PROSLAVA OBLJETNICE HDZ-a

PLENKOVIĆ 'Protiv nas na EU izbore idu neznalice, paradiraju scenom plasirajući nevjerojatno lakonske teme' MIKULIĆ 'Trešnjevka više nije crvena!'

 
 Ronald Goršić / CROPIX

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u utorak da će HDZ uvjerljivo, treći put zaredom, pobijediti na izborima za Europski parlament i pokazati da su nedvojbeno daleko najjača politička snaga u zemlji.

"Ovi su izbori između onih koji su ozbiljni, koji znaju gdje smo bili, što smo ostvarili, gdje smo danas i što su prioriteti pred nama i onih koji nemaju pojma o tome kako smo došli tu gdje jesmo te još manje razumiju vrlo kompleksan međunarodni kontekst u kojem smo danas. Traže mandate u institucijama u kojima neki od njih ne znaju ni gdje bi pripadali, a kamoli što bi radili. To je dilema ovih izbora i to će se vidjeti kroz kampanju", rekao je Plenković na svečanom obilježavanju 29. obljetnice osnutka HDZ-a Trešnjevka.

Zagreb, 190219.
Mjesni odbor Horvati Srednjaci, Horvocanska 54.
Svecano obiljezavanje 29. obljetnice osnutka HDZa Tresnjevka na kojoj sudjeluje i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i predsjednik Vlade Andrej Plenkovic.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / CROPIX

Istaknuo je kako danas na hrvatskoj političkoj sceni "paradiraju" politički akteri koji "nemaju institucionalnog znanja i čiji članovi su minimalno informirani o europskim procesima". "Danas oni paradiraju političkom scenom, koriste politički prostor i medije za tako nevjerojatno lakonske teze, mahom netočne faktima i još manje provjerene, i predstavljaju se kao veliki zaštitnici nacionalnih interesa", ocijenio je.

Rekavši kako se u jednom dijelu hrvatskoga političkog spektra propagira suverenizam, istaknuo je kako suverenizam 21. stoljeća nije istovjetan suverenizmu 19. ili jednog dijela 20 stoljeća. Današnji suverenizam, u vremenu ovakvih međunarodnih odnosa i kada smo dio ključnih međunarodnih organizacija, znači i okupljanje suvereniteta vlastitom voljom na razinu koja je zajednička, ustvrdio je Plenković.

"Današnja zaštita nacionalnih interesa bolje se ostvaruje članstvom u NATO-u i članstvom u EU", smatra premijer i predsjednik HDZ-a.

Procjenjuje i da je strategija malih stranaka na krajnje desnom centru "grickati" HDZ-ovo biračko tijelo. "To je cilj i nema drugog cilja. Neće vas oni predstavljati u Europskom parlamentu bolje od Ivane (Maletić)", poručio je.

Plenković je rekao i da će HDZ u izbore za Europski parlament ići sa pet prioriteta: članstvu Hrvatske u eurozoni i uvođenje eura kroz nekoliko godina, ulazak u schengenski prostor, bolje korištenje europskih fondova, rad na strateškim infrastrukturnim projektima (Pelješki most, LNG terminal na Krku, željeznička infrastruktura, ulaganja u internetsku infrastrukturu i sl) te predsjedanje EU-om 2020. godine.

Naveo je i da će, kada Hrvatska bude predsjedala EU-om, na dnevni red doći zaključivanje pregovora o idućih sedam godina europskog proračuna. To je, naglasio je, golema odgovornost u trenutcima kada ćemo imati novi Europski parlament, novu Europsku komisiju i, kako je sada izgledno, EU bez Velike Britanije.

Zagreb, 190219.
Mjesni odbor Horvati Srednjaci, Horvocanska 54.
Svecano obiljezavanje 29. obljetnice osnutka HDZa Tresnjevka na kojoj sudjeluje i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i predsjednik Vlade Andrej Plenkovic.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / CROPIX

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić je, navevši kako u gradskim četvrtima Trešnjevka sjever i Trešnjevka jug stanuje više od 120.000 stanovnika, rekao je kako se više ne može govoriti o "crvenoj" Trešnjevki jer rezultati izbora zadnjih godina pokazuju da je ta gradska četvrt sve više u "HDZ-ovoj plavoj boji". Istaknuvši kako zagrebački HDZ mora biti prvi na događajima među ljudima i među mladima, kazao je da je taj model rada primijenio HDZ Trešnjevke, a što se vidi i po izbornim rezultatima.

Pozvao je članove na pojačani angažman za izbore za Europski parlament jer je bitno tko će u ime Hrvatske govoriti u toj instituciji - zastupnici demokršćanske stranke ili "oni koji glume velike Hrvate, a bježe iz Sabora dok mi branimo Vatikanske ugovore".

Na veći angažman za europske izbore pozvali su i predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman" Mario Kapulica te predsjednici područnih organizacija HDZ-a Trešnjevka sjever i Trešnjevka jug, Zvonimir Milas i Danijel Samaržija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:58