NAJAVA

PLENKOVIĆ 'Počinje javno savjetovanje o izmjeni Zakona o blagdanima. Rješenje je cjelovito, pažljivo osmišljeno, radili smo dugo na tome'

Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Andrej Plenković položio je u ponedjeljak vijenac na Spomen-ploču na zgradi Vlade u povodu 28. obljetnice raketiranja Banskih dvora najavivši da će ovoga tjedna početi javno savjetovanje o prijedlogu izmjene Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima.

Podsjetivši na zračni napad JNA na Banske dvore, Plenković je ocijenio kako je to bio prekretnički trenutak u procesu osamostaljivanja Hrvatske. "Srećom, državno vodstvo je preživjelo napad, nakon toga je uslijedila ključna i definitivna odluka Sabora koji je na tajnom zasjedanju u zgradi Ine raskinuo sve državno-pravne veze sa strukturama bivše države", kazao je.

"Ovaj je dan važan u kontekstu respekta i poštovanja prema Domovinskom ratu, hrvatskim braniteljima, prvom predsjedniku Tuđmanu, jasno izraženoj volji hrvatskog naroda na referendumu za stjecanjem neovisnosti i, u konačnici, međunarodnoga priznanja te postizanja činjenice da je Hrvatska postala međunarodni subjekt", rekao je premijer novinarima.

Na upit o donošenju zakona o Vukovaru i izmjeni Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima odgovorio je kako ni jednog niti drugog zakona neće biti ovoga tjedna na sjednici Vlade.

"Moramo proći javno savjetovanje u koje se ide već ovaj tjedan. Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o blagdanima prezentirat ćemo koalicijskim partnerima u srijedu, a bit će i na stranačkim tijelima. Više o tome na sjednici Vlade. Rješenje je cjelovito, pažljivo osmišljeno, radili smo dugo na tome i konzultirali se", istaknuo je Plenković.

Na pitanje hoće li biti vraćen Dan državnosti na datum 30. svibnja Plenković je izrazio mišljenje da će Vlada s promjenama koje slijede nastaviti na adekvatan način cijeniti one trenutke koji su najbitniji za stvaranje države.

"Govorimo o razdoblju od 1990. do 1998. ali na način koji također ima afektivni element u hrvatskom narodu. Poštujemo pravne, ustavno-pravne i međunarodnopravne posljedice svake od tih odluka u pojedinim od ključnih datumima, ali i dio koji se tiče mlade generacije prema institucijama hrvatske države", rekao je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:02