DVODNEVNI POSJET BIH

PLENKOVIĆ SE U MOSTARU SASTAO S ČOVIĆEM 'Nismo nasjeli na provokacije. Posljednjih dana ovdje se vodi pravi rat, a nama treba mir na ovom prostoru'

 Twitter

Premijer Andrej Plenković doputovao je u ponedjeljak u dvodnevni posjet Mostaru, a u utorak ujutro u središtu Hrvatske demokratske zajednice BiH u Mostaru sastao se s predsjedavajućim Predsjedništva BiH i liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Nakon sastanka na tiskovnoj konferenciji Čović se zahvalio Plenkoviću na njegovom 'ne zna ni on kojim već dolaskom ove godine u BiH'.

- Uvjeren sam da su ovi razgovori jedno veliko ohrabrenje za BiH. Treba obraniti Domovinu i sačuvati poziciju jednakog naroda i za to imamo potpunu potporu Hrvatske. Ne želimo svoj narod staviti u funkciju nekoga tko ima odgovornost kao narod. Nismo nasjeli na prošle provokacije, posljednjih dana je pravi rat, a nama treba mir na ovom prostoru, da se zbog ovakvih presuda ne otvori mržnja i ne eskalira negativna klima - kazao je Čović i napomenuo kako su dosad smo imali potporu Vlade RH i imat će je i ubuduće.

Plenković je poručio kako je Hrvatska partner i prijatelj BiH i kako se to dokazuje kontinuirano.

- To smo dokazali kada je Čović podnio zahtjev za članstvo u EU i to radimo i sada kada se privodi kraju proces pregovora. Želim izraziti žaljenje i sućut svim žrtvama i za sve druge zločine koji su se dogodile na prostoru BiH. Želimo da političke stranke pokažu jedinstvo i koheziju. RH želi da Hrvati u BiH budu ravnopravni u punom smislu te riječi i učinit ćemo sve napore da to zaista tako i bude. Želimo pomoći BiH, okrenuti se budućnosti i voditi računa o opstojnosti hrvatskog naroda. Solidarnost i potpora hrvatskom narodu je čvrsta i jasna i takvu politiku ćemo provoditi.

Plenković se osvrnuo na presudu bh šestorki i kazao kako Međunarodni kazneni sud nije sud koji sudi državama, već utvrđuje odgovornost pojedinaca.

Čović je na to dodao:

- Ja ću danas javno pozvati sve logoraše u BiH da tuže BiH jer sve što se događalo u BiH je na kraju ugrađeno u institucije i zakon BiH kroz Daytonski sporazum - kazao je i zaključio kako BiH treba naći standard kako pomoći tim ljudima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 04:16