OBNOVA TRAJALA 2 GODINE

PLENKOVIĆ U RIMU POSJETIO OBNOVLJENU CRKVU SVETOG JERONIMA 'Veselimo se što održavate našu kulturnu tradiciju i jezik'

Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Andrej Plenković u srijedu je posjetio upravo obnovljenu crkvu svetog Jeronima u Rimu, zahvalivši svećenicima što čuvaju hrvatsku kulturnu tradiciju u Italiji.

Povijest crkve seže u 1453. kad ju je papa Nikola V. predao bratovštini svetog Jeronima. Današnju je 1589. izgradio papa Siksto V., potomak dalmatinske obitelji.

Od početka 20. stoljeća u sklopu crkve djeluje Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima na kojem se školuju hrvatski svećenici iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srijema u Srbiji, Temišvara u Rumunjskoi te Bara i Kotora u Crnoj Gori.

Obnova crkve trajala je dvije godine.

"Veselimo se što održavate našu kulturnu tradiciju i jezik i što zahvaljujući Katoličkoj Crkvi držite one temljene vrijednosti koje okupljaju hrvatski narod", poručio je premijer okupljenima, uključujući predstavnike hrvatskih udruga iz raznih dijelova Italije.

Vicerektor Marko Đurin istaknuo je kako su crkva Svetog Jeronima i s njome povezana zajednica najstarija hrvatska ustanova koja djeluje izvan domovine i da se uz nju vežu brojna važna imena.

Među njima su filozof Frane Petrić, biskup i izumitelj Faust Vrančić, povjesničar i svećenik Franjo Rački te slikar Julije Klović.

U crkvi su pokopani i otac hrvatske historiografije Ivan Lucić i zadarski pjesnik Juraj Baraković.

Premijer Plenković se ranije u srijedu u sklopu svog dvodnevnog posjeta susreo s talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom, a u četvrtak će sudjelovati na 30. obljetnici Srednjoeuropske inicijative.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:00