NAKON PREGOVORA

PLENKOVIĆ O PONUDI KOJU JE DAO SINDIKATIMA 'Ovo je najveće povećanje uopće, u našem mandatu 23,1 posto. Važno je da razumiju cjelinu ponude...'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon dva dana maratonskih pregovora Vlade i sindikata zaposlenih u obrazovanju, sinoć je Vlada sindikatima dala ponudu o kojoj će se oni izjasniti na referendumu. Štrajk u školama se nastavlja i dalje, a ako sindiati prihvate ponudu Vlade, štrajk će se završiti u petak. O svemu se danas oglasio premijer Andrej Plenković.

'Mislim da smo jučer imali jako dobre razgovore, da je paket na stolu cjelovit i dobro osmišljen. Važno je da to čuju i znaju svi ljudi u obrazovanju. Ponuda Vlade se sastoji od ponude kroz temeljni kolektivni ugovor, povećanje osnovice 6,12 posto, plus odmah od 1.12. s plaćom u siječnju dodatnih 3 posto plus posebni dodatak, čime će već u veljači imati 5 posto veću plaću nego sada.

Drugo, dva posto od lipnja i još jedan posto dodatak. U srpnju će imati 8 posto veću plaću nego danas. Od 1. listopada još dva posto kroz TKU, to je 10,40 posto u idućoj godini', rekao je Plenković i dodao da je to veliko povećanje.

'To je najveće povećanje uopće. Još apeliram da Vlada, sindikati i vanjska institucija s kojom razgovaramo, napravimo i ispravimo sve nepravde koje postoje, s ciljem da se to dogovori i da imamo jasno definiran i uređen sustav plaća. Pritom još idemo s povećanjem božićnice, regresa, darova za djecu i povećanje otpremnine. U našem mandatu za učitelje i profesore to je 23, 1 posto povećanje plaće ukupno. To je ozbiljna politika, plod dijaloga i zajedničko postignuće.

Mislim da ovu ponudu treba sagledati realno, cjelovito, uz respekt sindikata i učitelja i razumjeti da je ovo napravila Vlada koja se ne ponaša kao druge, koja ne zadužuje našu djecu.

Smatram da smo mi danas nakon sastanka sa sindikalnom stranom postigli visoki stupanj međusobnog razumijevanja, a potrebno je pronaći kvalitetan kompromis. Ovo što je jučer dogovoreno je izuzetno zdrav kompromis', zaključio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:54