SJEDNICA VLADE

PLENKOVIĆ U KARLOVCU 'Vlada će donijeti više zakona i potpisati ugovore vrijedne 2,58 mlrd. kn kao snažnu poruku za poticanje razvoja grada'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.12.2018. u 12:40

Karlovac, 061218.
Sjednica Vlade odrzala se danas u 11.00 sati, u Karlovcu, u zgradi Gradskog kazalista Zorin dom. Nakon zavrsetka sjednice potpisano je niz ugovora, odluka i sporazuma vaznih za Grad Karlovac i Karlovacku zupaniju.
Na fotografiji: Premijer Andrej Plenkovic.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX

 

KARLOVAC - Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak na početku Vladine sjednice koja se održava u Karlovcu kako će Vlada donijeti više zakona i potpisati ugovore vrijedne 2,58 milijardi kuna, kao snažnu poruku za poticanje razvoja Karlovca i Karlovačke županije.

Vlada je današnji boravak u Karlovcu započela s dva vrlo bitna projekta, koji se odnose na hidroelektranu u Ozlju i karlovačku Opću bolnicu, naglasio je Plenković.

Revitalizacija hidroelektrane u Ozlju, u koju je u povodu 110. obljetnice uloženo 60 milijuna kuna, vrlo je važna za Karlovačku županiju jer je riječ o obnovljivom izvoru energije i konkretnom ulaganju u energetsku infrastrukturu, u koju HEP do 2028. planira investirati više d 35 milijardi kuna.

"U Općoj bolnici Karlovac vidjeli smo dovršetak projekta ulaganja od 35 milijuna kuna iz Operativnog program Konkurentnost i kohezija, te iz sredstava koje je dalo Ministarstvo zdravstva, u dnevnu bolnicu, kirurgiju, četiri operacijske dvorane. Više od desetak odjela je praktički kompletno obnovljeno, 300 kreveta, 1400 pacijenta u dnevnoj bolnici", rekao je Plenković.

Karlovačka bolnica je sada u puno boljem stanju i može osigurati najbolju moguću zdravstvenu zaštitu za oko 120.000 stanovnika Karlovačke županije", ustvrdio je premijer najavivši daljnje investicije u dijalizu i specijalizacije liječnika.

Ozalj, 061218.
Pustanje u probni rad agregata B u sklopu revitalizacije HE Ozalj 1 i obiljezavanje 110. godisnjice rada elektrane, koje se odrzalo na lokaciji hidroelektrane Ozalj. Uz predsjednika Uprave Hrvatske elektroprivrede Franu Barbarica, dogadjanju je prisustvovao i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenkovic sa suradnicima.
Na fotografiji: Hidrelektrana u Ozlju.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX

Hidroelektrana u Ozlju

Ozalj, 061218.
Pustanje u probni rad agregata B u sklopu revitalizacije HE Ozalj 1 i obiljezavanje 110. godisnjice rada elektrane, koje se odrzalo na lokaciji hidroelektrane Ozalj. Uz predsjednika Uprave Hrvatske elektroprivrede Franu Barbarica, dogadjanju je prisustvovao i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenkovic sa suradnicima.
Na fotografiji: Premijer Andrej Plenkovic u obilasku hidrelektrane.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX

Plenković u obilasku hidrelektrane

 

Također je najavio donošenje zakona važnih za Karlovačku županiju, među kojima je i Zakon o projektu zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe.

 

Zaštita od poplava u slivu Kupe

 

"Već i u našem mandatu više puta su se dogodile poplave koje su karakteristične za ovaj grad na četiri rijeke, ali i šire područje, te dalje prema području Sisačko-moslavačke županije. Prošle godine napravili smo dobar preventivni korak s posebnim boksovima koji su spriječili veće štete, a ovaj zakon i investicije koje slijede iz nacionalnih i europskih sredstava osigurat će da brojni stanovnici Karlovca i obližnjih općina više nemaju onako teške posljedice zbog visokih voda", rekao je Plenković.

Donošenjem zakona o brdsko-planinskim i potpomognutim područjima bit će osigurana dodatna sredstva koja će pridonijeti smanjenju nejednakosti u različim dijelovima Hrvatske, što je okosnica politike solidarnosti koju Vlada promovira.

Karlovačka županije je važna za Hrvatsku jer predstavlja povijesno križište najvažnijih prometnica, povezuje jadransku i kontinentalnu Hrvatsku, pa je jedna od tema sjednice Vlade moderna prometna infrastruktura. Bit će realizan niz prometnih projekata koji će pridonijeti boljoj prometnoj povezanosti županije, poručio je Plenković.

Karlovac, 061218.
Premijer Andrej Plenkovic posjetio je Opcu bolnicu u Karlovcu gdje je razgledao prostorije dnevne bolnice.
Na fotografiji: Premijer Andrej Plenkovic u karlovackoj bolnici.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX

Plenković u karlovačkoj bolnici

 

Najavio je donošenje posebnog intervencijskog plana ulaganja u jugoistok Karlovačke županije, u općine Cetingrad, Plaški, Saborsko, Vojnić, Krnjak, Rakovicu i Slunj, koji su opustošeni u ratu i imaju demografske probleme.

Plenković: Modernizacija u Karlovačkoj bolnici financirana 85 posto sredstvima EU

 

Premijer Andrej Plenković posjetio je prije sjednice Vlade u Karlovcu jednu od novih dnevnih bolnica u Općoj bolnici i istaknuo kako je uređenje dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija, u koje je uloženo više od 35,7 milijuna kuna od čega 85 posto iz EU proračuna, tek jedan od projekata modernizacija 27 bolnica u Hrvatskoj za koje je iz programa “Konkurentnost I kohezija” povučeno milijardu I tristo pedeset milijuna kuna.

Karlovačku Opću bolnicu premijer je posjetio u pratnji ministra zdravstva Milana Kujundžića, ministrica Gabrijele Žalac i Nade Murganić, te ministara Tomislava Ćorića i Tome Medveda. Obišli su ginekološki odjel kao jednu od deset dnevnih bolnica i četiriju operacijskih dvorana jednodnevne kirurgije.

U taj projekt započet u veljači 2017. godine uloženo je 35.755.341,66 kuna, od čega je udio bespovratnih sredstava iz europskog programa Konkurentnost i kohezija i Ministarstva zdravstva 35.731.867,90 kuna.

Cilj tog projekta, završenog krajem lipnja 2018. godine, kazao je ravnatelj bolnice Ervin Jančić, je povećanje isplativosti i održivosti zdravstvenog sustava, poboljšanje učinkovitosti, te pristupa dnevnim bolnicama i dnevnim kirurgijama, kao i smanjenje prijema i opterećenja akutnih bolničkih odjela za 10 posto.

Premijer Plenković kazao je kako je ovo sjajan primjer kako europski fondovi predstavljaju stvarnu vrijednost. "No ova sredstva, od kojih je 85 posto iz EU proračuna, a 15 posto od Ministarstva zdravstva nisu jedina. Na današnjoj sjednici Vlade bit će još jedan projekt kao primjer suradnje Karlovačke županije i Vlade, a riječ je o novim ulaganjima u modernizaciju odjela hemodijalize u Općoj bolnici Karlovac, a uz to ministar Kujundžić priprema dodatnih pet milijuna za pokriće troškova specijalizacije," kazao je Plenković.

Mi smo predani nastojanjima da ovakvim projektima racionalizacije poslovanja bolnica smanjujemo generiranje dugova u zdravstvu, što je jedan o najvećih problema koji opterećuje imidž cijelog zdravstvenog sustava, istaknuo je.
 
Na ukupno 2166 četvornih metara uređene su dnevne bolnice za alkohologiju, psihoterapiju, infektologiju, internu medicinu, dijabetes, hematologiju, onkologiju, neurologiju, ginekologiju, pedijatriju, otorinolaringologiju i operacijske dvorane za djelatnost kirurgije, oftalmologije, urologije i otorinolaringologije. 

Za te je potrebe, objasnio je Jančić, temeljito uređen prostor s visokokvalitetnim medicinskim uređajima najnovije tehnologije renomiranih proizvođača koji će omogućiti bržu i kvalitetniju dijagnostiku za pacijente, te operativno liječenje uz brži oporavak i mogućnost odlaska kući nekoliko sati nakon postupka.

Dodao je da je projekt modernizacije odjela hemodijalize gotov i da je po predračunskoj vrijednosti riječ o višemilijunskom projektu za koji se treba potvrdi i financijska konstrukcija.

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo