INVESTICIJSKI ZAMAŠNJAK

PLENKOVIĆ U VUKOVARU 'Želimo Slavoniju učiniti još boljom u desetljeću pred nama, provedba projekata je sve konkretnija i kvalitetnija'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 09.12.2019. u 18:22

Vukovar, 091219.
U dvorcu Eltz odrzana je10. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX

 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak u Vukovaru da je provedba projekta vezana uz Slavoniju i Baranju i Srijem sve kvalitetnija i konkretnija.

"Jako je važno da u idućoj financijskoj perspektivi EU na temelju teritorijalne strategije omogućimo još konkretnije operativne programe kako bi smo poruku ravnomjeravnog regionalnog razvoja onih dijelova Hrvatske kojima je potrebna dodatna financijska injekcija, dodatni investicijski zamašnjak zbog novih radnih mjesta, zbog demografske revitalizacije, zbog ostanka naših ljudi u Slavoniji, učinili još boljom u desetljeću koje je pred nama", rekao je Plenković.

Nakon sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem rekao je da je od ukupno 18,5 milijardi kuna namjenjenih tom projektu ugovoreno 11,3 milijarde kuna, a isplaćeno 4,5 milijardi kuna po konkretnim projektima.

Odgovarao je i na pitanja novinara o tijeku sastanka s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom rekavši da su razgovarali o naporima Vlade usmjerenima na razvoj grada Vukovara, a, među ostalim, i o procesuiranja ratnih zločina.

"Što se tiče pitanja ratnog zločina dotakli smo ih se vrlo kratko. Ponovili smo da su, kada je riječ o mandatu ove Vade, nadležna tijela policije i državnog odvjetništva učinila više nego godinama prije", rekao je Andrej Plenković.

Na pitanja novinara odgovarao je i ministar regionalnog rvazoja i fondova EU Darko Pavić koji je rekao da se od ugovorenih 11,3 milijarde kuna, 2,8 milijardi kuna odnosi na projekte u Vukovarsko-srijemskoj županiji dok se na Grad Vukovar odnosi nešto više od milijardu kuna.

"Vlada je kanalizirala novčana sredstva u Slavoniju koju europski fondovi mijenjaju na bolje", poručio je Pavić.

Po njegovim riječima, hrvatsko predsjedanje EU vjerojatno će se zatvoriti donošenjem proračuna EU za iduće sedmogodišnje razdoblje u iznosu većem od tisuću milijardi eura.

"Unutar toga želimo da projekt Slavonija, Baranja i Srijem ima svoje istaknuto područje, a podloga za to je izrada teritorijalne strategije za Slavoniju, Baranju i Srijem koju smo upravo danas lansirali", naveo je Pavić.

Nakon sjednice Savjeta dodijeljena su 22 ugovora ukupne vrijednosti 690 milijuna kuna od kojih je 480 milijuna kuna namjeneno upravo za područje Slavonije, Baranje i Srijema.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem osnovan je 8. ožujka 2017. kao savjetodavno tijelo na području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru "Projekta Slavonija, Baranja i Srijem", kojim je osigurano 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz europskih fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija.

Do sada su sjednice Savjeta održane u Osijeku, Požegi, Slavonskom Brodu, Virovitici, Vinkovcima, Belom Manastiru, Pakracu, Novoj Gradiški i Orahovici.

Darko Horvat: Škoru podržava netko s kim je HDZ pokušao suradnju, ali zajedničkog jezika nije bilo

VUKOVAR - Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je u ponedjeljak u Vukovaru, gdje je nazočio sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, kako je do sada ugovoreno 114 milijuna bespovratnih kuna za projekte privatnih poduzetnika i institucija u Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji, a s projektima se ide i dalje.

 Horvat je novinarima izjavio kako je u ovom trenutku raspisan natječaj temeljem kojega se prate nove inovativne ideje iznosa 634 milijuna kuna.

 Najavio je i kako bi se do kraja ovoga ili idući tjedan trebao raspisati i novi tzv. IRI 2 natječaj za kojega je osigurano 770 milijuna kuna.

 "Ide i natječaj kojim ćemo povezivati mikro, mala i srednja trgovačka društva s velikim gospodarskim subjektima, tzv. Integrator za koji smo pripremili 100 milijuna kuna i dodatnih 300 milijuna kuna za industriju, čime stvaramo perspektivu da se i u Hrvatskoj dogodi integracija novih tehnologija", istaknuo je Horvat.

Većina radnika Đure Đakovića ovoga tjedna dobiva plaću za listopad

 Novinare je zanimalo i kako vidi stanje u Đuri Đakoviću, na što je ministar odgovorio kako bi volio da se neka pitanja postavljaju i "menađmentima koji su do jučer vodili Đuru Đakovića i doveli ga u situaciju koja je problematična, ali nije beznadna".

 "Đuro Đaković neće u stečaj i velika većina radnika će tijekom ovoga tjedna dobiti plaću za listopad. Pokušavamo ishoditi mogućnost međufinanciranja, koje neće biti u obliku klasičnoga kredita, da bi onaj set ugovora koji je aktivan završili. Kroz naplatu tih ugovora ćemo vratiti tu pozajmicu, odnosno kredit, a ostatak bio ostao za solventnost Đure Đakovića", kazao je.

 Upitan kako tumači tvrdnje predsjednika Vlade i i HDZ-a Andreja Plenkovića da je "glas za Miroslava Škoru glas za Zorana Milanovića", Horvat je rekao kako je, temeljem do sada izrečenih "nespretnih" Škorinih izjava, mišljenja da uvelike griješe svi oni koji ga u ovom trenutku podržavaju.

I u narednih pet godina RH će voditi žena

 "Miroslav Škoro u ovom trenutku nije kandidat HDZ-a. Podržava ga netko s kim je HDZ pokušao suradnju, ali zajedničkog jezika nije bilo i svi oni koji različitim filozofijama Škoru prizivaju kao svog kandidata, neka im to tako i bude", kazao je Horvat. Naglasio je kako su u HDZ-u uvjereni da će i u narednih pet godina Hrvatsku voditi žena.

  Istaknuo je da vukovarski gradonačelnik Ivan Penava nije izrekao ni jednu kritiku na račun Vlade tijekom današnjeg sastanka s premijerom Plenkovićem i članovima Vlade.

 "Imali smo jedan vrlo konstruktivan sastanak unutar kojeg se razgovaralo o novom projektu i investiciji vrijednoj 30-ak milijuna eura, koja bi postojeći vukovarski hotel 'Lav' trebala transformirati u novi hotel, u lanac hotela kakvih se u ovom trenutku gradi šest", naveo je Horvat.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo