TURBULENCIJE U NAJVEĆOJ STRANCI

PLENKOVIĆEVA BITKA ZA NOVI MANDAT: POČELA GRUPIRANJA ZA UNUTARSTRANAČKE IZBORE 12 ljudi koji bi mogli biti ključni za rasplet burnih zbivanja u HDZ-u

 Tomislav Krišto / CROPIX

Šefu HDZ-a Andreju Plenkoviću slijede burni dani - analiza izbornog poraza te donošenje važne odluke - hoće li se prije ići na unutarstranačke ili parlamentarne izbore. Da je Kolinda Grabar-Kitarović pobijedila, neki u stranci govore kako je postojao plan da se parlamentarni održe pretkraj hrvatskog predsjedanja EU. No, taj je potez sada riskantan jer bi HDZ lako mogao izgubiti te izbore pa su procjene nekih kako je bolje da se parlamentarni izbori ipak održe na jesen.

Iako neki ističu da su još otvorene sve opcije, iz vrha stranke više su puta poručili da će unutarstranački izbori biti održani u skladu sa Statutom. To znači da bi njihov proces mogao uskoro početi, a na njima prvog čovjeka HDZ-a čeka teška bitka. Donosimo imena istaknutih članova stranke koji bi mogli biti ključni za rasplet situacije u HDZ-u.

1. Andrej Plenković: Oslabili ga porazi, opstat će povuče li radikalne poteze

Prvi čovjek HDZ-a trenutačno i nije baš u zavidnoj poziciji kad je riječ o unutarstranačkim izborima. Dosad je, naime, već nekoliko istaknutih HDZ-ovaca najavilo utrku za predsjednika HDZ-a, a u tu bitku Plenković ulazi s lošim rezultatom na europskim izborima te s porazom na predsjedničkim izborima. Iako Plenković iza sebe ima rezultate u gospodarskoj politici i uživa priličan ugled u europskim krugovima, HDZ-ovci to zasad ne honoriraju previše.

Fokusirani su na unutarstranačke izbore, a velik dio članova stranke smatra da HDZ s Plenkovićem ne može dobiti parlamentarne izbore, pogotovo nakon zadnjih loših rezultata. Iako u ovom trenutku još drži konce u rukama, mnogi procjenjuju da će teško zadržati čelnu poziciju u stranci, pogotovo ako se njegovi oponenti udruže protiv njega, o čemu se u posljednje vrijeme u stranci svi više spekulira. Neki ističu da bi Plenković, želi li opstati, trebao što prije povući neke radikalne poteze, a neki od njih su, navodno, raspuštanje zagrebačkog HDZ-a te HDZ-a Zagrebačke županije.

2. Gordan Jandroković: Glavni tajnik slijedi sudbinu Plenkovića

Glavni tajnik HDZ-a i šef Sabora najavio je burnu raspravu na Predsjedništvu zbog gubitka predsjedničkih izbora pa nema sumnje da će se tražiti krivci za poraz. Jandroković je još u izbornoj noći kazao da je jedan od razloga lošeg rezultata to što je kampanja skrenula previše desno, što je u stranci odmah shvaćeno kao napad na zamjenika šefa HDZ-a Milijana Brkića koji se stožeru Kolinde Grabar -Kitarović pridružio poslije prvog kruga.

Iako se u stranci moglo čuti da je bivša predsjednica tražila Brkićev angažman, prema neslužbenim informacijama iz HDZ-a, Brkića su, navodno, u stožer osobno zvali i Jandroković i Plenković pa nije bio u situaciji da to eventualno odbije. Kako bilo, poruke u izbornoj noći koje su razmijenili pojedini istaknuti HDZ-ovci najavile su da počinje žestoka bitka u stranci. Ako Plenković, pak, izgubi tu stranačku bitku, teško je zamisliti da bi se Jandroković mogao zadržati u vrhu HDZ-a.

3. Milijan Brkić: Siguran kandidat za neku od funkcija

Zamjenik šefa HDZ-a u izbornoj noći najavio je da će se na unutarstranačkim izborima kandidirati za jednu od funkcija. Oni koji ga bolje poznaju tvrde da to neće biti mjesto prvog čovjeka stranke, ali ističu da će on odigrati važnu ulogu na tim stranačkim izborima. Procjenjuju da bi se on mogao angažirati oko jednog od Plenkovićevih protukandidata ili pronaći i izgurati nekog novog u toj utrci.

Ipak, Brkićev utjecaj, kako kažu neki u stranci, nije više tako jak kao nekad, što se moglo vidjeti i po predsjedničkim izborima. Neki ističu da je njegovo angažiranje bilo pogrešna odluka, kao i potpora zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića za koju ističu da je uz probleme s pridobivanjem Škorinih birača i gafove bivše predsjednice, bila presudna da Grabar-Kitarović izgubi izbore.

4. Andrija Mikulić: Odgovarat će za poraz u Zagrebu

Šef zagrebačkog HDZ-a, državni inspektor i voditelj stožera Grabar -Kitarović za Grad Zagreb mogao bi se, među prvima, naći na meti vrha HDZ-a zbog loših rezultata na predsjedničkim izborima. Vodstvo zagrebačkog HDZ-a Plenković nikad nije doživljavao kao lojalno i tijekom posljednjih nekoliko godina često se spominjalo da će on provesti smjene u tom ogranku. No, Plenković je uvijek izbjegavao uhvatiti se u koštac s tim problemom.

U zadnja dva dana otvoreno se priča da bi Plenković mogao raspustiti zagrebački HDZ, a krene li u tom smjeru, treba vidjeti kako će se vrh stranke postaviti i prema nekim drugim gradovima gdje je postignut loš rezultat. Primjerice, prema Zadru, koji dugo slovi kao HDZ-ova utvrda, a u kojem je pobijedio Zoran Milanović. Neki članovi kažu da nije dobra ideja raspuštati Zagreb s obzirom na to da ubrzo kreće proces unutarstranačkih izbora te kao razlog za to vide izborne manipulacije. Kažu i da bi Plenković time mogao sebi otvoriti još jednu frontu.

5. Vladimir Šeks: Veteran čiji se savjeti i dalje slušaju

HDZ-ov veteran kojemu se pripisuju najveće zasluge za dolazak Andreja Plenkovića na čelo stranke, još je vrlo aktivan. Na poziciji je posebnog Plenkovićeva savjetnika u stranci, a unatoč povremenim trzavicama, dobro surađuju. Plenković, navodno, često posluša njegove savjete, a jedan od posljednjih odnosi se na zagrebački HDZ. Naime, osim zagrebačkih HDZ-ovaca nezadovoljnih Andrijom Mikulićem, raspuštanje tog ogranka, kako se priča u stranci, od Plenkovića su tražili upravo Šeks i Mario Kapulica, šef Zajednice utemeljitelja, koji se baš i ne može pohvaliti velikim rejtingom u stranci.

Podsjetimo, Kapulica je, kako govore u HDZ-u, inzistirao i na izbacivanju Darka Milinovića iz stranke, a poslije se HDZ na izborima u Ličko-senjskoj županiji nije proslavio. Poznat je i po aferi s WhatsApp i Viber grupama jer je, kako kažu u stranci, Plenkoviću prijavio sporne objave u tim grupama. Prema zadnjim informacijama iz stranke - Šeks, Kapulica i Plenkovićev savjetnik za Zagreb Josip Jelić navodno su uoči sjednice Predsjedništva sastavljali popis HDZ-ovih organizacija koje bi trebalo sankcionirati.

6. Miro Kovač: Uživa veliku potporu na terenu

Miro Kovač još je jedan bivši ministar vanjskih poslova koji dobro kotira kad je riječ o unutarstranačkim izborima, a upućeniji tvrde da ima i dobru potporu na terenu. Već u izbornoj noći, kad je postalo jasno da su predsjednički izbori izgubljeni, Kovač je izjavio da je Grabar-Kitarović na neki način platila cijenu za politiku HDZ-a. Kazao je i da HDZ mora nešto promijeniti jer na ovakav način ne mogu ići na parlamentarne izbore. Kovač ima velike ambicije za utrku, ali kao i u slučaju Stiera, ističu neki HDZ-ovci, pitanje je koliki je njihov stvarni utjecaj u stranci te kolika im je potpora. Realnije im je, kažu, da se protukandidati ujedine.

7. Davor Ivo Stier: Najozbiljniji rival Plenkoviću

Bivši ministar vanjskih poslova i bivši politički tajnik stranke slovi kao jedan od najozbiljnijih protukandidata sadašnjem predsjedniku Andreju Plenkoviću. U HDZ-u za njega kažu da je “pravi demokršćanski političar”, a posebno ističu njegovu principijelnost te činjenicu da je napustio ministarsko mjesto kad se Plenković razišao s koalicijskim partnerom Mostom i ušao u novu koaliciju s HNS-om. Ističu da Stier dobro surađuje sa svim strujama u stranci te da je upravo on osoba oko koje bi se HDZ-ovci mogli okupiti.

Da se Stiera pribojavaju i u vrhu HDZ-a govore i njihove brze i oštre reakcije na gotovo svaku Stierovu javnu izjavu. Pojedini HDZ-ovci komentirali su da jedino ne znaju kako bi Stier raščistio pojedine stvari u stranci i doveo ih u red s obzirom da on nije osoba koja bi išla u obračune ili ih dopustila. Procjenjuju i da sam Stier nije dovoljno jak za ovu bitku te da može uspjeti samo ako mu se pridruže još neka istaknuta stranačka imena.

8. Ivan Penava: Zbog Vukovara želi u predsjedništvo

Vukovarski gradonačelnik također je najavio da će na unutarstranačke izbore. Upućeniji tvrde, međutim, da njega ne zanima pozicija šef stranke, ali da želi ući u Predsjedništvo kako bi se s te pozicije lakše izborio za svoje ciljeve. Više puta kritizirao je politiku Vlade i HDZ-a te organizirao veliki prosvjed u Vukovaru protiv državnih institucija zbog neprocesuiranja ratnih zločina počinjenih u tom gradu. Penava je time stekao priličnu popularnost među desnim biračkim tijelom, ali i među desnom strujom HDZ-a, pa će biti vrlo značajno kome će ići njegova potpora na unutarstranačkim izborima.

9. Ivan Anušić: Voditelj kampanje bez sankcija

Od osječko-baranjskog župana i šefa izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović očekuje se da podnese izvješće o izborima. Sugovornici iz stranke kažu da Anušić ne bi trebao snositi sankcije, bez obzira na poraz Grabar -Kitarović. Kažu da je Anušić izvukao maksimum te da je tehnički sve dobro odradio oko kampanje. Anušić, koji je i član Predsjedništva HDZ-a, dobro kotira u svojoj županiji pa će i njegova potpora biti važna na unutarstranačkim izborima.

10. Tomislav Čuljak: Lojalan vrhu stranke

Potpredsjednik stranke i koordinator svih stranačkih odbora godinama je slovio kao jedan od najutjecajnijih HDZ-ovaca. Često su ga nazivali “čovjekom iz sjene” koji vuče glavne konce. U vrijeme mandata bivšeg šefa Tomislava Karamarka, Milijan Brkić i Čuljak bili su, kao glavni i politički tajnik, ključni igrači. No, odigrali su uloge i u dolasku Andreja Plenkovića.

Čuljak je zasad, kažu u HDZ-u, lojalan vrhu stranke, no dodaju da je i njegov utjecaj sada mnogo slabiji nego prije. Navodno više nije tako moćan u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje je HDZ raslojen na više struja. Kad je riječ o Karamarku, u HDZ-u kažu kako ne vjeruju da će se on kandidirati za šefa, ali da bi u konačnici mogao dati potporu nekom od kandidata.

11. Oleg Butković: U dobrim odnosima sa svim stranama

U HDZ-u mnogi računaju i na ministra prometa Olega Butkovića. Svojedobno je u utrci za mjesto potpredsjednika HDZ-a dobio najviše glasova. I za njega kažu da dobro surađuje s raznim strujama u stranci. U stranačkim se kuloarima spominjalo kako bi se i on mogao kandidirati za šefa HDZ-a, no to nikada nije potvrđeno. Neki članovi su nam rekli da svakako očekuju i njegovu kandidaturu za vrh stranke, iako nisu precizirali za koju poziciju.

12. Damir Jelić: Utjecajni konzervativac

U HDZ-u kažu da će na unutarstranačkim izborima biti važna i potpora karlovačkog župana Damira Jelića. Iako baš ne istupa često u javnosti i drži se podalje od stranačkih previranja, za Jelića u stranci kažu da ima priličan utjecaj u Karlovačkoj županiji, ali i šire. Pripada konzervativnoj struji, a neki smatraju da mu je po stajalištima najbliži Davor Stier.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:11