OSVRNUO SE I NA MARAKEŠ

PLENKOVIĆ 'Stoje li iza pokušaja narušavanja odnosa s predsjednicom njezini savjetnici? Tko nije uz Vladu, neće pobijediti na izborima'

Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatski premijer Andrej Plenković u nedjelju se na pitanje novinara osvrnuo na Marakeški sporazum, nakon što je dan ranije predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović izjavila da bi u Maroko na usvajanje tog sporazuma umjesto nje trebao otputovati netko iz resornog ministarstva.

- Vlada će to odrediti nakon što informacije koje priprema MVEP dođu na Vladu. Predstavit ćemo dokument, objasniti ga, demistificirati, pojasniti sve njegove odredbe, smisao, svrhu, cilj, način izrade, činjenicu da nije pravno obvezujući, da se ne potpisuje, ne podliježe ratifikaciji ni od strane Vlade ni od strane Hrvatskoga sabora. Sve će biti pojašnjeno, svi mogu biti mirni, bez panike, bez histerije, rekao je Plenković, kako prenosi HRT.

Novinari su nakon mise služene u Zagrebačkoj katedrali u povodu stote godišnjice završetka Prvog svjetskog rata premijera pitali i je li razgovarao s predsjednicom, je li mu jasnije podržava li ona sporazum ili ne, je li normalno da danima šalju poruke preko medija i kad će razgovarati.

- Ja ne šaljem nikakve poruke, nismo još razgovarali, bit će vremena, odgovorio je premijer.

Slijedom nedavne izjave predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića koji je rekao da netko namjerno pokušava posvađati premijera i predsjednicu, novinari su Plenkovića pitali misli li da iza toga stoje savjetnici Predsjednice.

- Mi vodimo odgovornu, stabilnu, jasnu i precizno određenu politiku temeljenu na našim načelima i programu, svi oni koji hoće podržati taj program i taj smjer zemlje za koji sam uvjeren da je jako dobar, što se vidi po brojnim pokazateljima, mogu nam se pridružiti, oni koji se žele tome protiviti, destabilizirati to je njihov posao, ali neće pobijediti na izborima, rekao je premijer.

Kako javlja RTL, Plenković tvrdi i da se HDZ nije narugao predsjednici kada su na službenoj stranici objavili da je zbog "marakeške avanture" popularnost predsjednice prema CRO Demoskopu pala s 25 posto na 19 posto.

- Mislim da su samo izrazili zabrinutost, ustvrdio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:13