PORUKA IZ VINKOVACA

PLENKOVIĆ O PENAVINOM INZISTIRANJU NA PROSVJEDU U VUKOVARU 'Svatko snosi posljedice svojih političkih odabira. On će morati živjeti s tim...'

Andrej Plenković na Vinkovačkim jesenima
 Vlado Kos / CROPIX

Premijer Andrej Plenković u nedjelju je boravio u Vinkovcima gdje je komentirao najavljeni prosvjed zbog neprocesuiranja ratnih zločina u Vukovaru, a koji organizira tamošnji gradonačelnik, HDZ-ovac Ivan Penava.

- Što se tiče procesuiranja ratnih zločina, mislim da se svi slažemo. Mislim da je snažan javni interes da se to učini. Bilo je napretka i pred hrvatskim sudovima, i u Haagu, a neki procesi su se vodili i u Srbiji. Ovaj poticaj dolazi prije svega od čovjeka koji je svaki dan u kontaktu s ljudima koji su izgubili svoje najmilije i koji i dalje osjećaju posljedice velikosrpske miloševićevske agresije u Hrvatskoj. Što se tiče karaktera prosvjeda, onog što bi Ivan, moj prijatelj i gradonačelnik, htio, i onog što neke druge političke snage žele, da se taj prosvjed kidnapira od izvorne ideje i pretvori u drugu priču, to je politički rizik s kojim smo se spremni suočiti, rekao je premijer dodajući kako je ova Vlada ispunila gotovo sva predizborna obećanja koja se tiču domovinske sigurnosti, branitelja, vojske i policije, piše N1.

Na pitanje boji li se da se prosvjed u Vukovaru pretvori u prosvjed protiv Vlade, Plenković je odgovorio kako će sigurno na prosvjedu biti i političkih snaga.

- Većina aktera koji su to podržali drugim aktivnostima jasno identificira svoje političke ciljeve, ali to nije nikakav problem. Mi ćemo se s time nositi argumentirano i čvrsto, kaže premijer.

- Kad se izađe s takvom inicijativom, teško je ići nazad. Svatko snosi posljedice svojih političkih odabira. On će živjeti s tim što će u pogledu kontrabilnosti tog prosvjeda biti manevarski prostor. Ta tema sada ima svoj život, što medijski, što politički, rekao je premijer govoreći o inzistiranju vukovarskog gradonačelnika na održavanju prosvjeda.

Komentirao je i najavljenu mirovinsku reformu.

- Reforma nije gotova, ministar Pavić i njegovi suradnici već više od godinu dana rade na reformi. Imaju dva cilja, jedan je održivost, a drugi primjerenost mirovina. Da mirovine budu veće i da nitko ne dođe u diskriminirajuću situaciju, rekao je premijer.

Što se tiče osnivanja izbornog stožera HNS-a, premijer smatra da je dobro da se svi pripremaju za europske izbore koji će se održati naredne godine.

- Što se tiče ovih drugih izbora, HDZ je ostvario ogroman broj rezultata. Mi smo spremni za taj scenarij ako treba i sutra, zaključio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:15