RAZGOVOR ZA DNEVNIK NOVE TV

PLENKOVIĆ 'Odlučio sam medijski i percepcijski dojam da postoje aluzije na neke nepravilnosti, pa čak i korupciju, odagnati od programa Vlade'

 Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Andrej Plenković je u intervjuu za Dnevnik Nove TV pojasnio ciljeve rekonstrukcije Vlade.

- Nakon tri godine rada Vlade postoje trenuci kada ja kao premijer odlučujem možemo li napraviti osvježenja koja će nam pomoći u ispunjenju ciljeva. Neke situacije, a tu govorim o snažnom medijskom i percepcijskom dojmu da postoje aluzije na neke nepravilnosti, ponašanja koja nisu u skladu s vrijednostima, pa čak i aluzije na korupciju, jednostavno su, u proteklih nekoliko mjeseci, nanijele političku štetu i radu Vlade i Hrvatske demokratske zajednice. Ja osobno ne želim doći u situaciju da bilo tko, politički protivnik, neovisni analitičar, veže za ovu Vladu, za rad mene kao predsjednika Vlade, članova Vlade, bilo koga, nešto što ima takve konotacije. Odlučio sam, ne prejudicirajući, a uvjeren da je većina ljudi u Vladi kvalitetna, imat će oni prigodu objasniti stvari koje nisu jasne, da sve te stvari odagnam od rada Vlade, od programa Vlade, od imidža stranke i od naših prioriteta, pojasnio je Plenković na početku razgovora s Mislavom Bagom.

Na Baginu konstataciju da onda ni on kao premijer ne stoji dobro u percepciji javnosti, odnosno da je dojam o njemu negativan, odgovorio je.

- Čim uđete u Banske dvore vi ste po defaultu nepopularni. Popularnost bilo koga se može mjeriti na više načina, pokušavaju se prišiti etikete koje ne stoje, rekao je.

Plenković je pojasnio tri, kako kaže, temeljna razloga zašto je smijenio ministre i proveo rekonstrukciju Vlade:

- Da ostvarimo ciljeve našega programa, pogledajte fiskalni rast, ulaganja, podizanje mirovina, povećanje zaposlenosti, provođenje reformi u apsolutno svim segmentima ove Vlade, onaj koji gleda malo hladnije glave, to sve vidi, to su činjenice. Ja u politici moram donositi odluke po kriterijima i želji da osvježenjem u Vladi maknem sve one teme koje opterećuju Vladu da bismo nastavili gospodarski rast. Pogledajte koliko smo bili uspješni u povlačenju novaca iz europskih fondova, rekao je Plenković.

Na to ga je novinar pitao zašto je onda Gabrijela Žalac (ministrica regionalnog razvoja i EU fondova) morala otići:

- Nema to veze. Ministrica Žalac je članica HDZ-a. Ministrica Žalac ili ministar Tolušić ili ministrica Murganić su dio stranke. Oni će to biti. Odradili su svoju dionicu. Sada će netko drugi raditi angažirano na tim temama, rekao je Plenković.

Potom je odgovarao na upit zašto nije imao hrabrosti smijeniti ministra zdrasvtva Milana Kujundžića, koji se nije pokazao kao uspješan ministar.

- Imamo konkretna postignuća koja prolaze ispod radara onoga što je u fokusu. Imali smo upravo sastanak s predstavnicima druge najveće farmaceutske kompanije, tvrtke Hoffman-La Roche Hoftu, koji će omogućiti da naši mali pacijenti koji boluju od spinalne mišićne atrofije besplatno koriste lijek. Znači, omogućili smo personalizirani pristup. Dalje, u Dječjoj bolnici Srebrnjak uskoro počinje izgradnja Dječjeg centra kompetencije u translacijskoj medicini (CCTM), jedinog pedijatrijskog translacijskog centra u Europi, koji će biti financiran iz EU fondova sa 432 milijuna kuna, a radi se o najvećem infrastrukturnom projektu iz znanosti i zdravstva u regiji. Ministar Kujundžić radi svoj posao, pojasnio je Plenković, a Bago mu je u jednom trenutku odgovorio na tvrdnju da 'konkretna postignuća prolaze ispod radara' napominjući da o jednoj od tema koju je premijer spominjao Dnevnik Nove TV, u kojem gostuje, ima prilog.

Na pitanje novinara o veledrogerijama koje najavljuju da će zaustaviti distribuciju lijekova, odgovorio je:

- Mi s veledrogerijama razgovaramo. Bili su ovdje na sastanku. Oni su dobili određeni dio sredstava. Razgovori će se nastaviti. Normalno da ćemo kao Vlada i putem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje osigurati normalno funkcioniranje i opskrbu lijekovima u hrvatskim bolnicama, poručio je.

Na komentar da njegovo (ministrovo op.a.) nečinjenje može dovesti u opasnosti zdravlje pacijenata, Plenković je poručio da se to neće dogoditi.

Na pitanje je li siguran da će Kolinda Grabar-Kitarović biti HDZ-ova kandidatkinja na izborima za predsjednika, odgovorio je potvrdno.

- HDZ je velika stranka koja razumije što je odgovornost prema građanima. Želimo omogućiti predsjednici da kampanju vodi bez defanzivnih karakteristika. Želimo bez opterećenja odraditi predsjedanje Vijećem EU, rekao je pojasnivši još jednom razloge zbog čega se išlo u rekonstrukciju Vlade.

Poručio je da HDZ neće statirati u predsjedničkoj izbornoj kampanji.

- Dobit će širu podršku članova stranke, rekao sam da ćemo je podržati. Siguran sam da će pobijediti, poručio je.

Na molbu da prokomentira situaciju u kojoj kao šef HDZ-a ima dva protukandidata na unutarstranačkim izborima, rekao je:

- Što bih ja sad trebao reći, je li uobičajeno ili ne, to ja ne znam, sve je to dio demokratskog procesa, izjavio je.

- Od prvog dana imate krajnju desnicu koja napada žestoko, svim mogućim argumentima koji ne stoje. Dignitet Domovinskog rata, prava branitelja, položaj vojnika, policajaca, pogledajte histeriju oko Istanbulske, ništa se nije ostvarilo od njihovih strahova čime su plašili birače. Niti jedna zemlja nije našla potrebno kritizirati našu interpretativnu izjavu, kazao je.

Dotaknuli su se i nedavne odluke Ustavnog suda o ukidanju pojedinih odredbi Statuta Grada Vukovara koji se odnose na prava srpske nacionalne manjine na upotrebu svoga jezika i pisma u tom gradu.

- Važno je za hrvatske građane gledati činjenice. Kako sam ja proučio, ne proizlazi iz odluke pravna obveza koja bi nametala postavljanje dvojezičnih ploča, smirimo to, ja sam danas bio s Ivanom Penavom. Temeljem statuta Grada Vukovara postoje odredbe koje Ustavni sud nije dirao. Gradsko vijeće Vukovara će provesti raspravu o stanju dijaloga, odnosa između Hrvata i Srba, oni će donijeti svoje odluke. Imam izvrsnu suradnju s gradonačelnikom Ivanom Penavom. On ne dovodi u pitanje odluku Ustavnog suda, on ima jako dobar odnos s predstavnicima političkih stranaka i srpskom manjinom i vodi računa o tome da mora raditi na suživotu... Penava jako dobro razumije koje su njegove zadaće, pojasnio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:21