U VIROVITICI

PLENKOVIĆ OTVORIO PROJEKT NA KOJEM SE 'IZREDALO' PET PREMIJERA Šefa Vlade dočekao i transparent neugodnog sadržaja...

 
Andrej Plenković
 Bruno Konjević / CROPIX

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u petak je u Virovitici otvorio novu zgradu Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju (COOR) koji skrbi za djecu s poteškoćama u razvoju.

Investiciju vrijednu 83 milijuna kuna zajednički su financirali Grad Virovitica i tri ministarstva - regionalnog razvoja i EU fondova, znanosti i obrazovanja i ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

COOR je jedina ustanova u Virovitičko-podravskoj županiji koja skrbi o djeci s poteškoćama u razvoju. Do sada je 55 učenika osnovne škole i 15 korisnika poludnevnog boravka koristilo 500 četvornih metara prostora, a sada im je na raspolaganju tri tisuće, u suvremeno opremljenoj zgradi.

"Petnaest godina smo čekali realizaciju ovog projekta. Na sreću, nismo se obeshrabrili jer je uvijek bilo onih koji su vjerovali da se nemoguće može učiniti stvarnim. Iako smo radili u skromnim uvjetima naš rad nije bio skroman jer dobar učitelj dobro radi bez obzira gdje se nalazio. Sada ćemo raditi još bolje“, rekla je ravnateljica Margarita Kovačević.

Dodala je kako je pred svima još puno posla: sustaviti socijalne usluge, raditi na ranoj intervenciji i dijagnostici te zapošljavanju učenika nakon završene srednje škole, promicati njihova prava kroz javni rad i postati centar potpore.

Od ove školske godine uvedena je srednja škola za zanimanja pomoćni krojač i pomoćni kartonažer koju pohađa devet učenika, a u novoj zgradi uskoro će se krenuti i s programom predškolskog odgoja.

Na mukotrpni put do realizacije projekta podsjetio je gradonačelnik Ivica Kirin.

"Pet premijera se izredalo. Zeleno svjetlo da projekt možemo završiti do kraja dobili smo tek dolaskom Andreja Plenkovića koji je shvatio da je to nešto što treba financirati Vlada. Naša djeca su napokon dobila onakav tretman kakav zaslužuju", rekao je Kirin.

Proglašavajući Centar otvorenim premijer Andrej Plenković istaknuo je kako za brigu i uključenost osoba s invaliditetom Vlada izdvojila 1,7 milijardi kuna iz državnog proračuna i još 300 milijuna iz europskih fondova.

"Nastavit ćemo činiti sve što možemo, kao i za roditelje njegovatelje. Trenutno ih ima nešto više od četiri tisuće. Ukupna alokacija u proračunu je nešto veća od 200 milijuna kuna. Nastojat ćemo da izađemo u susret onoliko koliko možemo jer razumijemo što znači da djeca trebaju roditeljsku skrb praktično 24 sata na dan. Deset milijuna kuna koja trebaju da se ovaj centar dovrši iznaći ćemo zajedničkim snagama", rekao je Plenković.

Ispred zgrade je goste i premijera Plenkovića dočekao i ispratio transparent s natpisom "Zašto je Simpa mrtav?" kojim je aktivistica i novinarka Iva Anzulović skrenula pozornost na činjenicu da je prošlo točno četiri mjeseca od smrti pročelnika Gradskog ureda za financije Siniše Palma i nestanak 17 milijuna kuna, a da javnost još dobila odgovore na brojna nerazjašnjena pitanja o tom slučaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:55