SUSRET U ZAGREBU

Plenković se susreo s predsjednikom Europskog gospodarskog i socijalnog odbora: Nadam se da će hrvatsko predsjedanje EU ubrzati pregovore o proračunu

Na fotografiji: Andrej Plenković
 Jure Mišković / CROPIX

Predsjednik vlade Andrej Plenković susreo se u srijedu u Banskim dvorima s predsjednikom Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) Lucom Jahierom.

Plenković je upoznao Jahiera s prioritetima hrvatskog predsjedanja EU-om te mu je rekao kako je bitno postići dogovor o europskom proračunu za razdoblje 2021-2027, stoji u priopćenju ureda predsjednika vlade.

Plenković je kazao kako je važno da provedba višegodišnjeg financijskog okvira "pridonese tome da građani u državama članicama osjete dodanu vrijednost članstva u Europskoj uniji", navodi se u priopćenju.

Jahier je poručio kako se nada da će hrvatsko predsjedanje ubrzati pregovore o proračunu te da će hrvatsko predsjedanje doprinijeti napretku u procesu proširenja EU-a.

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) savjetodavno je tijelo EU-a, koje sebe opisuje kao "most“ između civilnog društva i institucija Europske unije, ima 350 članova iz svih država članica, a Hrvatska ima 9 članova. Članovi, koje predlažu vlade država članica, a potvrđuje ih Vijeće EU-a uzimajući u obzir mišljenje Komisije, na mandat od pet godina, djeluju u tri skupine koje predstavljaju poslodavce (Skupina I.), radnike (Skupina II.) i razne interese (poljoprivrednici, slobodne profesije, potrošači, organizacije za zaštitu okoliša, mali poduzetnici itd. – Skupina III.).

Europski parlament, Vijeće i Komisija su, prema Ugovorima EU-a obvezni zatražiti savjet EGSO-a kada donose zakone za određena područja, a EGSO također donosi mišljenja na svoju inicijativu i predaje ih institucijama EU-a na razmatranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:57