ŠTRAJK PROSVJETARA

PLENKOVIĆ O ŠTRAJKU I MINISTRICI 'Razgovarat ćemo i vidjeti što dalje, moramo naći neki kompromis sa sindikatima, apeliramo na učitelje'

 Damjan Tadic / CROPIX

Premijer Andrej Plenković je nakon susreta sa sindikatima, koji su mu kao poruku pokazali plakat na kojemu je pisalo 96 posto je reklo ne, ponovno razgovarao s novinarima o štrajku prosvjetara i pregovorima sa sindikatima.

- Pitanje digniteta traje već 20 godina, pokušajmo svježe pogledati na situaciju, hajdemo probati restart. To je bit naše poruke. Mi smo proračun usvojili, i rebalans također, idemo s poreznom reformom, valjda ima to nekakvog efekta. Mi smo sad u fazi emocija, to je najbitnije, ono što je najvažnije. Apeliramo na profesore i učitelje, moramo naći neki kompromis, poručio je premijer.

Na komentar da se čini kako sindikati nisu spremni popustiti, rekao je: 'Nema drugog načina nego da razgovaramo'.

Komentirao je i ministricu Divjak koja je neki dan izjavila kako više ne želi sudjelovati u igrama moći između sindikata i Vlade.

- Razgovarat ćemo i danas i sutra pa ćemo vidjeti što dalje, nismo imali vremena. Svatko tko vodi resor želi da stvari budu bolje, razumijem svakog ministra, dok je u Vladi želi napraviti nešto dobro, važno je znati da vlada mora biti tim. Nezgodno je kad nema jedinstva, razgovarat ćemo o tome, rekao je.

O reakciji sindikata

Upitan je li iznenađen reakcijom sindikata, koji su nakon njegova istupa šutke dignuli transparent pred njegovim licem, premijer je rekao da tu ne vidi nikakav problem. "To je sve demokratski, ne vidim ja tu nikakav problem", rekao je Plenković, prenosi N1.

Premijer je ponovio svoje ranije izjave, da je Vlada već dosad plaće povećala za 11,49 posto te da će se s njihovom ponudom plaća učitelja podići za 18,3 posto. "Svi učitelji će imati plaću veću za 18,3 posto, plus ova dva posto koja smo dali kao garanciju. To je praktički garantiranih 20 posto u mandatu jedne vlade, plus porezne olakšice. Sve to skupa znači da je ova Vlada za učitelje, radnike u javnom i državnom sektoru učinila jako puno, a da pritom nismo slijedili politiku prethodnih vlada o zaduživanju. Svaki će učitelji u mandatu naše Vlade imati garantirano 20 posto veću plaću. To je bitno, to treba ponavljati", rekao je Plenković.

Ponovio je i da se o koeficijentima ne pregovara između Vlade i sindikata, nego da se pregovara o temeljnom kolektivnom ugovoru, te granskom kolektivnom ugovoru.

"Dijalog je kontinuiran i stalan. Za koeficijente, budući da se ovdje radi o velikom broju ljudi, taj dio je 90.000 ljudi, stoga je volumen sredstava o kojima s radi veći. Meni je u interesu da djeca idu u školu, da ne gubimo kalendar rokova ne samo za nadoknadu, nego za maturu, praznike. Apeliram još jednom, prije svega na učitelje i profesore, na ravnatelje, roditelje i djecu. Nije dobro ne ići u školu, ako se želi ići naprijed, mora se učiti, da bi se učilo, mora se ići u školu", rekao je Plenković.

Pitanje koeficijenata

Predsjednik Vlade ponovio je i dosadašnji tijek pregovora, u kojima su sindikati odbili garantirani dodatak od 2 posto na plaću iz rujna, dodao da su odbili i ponudu ministra Aladrovića od 2+2 posto.

Na upit je li se koeficijentima moglo baviti i ranije, a ne na samom kraju mandata, a premijer je rekao da postoji nekoliko slojeva te priče.

- Imamo supstancu, ona je imate li veću plaću u mandatu ove Vlade. Imate. Da smo mi Vlada koja je uvela krizni porez, koja je smanjivala koeficijente, koja je ukinula božićnice i regrese, ja bih rekao da smo zločesta Vlada koja radi na štetu zaposlenika. Mi trošimo koliko zarađujemo, ne zadužujemo se za generacije koje će doći, sindikati i profesori moraju znati da ovdje imaju nekoga tko je razuman. Sve što smo učinili s poreznom reformom ne zaboravlja ljude u privatnom sektoru koji nose hrvatsku ekonomiju", rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:20