DAN NAKON BURNE SJEDNICE

PLENKOVIĆ STIERU PORUČIO ŠTO KAO POLITIČKI TAJNIK HDZ-a MORA RADITI, KOMENTIRAO I NJEGOVU IZJAVU O KLERIKALCIMA 'To je nedopustivo i netočno'

 Ranko Šuvar / CROPIX

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u subotu je bio na izbornom saboru HDZ-ove Zajednice poduzetnika i obrtnika tijekom kojeg je odgovarao na pitanja novinara o aktualnim temama.

Na početku se osvrnuo na situaciju u Agrokoru.

- Prije svega, želim izraziti jedan optimizam nakon zadnjih vijesti i zahvaliti potpredsjednici Dalić i izvanrednoj upravi koji su svojim angažmanom omogućili da dolazimo do kraja jednog zahtjevnog procesa. Mislim da je sada, otprilike godinu dana nakon uvođenja izvanredne uprave, jedan pozitivan trenutak i daje mi jedan optimizam za naslutiti da ćemo do 10. srpnja okončati cijeli proces na najbolji mogući način. To je važna poruka da je potez Vlade prošle godine spriječio gospodarske i financijske negativne posljedice. U zamršenoj smo situaciji u kojoj su financijski vjerovnici ti koji su zatečeni, oni su dali novac kompaniji u vremenu prije 10. travnja prošle godine i logično je da buduća struktura reflektira one koji su u toj poziciji, rekao je Plenković odgovarajući na pitanje o ulasku ruskih banaka u suvlasništvo Agrokora nakon nagodbe.

- S našeg aspekta važno je da smo sačuvali radna mjesta i da smo osigurali kvalitetnom nagodbom ekonomsku budućnost. Poruka je da nam se takva sitaucija ne ponovi. Što se tiče geostrateških elemenata, mi nikada kao Vlada nismo imali rezerve prema bilo kojem investitoru koji će u Hrvatskoj sudjelovati po našim propisima i najvišim standardima. Mislim čvrsto da ne postoji teorija zavjere, mislim da su svi koji su davali novac davali ga u vjeri poslovnog plana. Čini mi se da ta buduća vlasnička sturktura koja će imati i ruske i američke i europske i domaće vlasnike karakterizira na neki način današnje globalno gospodarstvo. Bitna je ekonomska budućnost kompanije. Ne vidim nikakav strah, dodao je Plenković i rekao da očekuje da će banke u konačnici i izaći iz Agrokora jer se one ionako ne bave maloprodajom.

Prokomentirao je i sinoćnji sastanak u Banskim dvorima s predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom oko natječaja za Ekspertnu radnu skupinu za provedbu obrazovne reforme (ERS).

- Koalicija je stabilna, čuli ste to sinoć i od gospodina Vrdoljaka. Naš zajednički cilj i ambicija, a mislim da smo tu svi iskreni, je da obrazovna reforma mora biti uključiva i sveobuhvatna. Ako uspijemo ostvariti konsenzus o tome, onda hrvatska mladost ima budućnost, mislim da ćemo pronaći rješenje koje će biti najbolje, rekao je Plenković, a na pitanje je li s Vrdoljakom razgovarao i o Matku Glunčiću, kandidatu za šefa ERS-a oko kojeg se HDZ i HNS spore, premijer je odgovorio da nisu razgovarali 'na taj način'.

- Nismo razgovarali na taj način, razgovarali smo o nizu tema jer se neko vrijeme nismo vidjeli, pronaći ćemo rješenje kojim će svi biti zadovoljni, imat ćemo funkcionalan ERS, rekao je Plenković i dodao da ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak 'radi svoj posao, a svatko ima svoj stil i ambicije'.

Novinari su Plenkovića zatim pitali i o sjednici Predsjedništva HDZ-a, na kojoj je, prema neslužbenim informacijama, Davoru Ivi Stieru zaprijetio smjenom s mjesta političkog tajnika stranke zbog njegova protivljenja ratifikaciji Istanbulske konvencije.

Prije te sjednice, kao što smo javljali, Stier je dao oštru izjavu o klerikalcima i antiklerikalcima u Hrvatskoj, no Plenković smatra da time nije aludirao na njega.

- Ja mislim da je to nedopustivo. To nije točno. Nije mi jasno ako je aludirao na bilo koga u stranci... Mora se do kraja očitovati. Mislim da smo s postupkom ratifikacije ove Konvencije ušli u bit, želimo jaču zaštitu žena od nasilja, a ideološka pitanja smo adresirali interpretativnom izjavom. Radi se o ispunjavanju predizbornog obećanja iz kampanje, nema promjene smjera. To je jedna vrsta demagogije i dezinformacije koja još nije viđena. Kako to da naši kolege iz sestrinskih stranaka u Europi konsenzusom uspijevaju donijeti ovakve dokumente, pa i HDZ BiH, upitao je Plenković.

Komentirajući ideju pojedinih DZ-ovaca da se zastupnicima dopusti glasovanje po savjesti oko ratifikacije Istanbulske konvencije, Plenković je upitao: - Hoćemo li se dijeliti u HDZ-u na one s malo više ili manje savjesti, zašto bih ja ili predsjednik Sabora bio manje savjestan ako sam za ratifikaciju?

Imao je poruku i za samog Stiera.

- Od političlkog tajnika se očekuje da bude jedan od prvih mojih suradnika, meni je žao sto kolega Stier nije ostao potpredsjednik Vlade i ministar, ali nemojmo gledati jedan mali sastanak izolirano od šireg konteksta, od političkog tajnika se očekuje da radi posao političkog tajnika na razini HDZ-a, on mora biti dio šireg tima, a ne predstavljati sebe kao pojedinca, rekao je Plenković.

Profesorica Dubravka Hrabar, voditeljica radne skupine koja je priređivala prijedlog Obiteljskog zakona, potvrdila je da Jutarnji list iobjavio autentičan nacrt nove verzije Obiteljskog zakona, za koji ministrica Nada Murganić kaže da joj nije poznat. Plenković je komentirao i situaciju oko tog zakona.

- Ono što je važno jest da izašli dokumenti, slikice raznih dokumenata radnih verzija... Meni kao premijeru je važno da ovakav zakon zahtijeva, nevezano od radne skupine, jedan temeljit razgovor članova u Vladi i parlamentarnoj većini. Nismo još došli u tu fazu. Kada to završimo tek tada će verzija iza koje stane Vlada biti pravi prijedlog. Uz poštovanje struci, odluke donosi onaj koji ima mandat, rekao je Plenković, kako ga je citirao N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:13