Ovaj je presuda dokaz ispravnosti postupanja Europske komisije kojom je predsjedavao Jean-Claude Juncker, koja se držala da se u ovom pitanje ne treba uključivati. Činjenica da Slovenija snosi troškove ovog postupka dovoljno govori."

"Naša je Vlada pokazala da na pravi način zna braniti hrvatske nacionalne interese. To smo radili bez dizanja tenzija i naglih poteza. Staloženo i čvrsto ostvarujemo nacionalne interese. Očekujem da ćemo nastaviti dijalog sa slovenskom vladom. Ponudili smo im bilateralne razgovore na ovu temu više puta", rekao je Plenković. "Susjedne smo zemlje, prijateljske. Želimo dobrosusjedske odnose sa Slovenije, želimo intenzivirati suradnju. Živimo jedni pored drugih. Osim rezidulanih pitanja iz prošlosti, sa Slovenijom nismo imali sukoba i otvorenih pitnaja. Na tom tragu želimo graditi odnose sa Slovenijom."

Plenković je upitan može li stvarno očekivati dijalog sa Slovenijom o ovom pitanju, s obzirom na aktualno političko stanje u toj zemlji. "Ja ovu temu pratim 30 godina. Mi ovu temu nismo postavili kao biti ili ne biti. To se dogodilo zato što smo tako upravljali ovom temom. Dogodilo se zato što smo vodili računa o našim interesima na međunarodnoj sceni. Vlada Republike Hrvatske, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i stručni suradnici radili su u sinergiji. Pažljivo smo to organizirali", odgovorio je premijer. "Ova današnja presuda potvrda je naših argumenata. U cijelosti je uvažen naš prigovor. Nakon današnjeg dana, svaki daljni dogovor podrazumijeva dogovor dviju strana. Ova tema se ne može otvoriti pred nijednim tijelom, a da mi na to ne pristanemo. Apeliram na kolege u Sloveniji. Mi smo prijatelji. Drugog puta nemamo. Želimo sva pitanja riješiti kroz dijalog. Ali obje strane moraju biti zadovoljne."

Odgovarajući na pitanje novinara još jednom je zaključio da se Hrvatska i Slovenija moraju zajedno potruditi da dođu do rješenja.

- Niti se Hrvatska poziva na provođenje arbitražnog sporazuma niti Slovenija ne može sama riješiti ovaj problem, to je ključna poruka današnje odluke u Strasbourgu. Naša je pozicija da mi objektivno gledano nismo daleko od rješenja, ali i jedna i druga stana mora napraviti napore i osigurati potporu u parlamentu. Stoga je pronalaženje rješenja zahtjevno, ali u cilju omogućavanja normalnih odnosa moramo se potruditi. Ova presuda mora biti poticaj za pronalaženje rješenja, zaključio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:59