PREMIJER I ŠEF STRANKE

PLENKOVIĆ 'Očekujem da se svi suzdrže od onih unutarstranačkih aktivnosti koje disonantnim tonovima zbunjuju članstvo i birače'

 Tomislav Krišto / CROPIX

Nakon maratonskog sastanka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, koji je počeo još u poslijepodnevnim satima, čelnik stranke i predsjednik Vlade Andrej Plenković obratio se novinarima okupljenima u stranačkoj središnjici.

- Razgovarali smo o punoj i snažnoj podršci našoj kandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović i maksimalnom angažmanu svih članova i članica HDZ-a. Također, razgovarali smo o pripremama za saborsku sjednicu, smjeru u kojem vodimo Vladu i smjeru u kojem vodimo državu. Na sjednici je bila čvrsta i jasna potpora smjeru koji je osigurao političku stabilnost i snažnije europsko i međunarodno pozicioniranje Hrvatske, rekao je Plenković.

Na pitanje novinara o 'pravilima igre' za članove stranke u predsjedničkoj kampanji, Plenković je odgovorio da su 'svi na današnjem sastanku politički vrlo iskusni'.

- I svi razumiju da je uvijek u svakoj izbornoj kampanji važno imati koherentnu, jedinstvenu politiku. Stoga očekujem da se svi suzdrže od onih unutarstranačkih aktivnosti koje disonantnim tonovima zbunjuju članstvo i birače, da budu odgovorni i zreli te se ponašaju u interesu HDZ-ove izborne pobjede. Svjedočili smo, naime, izjavama koje nisu dane kako bi se pomoglo predsjednici ili ojačalo Vladu, nego isključivo iz osobnog interesa - radi pozicioniranja prije unutarstranačkih izbora. A koji će se održati tek iduće godine, u roku i u skladu sa Statutom HDZ-a, rekao je.

Na pitanje jesu li mu stranački kolege zamjerili to što je Miru Kovača nazvao irelevantnim Plenković nije dao konkretan odgovor.

- Ja sam namjerno rekao to što sam rekao da se prestane zbunjivati članstvo HDZ-a, da se prestane zbunjivati javnost... Svatko od nas ima svoju ulogu. U ovom trenutku vodstvo HDZ-a podržava smjer u kojem vodimo Hrvatsku. Taj smjer znači uključivost HDZ-a, a osobito prema predstavnicima manjina koji djeluju u hrvatskom društvu. Kad je gospodin Pupovac potpuno neprimjereno usporedio Hrvatsku s NDH i nazvao je faktorom nestabilnosti u regiji, mi smo te izjave odmah osudili. No, u svojim kasnijim istupima, gospdin Pupovac je reterirao od svojih tvrdnji. Nama je cilj da se svi građani Hrvatske osjećaju sigurno i da svi poštuju demokratske institucije države - rekao je Plenković.

Kad će HDZ-ovci moći slobodno govoriti, to jest kada će početi "kampanja" za unutarstranačke izbore? - bilo je iduće pitanje novinara.

- Slobodno mogu svi govoriti i danas. Ali treba to razlikovati od oportunističkih izjava - danih ne zato da bi se pomoglo predsjednici u kampanji ili ojačalo Vladu - nego danih isključivo iz osobnog interesa. Da se toliko rano ljudi pozicioniraju prije izbora, to još nije doživljeno.

Na pitanje kad će se održati unutarstranački izbori, Plenković je rekao da će se održati u skladu sa statutom stranke, iduće godine. No. nije želio otkriti je li to u svibnju ili u nekom drugom mjesecu.

Upitan da komentira pisanje Nacionala u kojem se tvrdi da Miro Kovač sudjeluje s timom Miroslava Škore, premijer je tek kratko rekao da nije čitao Nacional i da to ne može komentirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:23