PREDSJEDNIK VLADE

PLENKOVIĆ U VELIKOM INTERVJUU ZATRAŽIO HITNO SANKCIONIRANJE NAPADAČA NA SRBE U OKOLICI KNINA 'Ovo su pojave koje su nedopustive u Hrvatskoj'

 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Vlade Andrej Plenković gostovao je u četvrtak u središnjem Dnevniku HRT-a u kojem je odgovarao na niz aktualnih pitanja.

Na početku se osvrnuo na incidente u Đevrskama i Uzdolju u okolici Knina, u kojima su u dvama ugostiteljskim objektima huligani napali više osoba srpske nacionalnosti.

- Oštro osuđujem napad na ljude koji su gledali utakmicu. To je krajnje neprihvatljivo, očekujem od policije da identificira počinitelje, uhiti ih i da protiv njih bude pokrenut postupak. Vjerujem da je ogromna većina naših građana za normalan, kvalitetan život, suživot i za poštivanje prava nacionalnih manjina. Ovo su pojave koje su nedopustive u Hrvatskoj i nadam se da će počinitelji biti pronađeni i što hitnije sankcionirani, rekao je premijer.

Na pitanje je li doista samo riječ o izoliranom incidentu, a ne širem negativnom trendu, premijer je konstatirao da je bilo još nekih slučajeva u proteklo vrijeme, 'ali ne možemo konstatirati da je klima u društvu takva da bismo je ocijenili da je orijentirana protiv manjina'.

- Sve ono što činimo kao Vlada i na čemu se kontinuirano trudimo pa i u suradnji s manjinskim zastupnicima koji su dio parlamentarne većine da štitimo njihova prava, da oni participiraju u vlasti na način koji je kvalitetan i konstruktivan i koristan za sve manjine koje žive u Hrvatskoj. Na taj način otvaramo prostor za još bolju zaštitu Hrvata kao manjine u zemljama gdje su on manjina, rekao je Plenković.

Zatim se osvrnuo na odluku o izdavanju jamstava za spas 3. maja, koja će biti aktivirana ispuni li taj škver do početka rujna nekoliko važnih uvjeta.

- Donijeli smo odluku nakon vrlo temeljite analize, konzultiranja svih relevantnih resora, sagledavanja svih pravnih, ekonomskih i financijskih aspekata. Bit odluke je izdavanje jamstva u iznosu od 150 milijuna kuna za ponovno pokretanje proizvodnje i za smanjivanje gubitaka koje bi država eventualno mogla imati, rekao je Plenković.

Govoreći o pregovorima sa sindikatima oko povećanja plaća, Plenković je rekao da u našem sustavu postoje osnovice, koeficijenti i dodaci ovisno o branšama i granama.

- Ovo što je bilo glede razgovora u zdravstvenom sektoru govorilo se prije svega o dodacima. Moram podsjetiti sve da smo ove godine povećali osnovicu za 3% od 1. siječnja, da kreće novo povećanje od 2% s isplatama plaća za 1. listopada. Važno je da ljudi razumiju da je prosječna plaća u mandatu naše Vlade porasla za više od 800 kuna. Ona je sad skoro 6500 kuna u Hrvatskoj, a prosječna plaća u Zagrebu je preko 7500 kuna, dakle 1000€. Minimalna plaća je povećana za 24% i došla je praktički na 3000 kuna. Povećane su mirovine u našem mandatu sa zadnjom indeksacijom za 12%. I plaće i mirovine i gospodarski pokazatelji idu naprijed. Krenuli smo sa 61% zaposlenosti, sad smo na 66%, a cilj našeg programa je 68%. Razgovore sa sindikatima vodit ćemo na temelju financijske održivosti, objasnio je premijer.

Osvrnuo se i na slučaj suspendirane diplomatkinje Elizabete Mađarević.

- Koliko sam ja razumio ministra vanjskih poslova, nadležna inspekcija u ministarstvu je predložila da se ide pred službenički sud i predložila je otpust iz službe. To je nedopustivo u sadržajnom smislu, a da ne govorim tako nešto objaviti, zaista je nevjerojatno. Ne pamtim da se nešto takvo dogodilo u 30 godina hrvatske diplomacije u smislu stava, a još pritom to napraviti na mandatu u zemlji primateljici, konkretno Njemačkoj, zaista je nedopustivo. Mislim da je ministarstvo reagiralo i povlačenjem i pokretanjem ovog postupka pred službeničkim sudom brzo i primjereno, rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:25