PREMIJER U TRSTU

PLENKOVIĆ 'S Mirom sam uspostavio gotovo prijateljski odnos, a Angelu Merkel ću upoznati s logikom hrvatskog promišljanja o arbitraži'

 
Emmanuel Macron, Andrej Plenković, Ana Brnabić, Angela Merkel i Federica Mogherini
 Profimedia, Abaca

Hrvatski premijer Andrej Plenković komentirao je u srijedu u Trstu, gdje se održava summit 'Berlinske inicijative', svoj raniji susret u Ljubljani sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom, s kojim je razgovarao o arbitražnoj presudi, na čijoj primjeni Slovenija inzistira, dok je Hrvatska uopće ne priznaje.

- Ja i Miro smo uspostavili gotovo prijateljski odnos, vidimo se u Bruxellesu svaka dva mjeseca, imamo dobro razumijevanje. Moja je želja da stavimo na stol brojna otvorena pitanja koja nas prate zadnjih 25 godina, poput štednje u Ljubljanskoj banci i nuklearci Krško. Uz to, Slovenci su kao narod spomenuti u našem Ustavu, u Sloveniji to nije tako. Granica je jedno od tih pitanja. Ne vidim nikakvog razloga da naša ministarstva diplomatskim putem ne pripreme kataloge za razgovore. Naravno, razgovarat ćemo i o granici - rekao je Plenković.

Dodao je da će u narednom razdoblju Sloveniji biti teže jer ih čekaju izbori.

Na službenom Twitter profilu Vlade RH, objavljena je izjava premijera kako će se tijekom večere u Trstu susreti s kancelarkom Njemačke Angele Merkel:

- Nastojat ćemo upoznati kancelarku Merkel s logikom hrvatskog promišljanja te da se hrvatsko-slovenski odnosi, kada je riječ o granici, stave u širi europski kontekst - rekao je premijer Plenković.

Premijer je rekao i kako je zadovoljan načinom na koji su reagirali hrvatska javnost i politički akteri po pitanju arbitražne odluke. Uz to se osvrnuo i na projekt LNG na Krku za koji je rekao da je "bitan, razvojni strateški projekt", a rekao je i kako želi "kvalitetnu suradnju s novom premijerkom Srbije i rješavanje otvorenih pitanja sa Srbijom".

Vučić očekuje da EU kaže kad želi Srbiju za svoju članicu

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u srijedu da Beograd od Bruxellesa očekuje što prije saznati je li Europska unija zainteresirana da Srbija postane njezinom članicom i, ako je, kada bi se to moglo dogoditi.

"To je za nas ključno pitanje. Ne želimo više slušati obećanja i odugovlačenja. Želimo znati da je Europa zaista zainteresirana za nas i u kojemm roku", rekao je Vučić u intervjuu talijanskoj agenciji ANSA.

Vučić je summit o zapadnom Balkanu koji se u srijedu održava u Trstu ocijenio veoma važnim jer će, kako je rekao, zemlje regije na njemu prvi put imati "konkretne aktivnosti s opipljivim rezultatima", a za Srbiju bi to, po njegovoj ocjeni, trebali biti infrastrukturni projekti, među ostalima i autocesta Niš-Priština.

"To je projekt od temeljne važnosti, koji ima ne samo ekonomski već i politički značaj za odnose između Srba i Albanaca, dva najmnogobrojnija naroda na zapadnom Balkanu", rekao je Vučić.

Jedan od projekata na stolu pred sudionicima skupa u Trstu bit će i autocesta između Beograda i Sarajeva.

"To su konkretne stvari, a kada ih realiziramo, kad budemo razmišljali kako poboljšati standard života i osigurati više radnih mjesta za mlade, nitko više neće misliti na prošlost", rekao je Vučić u intervjuu čije dijelove prenose beogradski elektronički mediji. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 10:04