NAPETO U VLADAJUĆOJ STRANCI

PLENKOVIĆ: 'ŽELE ME SRUŠITI!' Usred žustre rasprave javio se i bivši ministar: 'Nemoj to shvatiti osobno, to nema nikakve veze s tobom!'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Protivnici europske politike i EU žele me srušiti, rekao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na burnoj prekjučerašnjoj sjednici Predsjedništva stranke, na kojoj se raspravljalo o predstojećoj ratifikaciji Istanbulske konvencije. Plenković je iznio tezu da su neki u HDZ-u povezani s onima koji ne žele europsku politiku i da se provodi projekt čiji je cilj njegovo rušenje. Usto, izrazio je i veliko nezadovoljstvo ponašanjem političkog tajnika Davora Ive Stiera, i to ne samo oko Istanbulske konvencije.

Nezadovoljstvo Stierom

“Kako se suočiti sa stvarima koje si iznosio i činjenicom da si politički tajnik”, rekao je Plenković Stieru.

U vrhu HDZ-a čvrst je stav da je došao čas razrješavanja neugodne situacije da politički tajnik stranke očito solira. Stier pak zna da je interpretativna izjava uz ratifikaciju Konvencije usuglašena i s Vijećem Europe pa se od njega očekivalo da provodi politiku stranke, što očito već duže vrijeme nije slučaj.

“Nije samo ratifikacija Istanbulske razlog nezadovoljstva vrha stranke radom Davora Ive Stiera. Kod mnogih odluka važnih za HDZ Stier se izuzeo ili se nije angažirao, pa ovo nije prvi put”, rekao je Jutarnjem bliski suradnik Andreja Plenkovića nakon dramatične sjednice Predsjedništva HDZ-a. U stranačkom vrhu spominje se da postoji jasan etički kodeks, ali i časni sud stranke koji u konačnici mogu o cijeloj ovoj situaciji raspravljati, iako do sada nije bilo naznaka da će doći do toga.

Strah od penalizacije

Očito, vrh stranke očekuje da Stier sam podnese ostavku ako se ne slaže s politikom HDZ-a.

Na samoj sjednici Predsjedništva Plenković je više puta rekao da rušitelji koji ne prihvaćaju politiku Europske unije rade protiv njega. “Žele me zamijeniti”, naglasio je Plenković. Odgovorio mu je međunarodni tajnik Miro Kovač rekavši da nikako nije riječ o tome da se vodi rat protiv predsjednika stranke. “Nemoj to shvatiti osobno, to nema nikakve veze s tobom”, kazao je Kovač, a Plenkovića je posebno pogodilo to kada su ga neki članovi Predsjedništva pitali hoće li biti sankcija prema onima koji budu glasali protiv ratifikacije Istanbulske konvencije. “Tko je rekao da će biti penaliziranja?”

Neugodni tonovi

Stier je opet objasnio svoje stavove, ali se na sjednici nije previše upuštao u raspravu koja je u određenim trenucima poprimala vrlo neugodne tonove. Nakon sjednice Plenković i Stier su razmijenili nekoliko riječi, ali se osjetilo da se njihov odnos krajnje ohladio. Plenkovića je posebno pogodilo to što je Stier novinarima komentirao da u HDZ-u ima onih koji znaju za neke crkvene afere i to koriste protiv Crkve. “Nije mi jasno ako je aludirao na bilo koga u stranci, to je nedopustivo i nije točno. Mora se Stier do kraja očitovati.” Komentirajući zadnje Stierove poteze, premijer je izjavio da mu je žao što je dao ostavku “iz njemu poznatih razloga” na mjesto potpredsjednika Vlade i šefa diplomacije. “Od njega se očekuje da bude politički tajnik na tragu politike HDZ-a. Nitko ne može biti individualan i osoban, mora biti dio šireg tima. To su ministri u Vladi jako dobro razumjeli.”

Miro Kovač ponovo se zauzeo za to da se o Konvenciji glasa po savjesti, a posebno je iznenađenje to što se onima koji ne podržavaju ratifikaciju pridružio i bliski Plenkovićev suradnik Karlo Ressler. Napetu atmosferu na sjednici pokušao je smiriti i Vladimir Šeks koji je konstatirao da se očito neće moći izbjeći da neki zastupnici ne podrže ratifikaciju i da treba naći kompromisno rješenje, pa i takvo da “neki ne budu na glasanju”. Očito su takvu taktiku zauzeli i Plenkovićev zamjenik Milijan Brkić i potpredsjednica stranke Ivana Maletić koji nisu ni bili na sjednici Predsjedništva, ali sam Plenković nije želio komentirati hoće li tolerirati glasanje po savjesti. Kada je Kovač ponovio tu inicijativu, šef stranke je odšutio.

I mnogi drugi Plenkovićevi suradnici s kojima smo razgovarali nakon sjednice Predsjedništva kažu da je logično da Stier podnese ostavku, jer već duže vrijeme pokazuje da ne provodi politiku stranke. “Upravo na Predsjedništvu i sam Plenković je dao na znanje Stieru da nije samo ovo zadnje neslaganje oko Istanbulske razlog razmimoilaženja vrha stranke i političkog tajnika. Kad je riječ o Miri Kovaču nije se spominjalo njegovo odstupanje ako u Saboru bude glasao protiv ratifikacije”, kaže naš sugovornik i naglašava kako HDZ očekuje da politički tajnik bude jaka osoba koja na najbolji način može promovirati politiku stranke.

Temeljit razgovor

Sastanak Plenkovića i Ivana Vrdoljaka ocijenjen je u HDZ-u kao vrlo uspješan, a premijer je poručio da je koalicija stabilna. “Naš je zajednički cilj i ambicija, a mislim da smo tu svi iskreni, da obrazovna reforma mora biti uključiva i sveobuhvatna”, drži Plenković. “Bit će to sve u redu”, rečeno je Jutarnjem, a za ministricu Nadu Murganić kažu da nije nimalo kriva za cijelu situaciju koja se stvorila. “Radna skupina radi, stalno se dopunjavanju prijedlozi i čeka se konačni tekst.” Premijer Plenković je pak na jučerašnjem Izbornom saboru Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a u Zagrebu izjavio: - Meni kao premijeru je važno da ovakav zakon zahtijeva, nevezano o radnoj skupini, temeljit razgovor članova u Vladi i parlamentarnoj većini. Nismo još došli u tu fazu. Kada to završimo, tek tada će verzija iza koje stane Vlada biti pravi prijedlog. Uz poštovanje struci, odluke donosi onaj koji ima mandat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:53