KONZULTACIJE

PLENKOVIĆ PRELOMIO, DONIO JE KONAČNU ODLUKU O REKONSTRUKCIJI VLADE Detalji kadrovskih promjena: Vladu napuštaju Tolušić, Žalac i Murganić

U Banskim dvorima cijelog dana su trajale konzultacije o rekonstrukciji Vlade. U kasnim poslijepodnevnim satima održan je sastanak vrha HDZ-a, nakon kojega je održan i sastanak koalicijskih partnera
Gabrijela Žalac, Tomislav Tolušić i Milan Kujundžić
 Damjan Tadic / CROPIX

>>> NOVO 22:03 Andrej Plenković je na konferenciji za medije u Banskim dvorima potvrdio novu kadrovsku križaljku u svojoj Vladi:

- novi potpredsjednik Vlade - ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

- novi potpredsjednik Vlade za gospodarstvo - ministar financija Zdravko Marić

- novi ministar vanjskih i europskih poslova - Gordan Grlić Radman

- nova ministrica poljoprivrede - Marija Vučković

- novi ministar rada i mirovinskog sustava - Josip Aladrović

- novi ministar uprave - Ivan Malenica

- nova ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku - Vesna Bedeković

- novi ministar državne imovine - Mario Banožić

- novi ministar regionalnog razvoja i fondova EU - Marko Pavić

Više detalja o Plenkovićevoj konferenciji donosimo OVDJE, a biografije predloženih novih članova Vlade OVDJE.

-----------------------

21:44 Ivan Vrdoljak također je zadovoljan novim imenima u Vladi.

- Mislim da je Hrvatska dobila ovom rekonstrukcijom Vlade. Ništa nije završilo ovom rekonstrukcijom, tek počinje, zadovoljan sam sa postignutim ciljevima, da se skine teret s leđa. Došli smo do toga da se više razgovara o prioritetima u Vladi i stanju u društvu, poručio je šef HNS-a.

-----------------------

21:42 Gordan Jandroković napustio je Banske dvore i izbjegao susret s novinarima.

Milijan Brkić bio je rječitiji.

- Pušten je bijeli dim, rekao je na početku.

- U petak je izvanredna sjednica, to su poznata imena iz HDZ-ove baze, dajmo im priliku, HDZ je bio jedinstven. Spustimo loptu, što je bilo, bilo je. Građani su nas izabrali da rješavamo probleme, dodao je.

-----------------------

21:34 Šef kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić, šef kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić i zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin napustili su sastanak koalicijskih partnera u Banskim dvorima.

Branko Hrg jedini je htio razgovarati s novinarima nakon sastanka.

- Podršku su dobili od svih, Plenković ima apsolutnu potporu, tu neće biti problema, rekao je Branko Hrg nakon izlaska sa sastanka.

-----------------------

20:29 U Banske dvore je stigao premijer, a pristižu i koalicijski partneri. Predsjednik HDS-a Branko Hrg izjavio je da će podržati ministre koje Plenković predloži.

- Gledali smo sad malo prijenose, premijer je taj koji donosi odluke, da podržat ćemo kandidate, to su sve kadrovi HDZ-a, većina su mi poznati, ali pustimo da budu najprije službeno predloženi, da ih izaberemo pa da vidimo kako će raditi, mislim da tu neće biti problema, rekao je Hrg.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak kratko je rekao kako idu sada "razgovarati, pa će onda dati izjave". Potpredsjednik Vlade, HNS-ov Predrag Štromar uoči koalicijskog sastanka kazao je kako će podržati rekonstrukciju.

Saborski zastupnik iz reda nacionalnih manjina Furio Radin rekao je kako je sve ovo "već viđeno i doživljeno". "Sve će biti u redu ako ne idemo na izbore", dodao je.

Josip Salapić iz HDSSB-a je rekao da će podržati rekonstrukciju.

-----------------------

20:17 Središnjicu HDZ-a napustio je predsjednik stranke i hrvatski premijer Andrej Plenković koji je samo kratko rekao da ide na sastanak s koalicijskim partnerima. Taj sastanak je zakazan za 20:30 u Banskim dvorima. Pretpostavlja se da bi nakon toga premijer trebao dati izjavu o kadrovskim promjenama u svom kabinetu.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić rekao je da su Predsjedništvo i Nacionalno vijeće jednoglasno podržali predložena imena novih ministara istaknuvši kako idu dalje brinuti se o problemima građana i rješavati probleme u državi.

- Predsjedništvo i Nacionalno vijeće je donijelo odluku i jednoglasno su je svi podržali. Idemo dalje brinut se o problemima građana i rješavati probleme koje imamo u državi, rekao je Brkić novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća.

Na novinarski upit kako će javnost reagirati s obzirom na to da se radi o ljudima koji nisu poznati u stranci, odgovorio je kako će vidjeti kako će javnost reagirati na to, a "osobno mislim da ćemo promijeniti negativne trendove i da ćemo se početi baviti rješavanjem problema za što nas je narod i izabrao".

-----------------------

20:10 - Dogodile su se strašne tragedije u mom resoru. Ako će moj odlazak izresetirati sve ove stresove i možda dati šansu za neke nove pokušaje, za neka nova rješenja, ja ću biti itekako zadovoljna. Postavili smo neke dobre temelje. U mom resoru ostalo je puno stručnih ljudi, koji imaju želju i znanje da pomognu. Uvijek sam isticala da sam dio sustava i jesam, ja sam socijalna radnica, poručila je Nada Murganić.

Na upit kako je primila odluku o smjeni, odgovorila je: - Prihvatila sam da i moje Ministarstvo bude dio rekonstrukcije Vlade potpuno mirno. Ovo će osvježenje biti dobro za Vladu, rekla je.

-----------------------

20:03 Nakon sastanka u središnjici HDZ-a Tomislav Tolušić kratko se obratio novinarima.

- Napravili smo puno toga u Ministarstvu poljoprivrede, moja će nasljednica nastaviti isto, možda još i bolje, komentirao je Tolušić, potvrđujući svoj odlazak s ministarske funkcije.

Ministar Oleg Butković komentirao je smjenu ministra Tolušića.

- Ne mogu reći da mi je drago, jer dugo surađujem s Tolušićem, ali stali smo svi iza odluka Plenkovića, komentirao je.

U međuvremenu smo doznali da je ranija neslužbena informacija o odlasku ministra zdravstva Milana Kujundžića ipak netočna - on ostaje na svojem položaju.

Kako neslužbeno doznajemo, na sastanku u središnjici HDZ-a veliko je nezadovoljstvo iskazao Josip Đakić zbog smjene Tomislava Tolušića.

-----------------------

19:59 Sastanak vrha HDZ-a je završio, a smijenjena ministrica Gabrijela Žalac je bez riječi napustila središnjicu stranke.

-----------------------

19:55 Prema neslužbenim informacijama, nova državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova postaje Nikolina Brnjac, dok bi nova državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja trebala biti Sanja Putica. Josip Bilaver s mjesta pomoćnika ministra prelazi na mjesto državnog tajnika u Ministarstvu prometa te će zamijeniti spomenutu Nikolinu Brnjac.

-----------------------

19:49 Novi potpredsjednici Vlade trebali bi postati ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar financija Zdravko Marić.

Inače, nakon sastanka užeg vodstva HDZ-a, oko 19:30 sati započela je sjednica HDZ-ova Nacionalnog vijeća.

-----------------------

18:41 Premijer Andrej Plenković smijenio je ministre Gabrijelu Žalac, Tomislava Tolušića i Nadu Murganić, doznaje Jutarnji list.

Novi ministar regionalnog razvoja i fondova i EU bit će Marko Pavić, dosadašnji ministar rada i mirovinskog sustava, nova ministrica poljoprivrede bit će Marija Vučković, a umjesto Nade Murganić nova ministrica socijalne skrbi i demografije bit će saborska zastupnica Vesna Bedeković. Novi ministar rada navodno bi trebao postati dosadašnji šef Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Josip Aladrović.

Na mjesto ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić dolazi iskusni diplomat i aktualni veleposlanik RH u Njemačkoj Gordan Grlić Radman.

Također neslužbeno, Vili Beroš bi trebao zamijeniti Milana Kujundžića na mjestu ministra zdravstva, a Mario Banožić bit će novi ministar državne imovine. On je dosad vodio Ured državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a inače je iz Vinkovaca.

-----------------------

17:55 U središnjicu HDZ-a pristižu vodeći ljudi stranke. Oko 18 sati došao je i predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković.

Novinarima je rekao da je sve gotovo. - Bit ćete zadovoljni, kazao je.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić također je bio kratak te je rekao da će večeras biti bijeli dim. Rekao je da ne zna tko dolazi i odlazi iz Vlade.

Došli su i glavni tajnik stranke i predsjednik Sabora Gordan Jandroković i ministar gospodarstva Darko Horvat, ali novinarima nisu ništa kazali.

-----------------------

16:33 Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac sigurno odlazi iz Vlade u sklopu rekonstrukcije, govore izvori iz HDZ-a za Jutarnji list dva sata prije početka ključne sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća vladajuće stranke na kojoj bi premijer Andrej Plenković članovima napokon trebao obznaniti tko napušta, a tko ulazi u Vladu.

I dalje se uz nju spominje i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, dok je situacija s ministrom poljoprivrede i potpredsjednikom Vlade Tomislavom Tolušićem zasad takva da on najvjerojatnije ostaje u Vladi.

Također, prenose nam dobro upućeni izvori iz HDZ-a, novi ministar vanjskih i europskih poslova neće biti Zvonimir Frka Petešić, sadašnji predstojnik Ureda predsjednika Vlade, niti državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko Zgombić, već će premijer predložiti jednog iskusnog diplomata. Kako doznajemo, premijer je konačnu odluku o rekonstrukciji donio zadnja dva sata i to u konzultaciji s najbližim suradnicima na sastanku u Banskim dvorima, a kako će na kraju izgledati ta rekonstrukcija, znat će se danas kasno popodne kada će premijer s imenima doći pred stranačka tijela.

Sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a zakazana je za 18:30, a u 20:30 trebao bi biti održan i sastanak s koalicijskim partnerima.

-----------------------

15:05 - Nakon cjelodnevnog sastanka užeg kabineta Vlade iz HDZ-a su u srijedu obavijestili da će se Predsjedništvo i Nacionalno vijeće stranke sastati danas u 18,30 sati u sjedištu stranke.

Na konzultacijama o najavljenoj rekonstrukciji Vlade u Banskim dvorima sudjelovali su premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić i savjetnik premijera Robert Kopal.

Očekuje se da će se danas saznati odluka premijera o tome koji će ministri otići i imena novih dužnosnika koji će ih zamijeniti.

Zasad se zna da odlaze ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, koja će postati glavnom tajnicom Vijeća Europe, te ministri uprave Lovro Kuščević i državne imovine Goran Marić, koji su podnijeli ostavke zbog afera s nekretninama i zemljištem.

-----------------------

13:08 U zgradu Vlade upravo je ušao Robert Kopal, savjetnik premijera Andreja Plenkovića.

-----------------------

13:07 Naš reporter Goran Penić javlja kako su i Gabrijela Žalac i Tomislav Tolušić izgledali prilično pokislo na izlasku iz Banskih dvora.

-----------------------

13:03 Mediji su uoči sjednice prenijeli Ćorićevu vulgarnu 'dopunu' izjave ministrice Nade Murganić, no ministar zaštite okoliša i energetike kaže da nije opsovao.

"Razgovarao sam s Nadom i ona mi kaže da nisam ništa rekao. Čuo sam snimku, ako se to doista dogodilo, a vjerujem da nije, ispričavam se na neprimjerenom izrazu. Međutim, čisto sumnjam u to, to nije izraz koji koristim", rekao je Ćorić, a prenosi Dnevnik.hr.

"Ne, ne mislim da mi se omaklo, mislim da to uopće nije moj glas", poručio je Ćorić.

-----------------------

12:58 Iz Banskih dvora izašao je i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je samo kratko poručio: "Sve sam već rekao".

-----------------------

12:57 Ministrica Gabrijela Žalac upravo je izjurila iz zgrade Vlade i bez komentara otišla s Markova trga.

-----------------------

12:30 U Vladi su ostali samo premijer Plenković, Bačić, Jandroković, Žalac i Tolušić.

-----------------------

11:56 Završio je sastanak užeg kabineta Vlade. Krunoslav Katičić nije htio komentirati je li on novi ministar državne imovine, dok ministrica Nada Murganić poručuje da se na sastanku raspravljalo o točkama za sjednicu Vlade i da nije bilo govora o rekonstrukciji.

"Bio je to radni sastanak", uvjerava Murganić.

-----------------------

11:55 Gordan Jandroković i Branko Bačić također su stigli u Banske dvore. Bačić je rekao da se nada da ćemo danas znati sve i da će do kraja tjedna biti sjednica Sabora. Opleo po medijima da se svasta piše. I ponavlja da je na premijeru da odluči tko će biti obuhvaćen rekonstrukcijom.

"Svi su ministri u kontaktu s premijerom. Vi ste stavili dinamiku u javni prostor, mislim da treba pustiti premijeru da odluči. Ne podcjenjujem apsolutno medije, ali je osoba koja je za to odgovorna Andrej Plenković. Do odluke će doći vrlo brzo", rekao je Bačić, prenosi N1.

-----------------------

Ministar zdravstva Milan Kujundžić se uoči sjednice užeg kabineta Vlade kratko osvrnuo na nagađanja da će i njegovu poziciju zahvatiti rekonstrukcija Vlade.

Kujundžić kaže da ni od čega ne strahuje, a na pitanje računa li premijer na njega, ministar odgovara:

"To je pitanje za njega. Ja s Plenkovićem računam do kraja mandata. Sve se može promijeniti, nitko nije vječan. Sve je promjenljivo".

Umjesto konkretnog odgovora, Kujundžić je pitao novinare koji je filozof rekao da sve teče, nakon čega ih je upitao koje su fakultete završili jer da je 'razočaran razinom opće kulture nekih novinara'.

Zagreb, 170719.
Trg svetog Marka,Vlada RH.
Ministri dolaze na sjednicu uzeg kabinetaVlade RH.
Na fotografiji: Gabrijela Zalac.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX
Gabrijela Žalac

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac nije imala komentara, dok je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić stao pred novinare i poručio da Andrej Plenković ima podršku za rekonstrukciju.

Zagreb, 170719.
Trg svetog Marka,Vlada RH.
Ministri dolaze na sjednicu uzeg kabinetaVlade RH.
Na fotografiji: Tomislav Tolusic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX
Tomislav Tolušić

"Apsolutno podržavam rekonstrukciju Vlade, ako sam ja u toj rekonstrukciji nemam nikakvih problema", rekao je Tolušić. Premijer predlaže imenovanje i razriješenje ministara, a za to je dobio punu potporu vrha stranke, dodao je.

Tolušića se spominjalo kako jednog od ministara koji bi mogao biti zamijenjen, no u zadnje vrijeme se pojavila informacija da se to neće dogoditi, prvenstveno zato što ima jaku bazu u Virovitičko-podravskoj županiji.

Marić: Očekujem da će sve biti ubrzo gotovo

Ministar financija Zdravko Marić nije želio detaljnije komentirati rekonstrukciju Vlade poručivši samo kako očekuje da će sve ubrzo biti gotovo.

Kada predsjednik Vlade odluči, onda će sve objaviti, kazao je. "Najvažnije je da kao Vlada funkcioniramo, iz mog djelokruga proračun se puni i izvršava i sve je u skladu s planom", ustvrdio je ministar financija.

Zagreb, 170719.
Trg svetog Marka,Vlada RH.
Ministri dolaze na sjednicu uzeg kabinetaVlade RH.
Na fotografiji:Zdravko Maric.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX
Zdravko Marić

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je kako će otići iz Vlade onda kada više ne bude imao povjerenje premijera.

"Mi smo svi u Vladu došli tako da nam je premijer Andrej Plenković ukazao svoje povjerenje. U trenutku kada više ne budem imao povjerenje predsjednika Vlade, to je trenutak kada trebam izaći iz Vlade", kazao je Ćorić.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić na novinarski upit bi li radije otišla ili ostala u Vladi kratko je odgovorila: "Kako god premijer odluči".

Murganić: 'Volite vi mene malo...'

Ministrica demografije Nada Murganić je na pitanje novinara bi li voljela ostati u Vladi ili otići iz nje odgovorila da će biti kako god premijer odluči.

'Već sam vam to rekla, najviše ste mene to pitali. Volite vi mene malo...', kaže ministrica uz smijeh.

'Što to', pitali su novinari.

'Je...', dovršio je rečenicu ministar Ćorić. No, ministar ipak tvrdi da nije u šali opsovao, već da je rekao 'idemo'.

Divjak: Ministra treba procjenjivati po tome koliko su napravili

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je da bi se svi trebali baviti suštinskim stvarima i ministre procjenjivati prema tome koliko su u svome mandatu napravili.

"Meni je važno da radimo na stvarima koje su važne za sustav, za državu, da građani bolje žive, a uopće me ne zanimaju ove križaljke niti me zanima tko je kome što rekao", rekla je novinarima Divjak.

Poručila je kako ministarstvo i dalje radi na svojim poslovima, priprema ulazak reforme u škole na jesen, radi na programskim ugovorima i administrativnom rasterećenju za škole, te se bori za veće plaće učitelja.

Zagreb, 170719.
Trg svetog Marka,Vlada RH.
Ministri dolaze na sjednicu uzeg kabinetaVlade RH.
Na fotografiji: Blazenka Divjak.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX
Blaženka Divjak

Državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Krunoslav Katičić odbacio je nagađanja da je zadužen za taj resor dok ne dođe novi ministar.

Katičić je novinarima na upit vodi li on ministarstvo nakon što je Goran Marić dao ostavku kratko odgovorio: "Ne, nemamo ovlasti". Nije želio komentirati bi li pristao biti ministar ako mu premijer to predloži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:49