SEDMOGODIŠNJI PRORAČUN

PLENKOVIĆ UOČI SUMMITA EU 'Većina dolazi s konstruktivnim pristupom Višegodišnjem financijskom okviru'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 20.02.2020. u 16:10

Croatia's Prime Minister Andrej Plenkovic arrives for a special European Council summit in Brussels on February 20, 2020, held to discuss the next long-term budget of the European Union (EU). (Photo by kenzo tribouillard / AFP)
Kenzo Tribouillard / AFP

Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak kako pretpostavlja da većina čelnika zemalja članica EU dolazi na samit o višegodišnjem proračunu s konstruktivnim pristupom, ali i da je nemoguće predvidjeti koliko će sastanak trajati.

"Pretpostavljam da svi dolaze s konstruktivnim pristupom, a to je ono što nam treba za postizanje kompromisa. Isto tako osjećam i vidim u konzultacijama koje imam da puno zemalja želi neke promjene u prijedlogu predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela", rekao je Plenković po dolasku na samit EU, koji je isključivo posvećen Višegodišnjem financijskom okviru (VFO), sedmogodišnjem proračunu EU za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Plenković je dodao da je teško reći koliko bi samit mogao trajati.

"Imamo prostor danas, sutra i ako treba prekosutra kao i svi, ali vidjet ćemo, teško je reći, ne mogu tvrditi koliko će trajati", rekao je.

Ponovio je kako očekuje da Hrvatska bude tretirana kao i one članice koje su u Uniji puno duže, pa i u pitanju udjela nacionalnog sufinanciranja, koji je po prijedlogu Komisije podignut s 15 na 30 posto, a Michel sada predlaže 25 posto, što je i dalje previsoko i predstavlja veliko opterećenje za Hrvatsku.

"Imamo puno argumenta da barem dvije financijske perspektive budemo tretirani jednako kao i oni koji su u Uniji puno duže", rekao je Plenković.

Čelnici 27 zemalja članica okupili su se u četvrtak na izvanrednom sastanku na vrhu, koji bi mogao potrajati i nekoliko dana, kako bi pokušali dogovoriti višegodišnji financijski okvir (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo