RAZGOVOR U BANSKIM DVORIMA

Plenković primio potpredsjednicu Suda Europske unije

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je razgovarao u Banskim dvorima s potpredsjednicom Suda Europske unije Rosariom Silvom de Lapuertom koju je upoznao s prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU 2020. godine, priopćeno je iz Vlade.

Plenković i Silva de Lapuerta naglasili su važnost sudske prakse Suda Europske unije kao izvora prava EU te njezin značaj za hrvatski pravni sustav.

Uzimajući u obzir izazove s kojima se susreće Sud Europske unije te sve veći broj predmeta, Plenković je izrazio podršku njegovom radu i jedinstvenoj ulozi u tumačenju i primjeni prava EU.

Tijekom hrvatskog predsjedanja EU u prvoj polovici iduće godine Hrvatsku će posjetiti i predsjednik te institucije Koen Lenaerts zajedno sa sucima, navodi se u priopćenju.

Zagreb, 100619. 
Markov trg.
Banski dvori.
Premijer Andrej Plenkovic primio je potpredsjednicu Suda Europske unije Rosariu Silva de Lapuertu.
Na fotografiji: Rosario Silva de Lapuerta, Andrej Plenkovic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Uz Plenkovića, sastanku s potpredsjednicom suda nazočili su i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i hrvatski sudac na tom sudu Siniša Rodin.

Sud Europske unije jedna je od sedam institucija EU, osnovan je 1952., u doba Europske zajednice za ugljen i čelik, a sjedište mu je u Luksemburgu.

Nadležan je za jurisdikciju Europske unije, odnosno pravilno tumačenje i primjenu primarnog i sekundarnog europskog zakonodavstva na njezinom teritoriju, stoji na stranicama Europskog parlamenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:18