BURA U JAVNOSTI

PLJUŠTE REAKCIJE NA ISTUP BISKUPA JEZERINCA 'Šokantno je da u jeku afera s pedofilijom u Crkvi on relativizira te zločine'

 
Juraj Jezerinac
 Damir Krajac / CROPIX

Nakon jučerašnje izjave umirovljenog vojnog ordinarija i člana Hrvatske biskupske konferencije Jurja Jezerinca koja je danas odjeknula u medijima, pljušte reakcije na političkoj sceni.

Podsjetimo, on se u svom govoru osvrnuo na skandale u Crkvi vezane uz seksualna zlostavljanja djece od strane svećenika, a dotaknuo se i pobačaja.

- Danas svakodnevno ubijaju djecu po bolnicama pozivajući se na ženino pravo, kao da dijete nema ta ista prava. I znate što se radi od mesa te djece? Ako niste znali, najskuplji parfemi, rekao je Jezerinac.

HNS je osudio ovakvu izjavu nazvavši ju skandaloznom.

- Apsolutno smo zgroženi skandaloznom i gnjusnom izjavom biskupa Jezerinca i najoštrije osuđujemo ovakav ispad. Hrvatska je sekularna država, a ovakvim izjavama ne da nije mjesto u Crkvi, nego općenito u javnom diskursu. Krajnje je vrijeme da u Hrvatskoj svatko počne raditi svoj posao: nitko nema pravo s oltara dokidati prava žena, osobito na ovako neprihvatljiv i degutantan način, objavili su na društvenim mrežama HNS-ovci.

Osuda je stigla i od SDP-a.

- Osim što ne govori istinu, uznemirava javnost i napada temeljno pravo žene da odlučuje o svom tijelu. Šokantno je da u jeku afera s pedofilijom u Crkvi, čiji su istaknuti članovi godinama vršili najogavnije stvari nad djecom i mladima, bivši vojni ordinarij relativizira te zločine, napisali su na Twitteru.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš njegov je istup nazvala sramotnim.

- Od optužbi za pedofiliju biskup Jezerinac je odlučio Crkvu i kler braniti degutantnim napadom na žene, njihovo reproduktivno zdravlje i pravo na izbor. Sramotno, napisala je na Facebooku.

Reagirao je i SDP-ovac Gordan Maras.

- Ovo @mojHRT nije objavio. Interes građana je da vide kakvih sve likova ima koji se bave javnim poslom, napisao je na Twitteru Gordan Maras.

- Sram vas bilo biskupe, kratko je prokomentirala Marijana Puljak iz stranke Pametno.

- Relativizirati i braniti najgnjusnije zločine nad djecom može samo netko poremećenih ljudskih, intelektualnih i moralnih vrijednosti, poručili su Hrvatski laburisti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 04:40