POVUKLA KANDIDATURU

PLJUŠTE REAKCIJE NA ODLUKU OREŠKOVIĆ 'Ne čudi me da su je HDZ i HNS htjeli maknuti. Na dnevni red Povjerenstva stižu slučajevi Mamića, Plenkovića...'

 
Dalija Orešković
 Damjan Tadic / CROPIX

RIJEKA - Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković je u nedjelju, na upit novinara da komentira povlačenje kandidature za novi mandat dosadašnje predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalije Orešković, rekao da mu je to prva informacija o tome te da ne bi želio komentirati jer ne zna koji su njeni motivi.

Jandroković je kazao da odluku o narednim koracima u ovom postupku mora donijeti Odbor za Ustav, poslovnik i politički sutav. Po njegovu mišljenju, provest će se još jedno glasovanje, a ako ni tada preostala kandidatkinja ne dobije dovoljan broj glasova, ponovit će se natječaj.

Orešković potvrdila je u nedjelju Hini da povlači svoju kandidaturu za predsjednicu Povjerenstva, obrazloživši to rezultatima saborskog glasovanja u petak, kada je njezina protukandidatkinja dobila znatno veći broj glasova zastupnika. U petak, na glasovanju u Hrvatskom saboru, druga kandidatkinja Nataša Novaković dobila je 75 od potrebnih 76 glasova, a Orešković 46 glasova.

Upitan da komentira navod Orešković da joj je kompliment ako sadašnja politička garnitura smatra da je problematično što je radila proteklih godina, Jandroković je rekao da je njeno pravo da to smatra. "Glasovanje je pokazalo da se ne radi samo o izostanku podrške vladajućih nego se očigledno ni oporba nije pretrgla da joj da podršku", kazao je.

Novinari su tražili i komentar izjave Orešković da joj je neprihvatljivo gledište predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Branka Bačića da se može ići i u treći krug glasanja i u novi natječaj, jer bi to dovelo do duže blokade rada Povjerenstva. Jandroković je rekao da Sabor odlučuje o mnogim dužnosnicima većinom glasova, da su se u ovom slučaju stvorile okolnosti za drugi krug, ali da to ne znači da netko ne poštuje neovisnost institucija.

"Ne može se neovisnost institucija vezati samo uz jednu osobu jer tek to ne bi bilo demokratski. Poštivanje zakona i parlamentarne većine je temelj funkcioniranje parlamentarnog sustava", istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora.

Na pitanje je li stabilna HDZ-ova većina u Saboru, s obzirom na to da je za izbor Nataše Novaković za predsjednicu Povjerenstva nedostajao jedan glas, Jandroković je kazao da je to vrlo stabilna većina i da je tog dana, kad nije izglasana predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, usvojeno 15 zakona uvjerljivom većinom, a izabrani su i drugi članovi Povjerenstva. "Ovdje se radilo o odluci nekih zastupnika da ne podrže ni jednu kandidatkinju", kazao je.

Grbin: HDZ želi uškopiti rad Povjerenstva za sukob interesa

SDP-ovac Peđa Grbin za tportal je komentirao iznenadnu odluku Dalije Orešković.

- Mogu reći da u potpunosti razumijem njene razloge za povlačenje kandidature. Nažalost, već mjesecima je jasno da HDZ sa svojim satelitima želi uškopiti rad Povjerenstva za sukob interesa jer im ne odgovora postojanje neovisnog tijela koje će propitivati da li se političari u obnašanju dužnosti ponašaju onako kako bi trebali', prokomentirao je SDP-ov potpredsjednik, koji je i sam bio predmet obrade u sazivu na čijem je čelu bila Orešković.

Hrelja: 'To je logičan potez nekoga tko je puno dao'

ZAGREB - Potpredsjednik saborskog Odbora za izbor i imenovanja Silvano Hrelja (HSU) u nedjelju je „logičnim potezom“ ocijenio odluku Dalije Orešković, bivše predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da povlači svoju kandidaturu za predsjednicu.

„Meni je to logičan potez nekoga tko je puno dao“, izjavio je Hrelja komentirajući za Hinu njenu odluku. Dodao je kako je teško očekivati da bi se vladajući, koji su se „dogovorili“ da Orešković ne bude izabrana, predomislili do ponovljenog glasovanja, najavljenog za početak iduće sjednice.

„Njena je procjena dobra“, ocijenio je Hrelja, izražavajući žaljenje što se pri odlučivanju o tome tko će idućih pet godina voditi Povjerenstvo, nije drugačije vrednovao dosadašnji rad.

Hrelja ne dvoji da, unatoč tome što je Orešković povukla kandidaturu, druga kandidatkinja mora proći drugi krug i u tajnom glasovanju izboriti 76 glasova.

„Mora biti tajno glasovanje za jednog kandidata, tu dileme nema“, kaže potpredsjednik Odbora za izbor i imenovanja.

Stav predsjednika saborskog Odbora za izbor i imenovanja Ante Sanadere (HDZ) za sada nije poznat, jer nije odgovarao na telefonske pozive, kao ni Branka Bačića, predsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika, čije je izjave Orešković apostrofirala.

Glavašević: 'Očito je dotaknula neke krive osobe'

Saborski zastupnik SDP-a Bojan Glavašević komentirao je za HRT neočekivan potez Dalije Orešković.

Glavašević je rekao da je Dalija Orešković sjajno radila svoj posao te da se pokazala kao nestranačka i objektivna osoba.

- Uz sve ono što je ona rekla o svojim razlozima ja bih dodao da je očito dotaknula neke krive osobe zbog čega joj je HDZ odbio dati povjerenje, istaknuo je.

Na pitanje kakva je daljnja procedra Glavašević je rekao da Poslovnik nalaže da se glasuje još jednom.

- Moje osobno mišljenje je da bi zapravo druga kandidatkinja u svjetlu ovih okolnosti trebala povući svoju kandidaturu i da se ide na raspisivanje još jednog natječaja. Jasno je da nijedna od njih dvije nije dobila potrebno povjerenje zastupnica i zastupnica u Hrvatskom saboru. Dakle u interesu očuvanja povjerenja građana u instituciju Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zapravo bi bilo najbolje ponoviti taj natječaj, rekao je te dodao kako će na sjednici Kluba zastupnika još jednom raspraviti hoće li poduprijeti drugu kandidatkinju.

Grmoja: Ne čudi me da su je HDZ i HNS odlučili maknuti

Njezinu odluku za HRT je komentirao i Nikola Grmoja iz Mosta rekavši kako je logično da se na kraju onog šalabahterskog odstrela koji nije uspio u petak, Dalija Orešković kao časna osoba povlači iz toga.

Zaključio je da ona očito nije po volji vladajućoj većini. Rekao je i da HDZ i HNS imaju iskustva sa svojih unutarstranačkih izbora sa samo jednim kandidatom.

- Sada je za čelno mjesto Povjerenstva ostala jedna kandidatkinja pa neka to sada odrade do kraja, rekao je.

Istaknuo je kako ne čudi da su HDZ i HNS odlučili maknuti Daliju Orešković jer su na dnevnom redu Povjerenstva trebali slijediti slučajevi Zdravka Marića, Andreja Plenkovića, Ivana Vrdoljaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:14