PREMIJER U VARAŽDINU

PLENKOVIĆ 'Živimo u ozračju gdje se mnogo toga imputira. Vjerujem li Brkiću? Razgovarali smo. Ne prepoznajem se među dušebrižnicima koje spominje'

 Željko Hajdinjak / CROPIX

Tijekom posjeta Varaždinu premijer Andrej Plenković se, odgovarajući na novinarska pitanja, šturo osvrnuo na aferu SMS, točnije optužnicu koja je podignuta protiv Blaža Curića i Franje Varge. Kako prenosi N1, premijer je rekao da će se "vidjeti što će biti dalje", te da je na policiji i DORH-u da slučaj rasvijetle do kraja.

Upitan o izjavi Milijana Brkića kako ostaje u stranci "usprkos dušebrižnicima", premijer Plenković kaže da se u toj riječi nije prepoznao.

Na pitanje je li dobro za stranku da se Brkić ne spominje u optužnici, kaže: "Nemojte mijenjati teze."

Pitanje je li Brkić imao podršku stranke u ovom procesu "ne razumije", a na ono vjeruje li svom potpredsjedniku nije htio odgovoriti. Ponovio je tek da su - razgovarali.

Na opasku kako se u stranci nisu pretjerano trudili braniti Milijana Brkića, dok su jednoglasno stali uz ministra Tolušića u aferi s lažiranim fotografijama, premijer kaže: "Držite se fakata. Na koga se odnosi ova optužnica? Mi živimo u ozračju gdje se mnogo toga imputira. Važno je da se slučaj rasvijetli do kraja."

O tome je li za Brkića opterećujuća činjenica da je Blaž Curić njegov kum, prijatelj i suborac, Plenković kaže da su to činjenice koje su bitne za pravosudna tijela.

Što se tiče promjene stava predsjednice Republike oko ustaškog pozdrava "Za dom spremni", premijer kaže kako je "predsjednica sve sama pojasnila". "Ne treba ona interpreta", kaže Plenković.

Na pitanje je li u diplomaciji uobičajeno da se dogovaraju teme koje se neće spominjati, kao što su to navodno napravili srpski predsjednik Aleksandar Vučić i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom njegovog posjeta Hrvatskoj prije godinu dana, Plenković kaže kako je predsjednica i to pojasnila.

"U ovoj prilici je važno što ona kaže. Što se hrvatske službene politike tiče, nema dilema da je Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije i Miloševićevog režima", odlučan je premijer.

Kratko i jasno "Ne" odgovorio je premijer na pitanje misli li da je postojao dogovor između predsjednice i srpskog predsjednika.

Na Facebook stranici pjevača Marka Perkovića Thompsona osvanuo je tijekom dana u srijedu pozdrav "Za dom spremni" i snimka izvođenja pjesme "Bojna Čavoglave" zbog koje je pjevač već nekoliko puta završio na sudu. Na pitanje je li se krenulo u zakonsku regulaciju (ne)korištenja tog pozdrava, premijer kaže: "Ne znam sjećate li se vi preporuka Vijeća? Nemojte interpretirati vrlo pažljivo i precizno napisane preporuke od strane pravnika, politologa i povjesničara. Te preporuke su vrlo korisne kad se gledaju u cjelini i čitajte ih onako kako točno piše."

Premijer je komentirao i posljednji potez mađarskog premijera Viktora Orbana koji je Jean-Claudea Junckera doveo u vezu s Georgeom Sorosem i cionističkom urotom.

"Jako loša odluka, ne slažem se s njom. Mislim da šalje krivu poruku", kaže hrvatski premijer.

Na pitanje bi li europski pučani zbog toga trebali Orbanu pokazati izlazna vrata, Plenković je, kako prenosi N1, kazao: "Nemamo tako brzi refleks kako bi vi to htjeli o tome..."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:42