SUSRET

PLENKOVIĆ SE VEČERAS SASTAO S MACRONOM Hrvatski premijer i francuski predsjednik razgovarali su o jačanju suradnje dviju država, ali i o proširenju EU

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 12.12.2019. u 22:08

Croatia's Prime Minister Andrej Plenkovic and French President Emmanuel Macron attend a bilateral meeting on the sidelines of the European Union leaders summit in Brussels, Belgium December 12, 2019. REUTERS/Christian Hartmann/Pool
Christian Hartmann/Pool / REUTERS

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je u četvrtak navečer na marginama sastanka na vrhu Europske unije s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Plenković je s Macronom razgovarao o jačanju suradnje dviju zemalja, politici proširenja Europske unije, pitanju otvaranja pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Francuska je u listopadu zajedno s Nizozemskom i Danskom blokirala otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom tražeći reformu pregovaračkog procesa.

Hrvatska će u svibnju u Zagrebu tijekom svoga predsjedanja Vijećem EU organizirati sastanak na vrhu zemalja članica EU i šest zemalja jugoistočne Europe. Do tada bi Hrvatska htjela postići konsenzus među zemljama članicama kako bi se te zemlje mogle krenuti dalje na svom europskom putu, što bi bio pozitivan signal i za ostale zemlje u njezinu jugoistočnom susjedstvu.

Kako se doznaje, Plenković i Macron će nastaviti razgovore tijekom bilateralnog susreta početkom siječnja u Parizu. Plenković tijekom dvodnevnog samita EU ima niz bilateralnih susreta. Već se sastao s predsjednikom Europske pučke stranke Donaldom Tuskom, s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i s Macronom. U petak će se sastati s izvršnom potpredsjednicom Europske komisije Margrethe Vestager i s novom finskom premijerkom Sannom Marin.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo