PREMIJER NA KLUBU HDZ-a

PLENKOVIĆ O ŠTRAJKU PROSVJETARA I ODNOSIMA U KOALICIJI 'Ucjena nema, rješenja ima, Vlada ima neke ideje, strpite se do sutra. Nije ništa dramatično'

 Srđan Vrančić / CROPIX

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u utorak navečer je, uoči sastanka Kluba zastupnika HDZ-a, u kratkom obraćanju medijima ponovio da ne vidi razlog za štrajk prosvjetnih radnika. Izjavio je da 'ucjena nema, rješenja ima i razgovarat ćemo'.

Na pitanje može li se raspasti vladajuća koalicija na ovoj temi rekao je da 'nije ništa tako dramatično', a na pitanje kakvo rješenje ove situacije vidi, odgovorio je da Vlada ima 'neke ideje' za koje smatra da bi mogle biti dobre, ali nije iznio nikakve konkretnije detalje o tim idejama.

- Nismo još u toj fazi, kratko je odgovorio na pitanje je li Hrvatska pred prijevremenim parlamentarnim izborima.

- U mandatu ove Vlade su plaće, što podizanjem za više od 11 posto, što poreznim olakšicama, dignute skoro između 15 i 17 posto, neću ni govoriti koliko su oni prije nas smanjili plaće i ukinuli prava. Mislim da je dobra volja Vlade prema svim zaposlenicima uopće, a posebno prema učiteljima i profesorima, i više nego jasna, respektiramo ih i poštujemo, rekao je Plenković dodajući da njegova Vlada kani nastaviti s 'jasnom i konzistentnom' politikom, a pritom je sindikate pozvao na dijalog, a sve stranke, aludirajući time očito na partnere iz HNS-a, da zauzmu 'realan pristup'.

- Operativno politički nije bilo nikakvog razloga za štrajk, pogotovo ne u mjesecu kad su profesori čiji posao cijenimo i respektiramo dobili veći plaću nego za mjesec prije. To je malo neobično, nema ničega što gori da bi trebao trajati ovaj cirkularni štrajk, objektivno po svim kriterijima on se nije trebao dogoditi, izjavio je premijer tvrdeći da su ponude koje je Vlada iznijela sindikatima bile dobre.

- Pozivam profesore da se posvete onom što je bitno, a to je obrazovanje naše djece, izjavio je, a nije htio odgovoriti je li Vlada spremna ponuditi ipak nešto više sindikatima.

- Kazat ćemo vam, strpite se do sutra, rekao je.

Na pitanje misli li da će u petak na glasanju u Saboru imati dosadašnju većinu od 82 zastupnika, odgovorio je da koliko vidi ta većina je i dalje tu. Kazao je i da tijekom utorka nije razgovarao s HNS-ovcima, ali je napomenuo da će biti razgovora.

O slučaju grupnog silovanja u Zadru nije htio detaljnije govoriti, upućujući novinare na izjavu ministra pravosuđa o toj temi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:13