KADROVIRANJE

PLENKOVIĆ PRIPREMA SMJENU STIERA S KLJUČNE FUNKCIJE U STRANCI Otkrivamo tko je najizgledniji novi HDZ-ov politički tajnik

Zagreb, 120617.
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.
Davor Ivo Stier daje izjavu nakon podnosenja ostavke na mjestu ministra vanjskih poslova.
Na fotografiji: Davor Ivo Stier.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX

Jedan član Predsjedništva HDZ-a kaže kako je ostavka Davora Ive Stiera bila očekivana i da je riječ o otklonu od politike koju zastupa Andrej Plenković, a ima li u tome i osobnih ambicija da se bivši potpredsjednik Vlade kandidira i za šefa stranke, naš sugovornik smatra da je svaki takav potez u politici povezan s budućom aktivnošću. On smatra da Stier teško može ostati na poziciji političkog tajnika u stranci. Kao izgledan favorit za novog političkog tajnika među HDZ-ovcima se već spominje sadašnji predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a “Dr. Franjo Tuđman” i politički savjetnik Andreja Plenkovića, Mario Kapulica.

Zagreb, 031015.
25. obljetnica osnutka mladezi HDZ-a obiljezena je u dvorani Gastro Globus na Zagrebackom Velesajmu.
Na fotografiji: Mario Kapulica, prvi predsjednik mladezi HDZ-a.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX

Mario Kapulica, arhivska fotografija

 

Prema drugim izvorima, Mario Kapulica bi mogao postati glavni tajnik umjesto predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Kapulica je 2000., kada je Ivo Sanader preuzimao stranku, stao na stranu Ivića Pašalića, poslije s njim otišao iz HDZ-a i osnovao Hrvatski blok, a u HDZ se vraća za vrijeme Karamarka. No, kada je Karamarko odlučio srušiti svoju Vladu, zajedno s još nekolicinom utemeljitelja poziva ga na ostavku, što je očito i Plenkoviću bio okidač da se zbliži s Kapulicom i da ga uzme za političkog savjetnika u stranci.

- To jest mogući scenarij. Tu onda dolazi i pitanje ostalih, poput međunarodnog tajnika Mire Kovača, kojeg nije Plenković postavio - kaže naš sugovornik koji je uvjeren da će Stier i dalje u Saboru podržavati Vladu, da se neće priključivati Klubu Hasanbegović - Esih - Glasnović, niti Mostu, jer on, kaže, želi svoje politike propagirati unutar HDZ-a.

- Može doći do toga da uskrati glas oko nekih svjetonazorskih pitanja na način da ne glasuje ili se ne pojavi u Saboru - kaže naš sugovornik.

Tajnike HDZ-a postavlja i smjenjuje Predsjedništvo stranke na prijedlog predsjednika. Sam Davor Stier ima neugodno iskustvo jer ga je Karamarko maknuo s mjesta međunarodnog tajnika na način da mu je to priopćio neposredno prije sjednice Predsjedništva.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo