PR AGENCIJE ĆE RADITI ZA DRŽAVU

PLENKOVIĆ UKIDA ZABRANU Udruge za odnose s javnošću tražile su od premijera da opet dopusti rad s državnim tijelima

 CROPIX

Premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade predložit će ukidanje zabrane angažiranja PR agencija za tijela državne uprave i tvrtke u pretežitom vlasništvu države, koju je u srpnju 2012. donio bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović.

Plenković je odluku donio nakon što su u Vladu stigla tri pisma iz strukovnih udruga koje se bave odnosima s javnošću i PR agencijama, poput Hrvatskog udruženja društava za tržišno komuniciranje (HURA) te Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ).

PR agencije, naime, smatraju da su svih ovih pet godina bile poprilično zakinute u poslu jer nisu mogle slobodno raditi s državnim tijelima i tvrtkama. U postojećoj Odluci stoji da “tijelima državne uprave, pravnim osobama s javnim ovlastima i drugim pravnim osobama kojima je osnivač Republika Hrvatska, te trgovačkim društvima u kojima je Republika Hrvatska većinski ili pretežiti vlasnik dionica ili imatelj poslovnih udjela, nije dopušteno angažirati na temelju ugovora fizičke i pravne osobe za obavljanje poslova uspostavljanja i održavanja odnosa s javnošću i upravljanja komunikacijama prema definiranim ciljnim skupinama ili javnostima”.

Ipak, u točki 2 stajala je i jedna iznimka - državna tijela i tvrtke mogle su za konkretni projekt većeg opsega i gospodarskog značaja, uz prethodno dopuštenje Vlade, angažirati PR agenciju.

No, u PR agencijama kažu kako je sve u blokadi i da ne rade nikakve poslove s državnim tijelima, a da je Vlada upravo tanka kad je u pitanju vidljivost projekata i politika, posebno onih iz fondova EU.

“Mi smo jedina država članica Europske unije koja ima takvu odluku”, kažu u agencijama.

Ova odluka dolazi istodobno i s Plenkovićevom namjerom angažiranja Kreše Macana, vlasnika Manjgure, kao posebnog savjetnika za medije, pa su mnoge druge agencije smatrale kako nije pošteno da premijer može angažirati PR savjetnika, a da one ne mogu raditi s državom.

Macan bi službeno trebao početi raditi u Banskim dvorima od 1. siječnja iduće godine, a kada dođe do te formalne odluke, najavljuje da izlazi iz tvrtke te kako će se on i Manjgura ponašati poštujući Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:10