KRAJ OBUSTAVE RADA

PLENKOVIĆEV 'TROKORAK' ZA UČITELJE: KAKO JE OKONČAN ŠTRAJK U ŠKOLAMA Evo što su točno dogovorili premijer i predstavnici školskih sindikata

 
Štrajk u školama
 Damjan Tadic / CROPIX

Premijer Andrej Plenković poručio je na današnjoj pressici da je sa sindikatima postignut kvalitetan kompomis koji omogućuje prekid štrajka te da od sutra ujutro počinje nastava u cijeloj Hrvatskoj.

Plenković se tako izrazio u košarkaškom žargonu, rekavši da je Vlada "u trokoraku" ponudila sindikatima rast koeficijenata sljedećom dinamikom: tri posto od 1. prosinca, dodatnih jedan posto od 1. lipnja iduće godine te još dva posto od 1. siječnja 2021. godine.

Od 1. prosinca koeficijent se povećava za 3 posto i ta se plaća obračunava u siječnju i ide u proračunu za 2020. godine. Drugo povećanje za još 1 posto bit će 1. lipnja, to je onda 3+1.

Zagreb, 021219. 
Vlada Republike Hrvatske.
Konferencija za medije nakon dogovora Vlade i sindikata ucitelja.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

- Na taj način ćemo u proračunsku godinu 2020. doći do onoga što je Vlada nudila, da sve ide kroz koeficijente, da bismo fiskalno imali čistu situaciju, pojasnio je Plenković.

Od 1.1. 2021. bit će još 2% povećanja koeficijenta, pa se tako dolazi do konačnih 6,11 posto. Premijer je također precizirao da se božićnica povećava sa 1250 na 1500 kuna, regres sa 1250 na 1500 kuna, dar za djecu sa 500 na 600 kuna, a povećavaju se i otpremnine za 2100 kuna.

Plaće se povećavaju i za nenastavno osoblje. Njihove plaće rast će istom dinamikom u istim postocima kao i plaće nastavnika, ali ne povećavanjem koeficijenata, nego kroz dodatke 3+1+2. To će biti riješeno sporazumom koji će biti dodatak granskom kolektivnom ugovoru i vrijediti do prosinca 2022. godine.

Također je bilo riječi i o nematerijalnim pravima pa je dogovoreno usvajanje akcijskog plana protiv nasilja u školama te rješavanje problema anonimnog prijavljivanja učitelja i nastavnika koje izazivaju brojna negodovlja kod nastavnog osoblja.

Ne treba zaboraviti da će dani provedeni u štrajku biti plaćeni ali nadoknada nastave neće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:33