UNUTARSTRANAČKI IZBORI

PLENKOVIĆ SE OBRUŠIO NA PROTUKANDIDATE U HDZ-u 'Floskule, šuplje priče, krive informacije... Tolušić kao da se ne sjeća u kojoj je Vladi bio'

 Damjan Tadić / CROPIX

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković novinarima je u četvrtak odgovarao na pitanja o kampanji za unutarstranačke izbore, ali i o aktualnim nacionalnim temama nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Komentirao je i poziv njegova protukandidata Mire Kovača na dodatna sučeljavanja, ne samo na televiziji, nego i pred članovima stranke.

- Sučeljavanje će biti idući tjedan, želim da to bude medijski događaj. Sve drugo, Kovač sa svojim timom slobodno provodi svoju kampanju, mi imamo svoju kampanju. Svi mogu pročitati naš program. Opcija alternativaca za sada nema programa i mislim da će btii dovoljno medijsko sučeljavanje, rekao je Plenković.

Novinari su ga upitali i o njegovim izjavama o Kovačevim kolegama Ivanu Penavi i Milijanu Brkiću, koji su posljednjih dana imali zdravstvenih problema. Plenković je, naime, u srijedu navečer rekao da se Kovačev tim osipa, što je Kovač protumačio kao njegovo radovanje tuđoj bolesti.

- Nije bilo radovanja ničijoj bolesti. Argumenti koji oni iznose nalik su ljudima koji se ne sjećaju u kojoj su vladi bili, poput gospodina Tolušića. Mi trebamo štititi obiteljske vrijednosti, a to radiš tako da se protiviš nasilnicima, kojih nažalost ima jako puno. On je glasao za Istanbulsku konvenciju na Vladi, a sada najednom ima druge ideje. Neka vrati film unazad pa se sjeti gdje je sudjelovao... Da nije bilo neke većine koju on sada spočitava, on ne bi bio ministar ni potpredsjednik Vlade. Oni koriste retoriku oprbenih stranaka, kao da sam na aktualcu pa me napada SDP, Živi zid, Most... Oni se nisu baš pokazali u ovom mandatu Sabora i nisu stali u obranu Vlade ni HDZ-a, a sad su aktivni i prpošni bez plana i sadržaja. Djeluju mi kompletno deplasirano. Floskule, šuplje priče, krive informacije, retorika koja nema veze ni sa čim. Nisam čuo još nijedan konstruktivan stav..., rekao je Plenković.

Na pitanje hoće li ih nakon parlamentarnih izbora, u slučaju pobjede HDZ-a, staviti na neku listu, Plenković kaže da su sada u kampanji.

- Uvjeren sam da će cijeli moj tim dobiti potporu jer ne možemo imati vodstvo HDZ-a a da članovi vuku svatko u svom smjeru. Ovdje su ljudi sve stekli samostalno, nitko od njih nije kopija nekoga tko je kandidat za predsjednika stranke. Važno je da dijelimo zajednički smjer. Ne možemo stalno ići u rikverc, to ne ide. Naša kampanja je na temelju programa, postignuća, ambicija za HDZ i hrvatsku budućnost. Program ima 4 elementa. Svi koji žele pridonijeti da HDZ bude snažniji, jedinstven i da dobije povjerenje birača, mogu to učiniti. Naravno da članovi Opcije za promjene to ne rade..., rekao je.

Osvrnuo se i na današnji sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog epidemije koronavirusa i potencijalne migrantske krize. Za sada, kaže Plenković, nema potrebe za vojskom na granici.

- Nema eksplicitnog spominjanja vojske u priopćenju, koliko ja znam, dobro je da se održalo Vijeće za nacionalnu sigurnost. Mi smo još jednom analizirali s više aspekata i migracijsku krizu, ali i sve što poduzimamo za suzbijanje epidemije koronavirusa. Izuzetan je angažman Hrvatske u predsjedanju Vijećem EU... Ministar Beroš je sada odletio u Bruxelles na izvanredni sastanak ministara zdravstva. Sve smo poduzeli pravodobno, učinkovito i transparentno u vezi obje situacije. Ne prijeti bilo kakvo dinamiziranje migracijskog kretanja ili neka nova kriza. Mi smo razgovarali o tome da hrvatska policija kontrolira granicu, a sve druge službe će biti u pripravnosti da pomognu. U ovom trenutku nema potrebe za tim. Jasna je situacija i nema razloga za bilo kakve dodatne aktivnosti.

Osvrnuo se i na njegovu suradnju s predsjednikom Zoranom Milanovićem i najave o 'tvrdoj kohabitaciji'.

- Ovo je situacija koja zahtjeva najviši stupanj odgovornosti čelnih ljudi. Učinili smo neke korake prije nego drugi. Što se tiče naše odgovornosti, mi ćemo sukladno Ustavu i zakonu surđivati, što ne znači da dijelimo političke stavove, a bit će prilike kad ćete to i vidjeti, zaključio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:08