SMJENE

PLENKOVIĆEV DRŽAVNI TAJNIK POČEO KONZUMIRATI MINISTARSKE OVLASTI Krenuo s kadroviranjem po Ministarstvu pravosuđa

Jedan od četvorice državnih tajnika koji su preuzeli poslove smijenjenih ministara pokazao je da će dane mu ovlasti konzumirati
Ante Šprlje
 Darko Tomaš / CROPIX

Jedan od najkontroverznijih poteza premijera Plenkovića - onaj kojim je ovlasti četvorice smijenjenih ministara Mosta prenio na državne tajnike, izaziva daljnje nedoumice.

Ovlasti

Jedan od četvorice državnih tajnika kojem su privremeno odlukom Vlade povjerene ministarske ovlasti, već je pokazao da te ovlasti namjerava i konzumirati. Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa, Kristian Turkalj, koji trenutno nakon smjene ministra Ante Šprlje vodi Ministarstvo, razriješio je dvojicu od trojice Šprljinih savjetnika. Razriješio je savjetničke dužnosti suca Općinskog suda Zorislava Kaleba i suca Upravnog suda u Zagrebu Bojana Bugarina koji su se nakon razrješenja morali vratiti na sudačka radna mjesta.

Bojan Bugarin široj je javnosti postao poznat jer je u vrijeme obavljanja savjetničke dužnosti napredovao s Općinskog suda u Puli na Upravni sud u Zagrebu. Prije nego ga je DSV u jesen prošle godine odlučio imenovati sucem Upravnog suda, pred DSV-om je ustvrdio da je spreman odmah napustiti savjetničku dužnost i prihvatiti se sudačkoga posla, ali je ipak ostao Šprljin savjetnik. Međutim, trećeg Šprljinog savjetnika Dejana Vukelića, koji mu je bio savjetnik za informatiku, državni tajnik Turkalj iz nekih je razloga odlučio poštedjeti smjene. Vukelića je Šprlje za savjetnika prvi put imenovao u lipnju prošle godine, u mandatu Oreškovićeve Vlade, a ponovo ga potvrdio u jesen 2016. .

Presedan

Na savjetničku dužnost za IT tehnologije u Ministarstvo pravosuđa Vukelić je došao iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u kojem je od 2012. do sredine 2016. obnašao dužnost pomoćnika ravnatelja.

Odluku o imenovanju savjetnika donosi ministar samostalno. Neobično je stoga da u trenutku odlaska ministra Šprlje koji ih je osobno odabrao u svoj savjetnički tim, trojica savjetnika nisu sami podnijeli ostavke. No s obzirom da oni to nisu sami učinili, nejasno je smije li državni tajnik donositi tu vrstu odluka. Ali ta nejasnoća je tek prva u nizu, jer je situacija u kojoj tajnici glume ministre, presedanska u dosadašnjem radu izvršne vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:59