PREMIJER U ZADRU

PLENKOVIĆ S MINISTRIMA U ISCRPNOM POSJETU ZADARSKOJ ŽUPANIJI 'Nisam stekao dojam da je kampanja u Lici prljava. Ne vjerujem da je tako dramatično...'

 
 Jure Miskovic / CROPIX

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je, tijekom boravka u Zadarskoj županiji, poručio da je cilj njegove Vlade i HDZ-a jačanje ravnomjernog regionalnog razvoja, smanjenje nejednakosti među regijama te podrška razvojnih projekata što se, istaknuo je, vidi kroz politiku funkcionalne i fiskalne decentralizacije i konkretnih projekata.

Premijer je u Zadru, nakon obilaska nove zgrade putničkog terminala u luci Gaženica, rekao kako nije stekao dojam da se u Ličko-senjskoj županiji, gdje se u nedjelju održavaju izbori za županijsku skupštinu, provodi prljava kampanja te dodao kako, kad je riječ o HDZ-u i Vladi, žele što više raditi za tu županiju.

Benkovac, 070319.
Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic boravi danas u posjetu Zadarskoj zupaniji. Uz predsjednika Vlade u posjetu su i ministar obrane Damir Krsticevic, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Zalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butkovic te pomocnik ministra poljoprivrede Ante Misura.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Miskovic / CROPIX

"Nama je važno da ta županija razvija, kroz prirodnu baštinu koju ima, gospodarske potencijale, da država - kao što radi sa svim krajevima Hrvatske - jača to partnerstvo i dijalog koji je vidljiv u našoj politici funkcionalne i fiskalne decentralizacije i konkretnih projekata. To je bit politike i Vlade i HDZ-a", rekao je.

Plenković naglašava da se upravo njegova Vlada otvorila prema županijama, gradovima i općinama te razumije prioritete svakog dijela Hrvatske.

"Bez obzira gdje je na lokalnoj razini ova ili ona politička opcija na vlasti, pomažemo, jačamo ravnomjerni regionalni razvoj, smanjujemo nejednakosti, podržavamo razvojne projekte. To radimo danas, radit ćemo sutra, prekosutra, dok god imamo povjerenje hrvatskih birača", poručio je i naglasio da se rezultati takvog rada već vide.

Kao primjere u Zadarskoj županiji naveo je danas potpisan ugovor za projekt rekonstrukcije i uređenje stare gradske jezgre grada Benkovca vrijedan dva milijuna kuna kao i potpisan tripartitni sporazum o izgradnji i rekonstrukciji operativnih površina Zračne luke Zadar koji je, istaknuo je, još jedan primjer sinergije i potpore državne vlasti cijeloj županiji jer će se proširenjem piste omogućiti još veći promet u toj zračnoj luci.

U sklopu boravka premijera i članova Vlade u Zadarskoj-županiji, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministar obrane Damir Krstičević potpisali su sa Zračnom lukom Zadar tripartitni sporazum o izgradnji i rekonstrukciji operativnih površina te zračne luke vrijedan ukupno oko 500 milijuna kuna. Projekt obuhvaća rekonstrukciju postojeće uzletno-sletne staze, dogradnju staze od 700 metara i rekonstrukciju i dogradnju zgrade putničkog terminala.

Benkovac, 070319.
Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic boravi danas u posjetu Zadarskoj zupaniji, suradnicima je obisao novi putnicko-trajektni terminal u Gazenici. 
Na fotografiji: Andrej Plenkovic obisao je Luku Gazenicu u drustvu zadarskog zupana Bozidara Longina i ravnatelja Lucke uprave Roberta Skifica.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Miskovic / CROPIX

Premijer je istaknuo i brojke o da je kroz zračnu luku prošle godine prošlo 700 tisuća putnika i 456 tisuća vozila te naveo kako su procjene da će se te brojke ove godine još povećati i ustvrdio kako sve to govori "o jednom vrlo dinamičnom razvojnom, gospodarskom, prometnom, integriranom pristupu u Zadarskoj županiji”.

"A Vlada će, s aspekta svih ministarstava, nastojati podržavati taj projekt, učiniti sve da upravo s ovakvim primjerom modernog putničkog terminala koji je po svim međunarodnim standardima omogućimo svima koji borave u župani još kvalitetniji, ugodniji, brži i učinkovitiji boravak u Hrvatskoj”, poručio je.

Benkovac, 070319.
Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic boravi danas u posjetu Zadarskoj zupaniji, suradnicima je obisao novi putnicko-trajektni terminal u Gazenici. 
Na fotografiji: Andrej Plenkovic obisao je Luku Gazenicu u drustvu zadarskog zupana Bozidara Longina i ravnatelja Lucke uprave Roberta Skifica.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Miskovic / CROPIX

Benkovac, 070319.
Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic boravi danas u posjetu Zadarskoj zupaniji, suradnicima je obisao novi putnicko-trajektni terminal u Gazenici. 
Na fotografiji:  Andrej Plenkovic obisao je Luku Gazenicu u drustvu zadarskog zupana Bozidara Longina i ravnatelja Lucke uprave Roberta Skifica.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Miskovic / CROPIX

Naglasio je i da je kroz partnerstvo s jedinicama lokalne i područne samouprave i izmjene zakona o njihovom financiranju omogućen rast raspoloživih sredstava za razvojne projekte te je tako samo Zadarska županija dobila na raspolaganje dodatnih gotovo 13 milijuna kuna.

Župan Zadarske županije Božidar Longin, uz zahvalu Vladi na potpori, istaknuo je da je ta županija bila razorena i većim dijelom okupirana u Domovinskome ratu, a da je danas moderna regija, gospodarski razvojna, u koju dolaze investitori.

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić istaknuo je da grad ima kontinuitet vlasti te da u zadnje tri godine njegovo gospodarstvo raste. „Nikada veći broj zaposlenih u gradu Zadru”, dodao je.

Premijer Andrej Plenković je odgovarao na pitanja novinara. Osvrnuo se na slučaj Milijana Brkića i elitne prostitucije, a na pitanje novinara o tome odgovorio je kratko:

'To je na policiji i na DORH-u.'

Uoči izbora koji će se u nedjelju održati u Lici, novinari su premijera upitali radi li se o prljavoj kampanji.

'Ne znam, nisam stekao takav dojam. Kada je riječ o HDZ-u i angažmanu, mi želimo raditi što više možemo za Ličko-senjsku županiju, važno nam je da se ona razvija i kroz prirodnu baštinu, gospodarske potencijale, da država jača to partnerstvo, dijalog... To je bit politike, Vlade i HDZ-a. Nisam primijetio, sutra ću formalno obići kampanju tamo, ali ne vjerujem da bi to bilo tako dramatično', odgovorio je Plenković. Na pitanje zašto ministri nisu u Lici, odgovorio je tek:

'Ovo je Vlada koja se otvorila prema hrvatskim županijama, gradovima, općinama, čija je zadaća visoko motivirana, bez obzira na političku opciju na vlasti. Radit ćemo dok god imamo povjerenje birača, a rezultati se vide.'

Kada je riječ o mogućnosti razrješenja ravnatelja policije nakon slučaja s novinarkom Đurđicom Klancir, koju su policajci došli legitimirati na radnom mjestu kako bi sisački župan Ivo Žinić mogao protiv nje podnijeti tužbu, Plenković nije htio dodatno komentirati.

'Sinoć sam odgovorio na to pitanje, nema smisla da se ponavljam.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:25