MINISTAR OSTAJE

PLENKOVIĆ OTKRIO ŠTO MISLI O ZAHTJEVIMA ZA KUJUNDŽIĆEVU OSTAVKU 'Ne vidim njegovu odgovornost, radi svoj posao, ne dopuštam hajku na ljude!'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 20.08.2018. u 11:26

Split, 200818.
Premijer Andrej Plenkovic u pratnji ministra obrane Damira Krsticevica i ministra unutarnjih poslova Davora Bozinovica posjetio je Centar za koordinaciju, vodjenje i gasenje pozara na priobalju u Divuljama.
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
CROPIX

Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je Centar za koordinaciju, vođenje i gašenje požara na priobalju u Divuljama. Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Mirko Šundov. Nakon prezentacije rada Operativnoga vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama, s osvrtom na dosadašnji tijek požarne sezone, Plenković je odgovarao na pitanja novinara.

Nakon što je u Zaprešiću prošlog tjedna tragično preminuo mladić Matteo Ružić kada u kolima hitne pomoći koja su došla po njega nije bilo liječnika, mnogi spominju odgovornost i ostavku ministra zdravstva Milana Kujundžića. Premijer Plenković je danas novinarima rekao da nakon nalaza inspekcije o tom slučaju ne vidi Kujundžićevu odgovornost te da on i dalje uživa njegovo povjerenje.

'Puno manje govorimo o uspješnim spašavanjima, nego o ovom jednom, nažalost, tragičnom slučaju, temeljito sam s ministrom prošao nalaze inspekcije Ministarstva i ne mogu reći da sam vidio neku objektivnu odgovornost koja bi dotaknula ministra. Želim da nakon što Zavod za sudsku medicinu donese cjelovito izvješće o uzrocima smrti, tad da govorimo o tom slučaju. Ministar Kujundžić radi svoj posao, kao premijer i čovjek ću raditi na tome da ne dopuštam hajku na ljude, u konkretnom slučaju ministra, jer prema onome što sam vidio, za to nema razloga', rekao je premijer.

Upitan za komentar činjenice da još uvijek nitko nije službeno kontaktirao obitelj, Plenković je kazao kako je to stvar Ministarstva zdravstva, ali tek nakon što se vide rezultati obdukcije.

Istaknuo je kako je hrvatski sustav komparativno s Europom "u nekim segmentima i kvalitetniji i bolji", iako ima i elemenata za poboljšanje, te pozvao da se kod donošenja zaključaka ubuduće prvo utvrde činjenice, umjesto da se dopusti prostor dezinformacijama.

"Ajmo malo fakte najprije utvrditi, objektivno sagledati situaciju, pričekati nalaz Zavoda za sudsku medicinu i nakon toga donositi meritorne, argumentirane odluke, a ne na buku donositi zaključke koji nisu utemeljeni na činjenicama", rekao je premijer. 

Na pitanje što će biti s Uljanikom, Plenković je kazao kako je Vlada u potpunosti angažirana - i Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo financija - u pogledu programa restrukturiranja, i to u komunikaciji s Europskom komisijom, ali da je to dugoročno prije svega odgovornost uprave, vlasnika, pitanje pronalaženja strateškog partnera i održivog poslovanja,

"Dok smo mi ovdje, ministri (Darko) Horvat i (Zdravko) Marić zajedno s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak gledaju na različite aspekte kako se može u ovom trenutku premostiti ova kriza likvidnosti koja postoji", rekao je, istaknuvši kako će njegova vlada "učiniti sve da održimo hrvatsku brodogradnju i da pomognemo sukladno onome što zakoni, a i europski propisi dopuštaju".

Podsjetio je da su provedene izmjene Zakona o predstečajnoj nagodbi, te da je Vlada Uljaniku u siječnju dala jamstvo u visini 96 milijuna eura. "Bilo bi dobro da to isto osvijeste oni koji kritiziraju, da nije bilo tih jamstava, pitanje je kako bi Uljanik funkcionirao proteklih sedam-osam mjeseci", rekao je premijer.

Na pitanje kako komentira tvrdnju malih iznajmljivača da je paušalni porez na dohodak atak na njih, Plenković je ponovio kako se prema svim analizama čini da su davanja "otprilike primjerena onome što su prihodi", s obzirom na visoki postotak iznajmljivanja i odlične rezultate.

"Smatramo da tu treba biti pravičan, da treba imati određen balansiran pristup onome što su prihodi, onome što su davanja kroz godinu", rekao je premijer.

Osvrnuo se također i na pitanje odluke o integraciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Ministarstvo unutarnjih poslova, u sklopu šire Vladine odluke o racionalizaciji državne uprave, što će, kako je rekao, pridonijeti većoj učinkovitosti.

"Dakle, neće nestati aktivnost DUZUS-a. Na taj način, mislimo da bi se koordinacija i učinkovitost dodatno povećala. To ni na koji način ne minimizra doprinos i požrtvovnost ljudi koji rade u DUZUS-u", istaknuo je.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo