ČETIRI SATA NAPETIH PREGOVORA

PLOČE OSTAJU U VUKOVARU, POLICIJA SE POVLAČI Rezultat razgovora premijera i Stožera

VUKOVAR - Nakon četverosatnog sastanka, premijer Zoran Milanović i predsjednik Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara Tomislav Josić objavili su da je postignut dogovor tek o povlačenju policije s vukovarskih ulica, to jest ispred zgrada na kojima su postavljene dvojezične ploče.

- Nismo postigli nikakav veliki dogovor, ali smo raspravljali o svim problemima. Dogovoreno je da se policija i ograde miču sa ulica, i to je prvi korak da ovaj grad počne disati normalno. Uslijedit će novi sastanci na kojima će se tražiti rješenje za smirenje situacije na dobrobit građana, rekao je Josić, dok je Milanović samo potvrdio da je izdao nalog za povlačenje policije u dogovoru s ministrom unutarnjih poslova.

- Učinio sam to kao premijer, na vlastitu odgovornost, iako policiju nisam poslao ja na ulicu, kao niti ministar. Uvijek kada dođem u Vukovar nešto novo naučim, ali vrlo često čujem i neke ružne stvari za koje nisam znao. Možda sam dosadan, ali moram ponoviti da je zakon zakon. Ja ljude inače ne prebrojavam, ali sam sada saznao da u popisu stanovništva nije evidentirano 468 nestalih osoba, što smatram pogrešnim. Policiju smo povukli, i sada je na svačijoj savjesti i odgovornosti što će činiti. Pregovora će biti još, postoje modaliteti, ali i određeni minimalni standardi ispod kojih ne mogu ići, rekao je Milanović, zaključivši da ovi razgovori nisu bili nikakva trgovina ni cjenkanje.

- Nisam ovdje došao sa vrećom novaca kojih niti nemamo. Na ovome smo stali. Neću reći da je ovo gesta niti neka usluga, već naprosto procjena da policija nije potrebna, uz puno razumijevanje osjećaja tih ljudi, jer ovdje ima puno ranjenih ljudi, poručio je Milanović za kraj.

Po završetku sastanka predstavnici stožera spustili su se na trg ispred gradske uprave, te svojim prijateljima, suborcima i okupljenim građanima prenijeli rezultate sastanka, pri čemu je odluka da se policija povuče s vukovarskih ulica pozdravljena pljeskom.

Milanović se za to vrijeme još kratko zadržao u gradskoj upravi na sastanku s gradonačelnikom Željkom Sabom, a novi sastanak premijera i užeg djela Stožera trebao bi se dogoditi u Zagrebu u sljedećih pet dana. Kako smo doznali sastanka je prošao u korektnom odnosu, bez povišenih tonova i tenzija, koje su se možda očekivale s obzirom na okolnosti, kao i na činjenicu da je premijera ispred Gradske uprave Vukovara čekalo dvjestotinjak građana, pretežno hrvatskih branitelja, koji mu nisu priredili nimalo ugodan doček.

Milanović ipak nije vidio transparente“Milanoviću, ovo su šovinisti!” “Milanoviću, jesu li i ovdje mučeni i ubijeni bili hrvatski šovinisti?”..., jer je u zgradu Grada ušao na stražnja vrata čime je izbjegao zvižduke, negodovanja, možda i uvrede.

One pak nisu mimoišle vukovarskog branitelja i ministar hrvatskih branitelja Predraga Matića kojega su okupljeni izviždali kada je ulazio u zgradu gradske uprave. Osim Matića uz premijera je bio i ministar obrane, još jedan hrvatski branitelj, Ante Kotromanović.

ZAHTJEVI STOŽERA

Zahtjevi Stožera za obranu hrvatkog Vukovara koji su predočeni premijeru Milanoviću i predstavnicima Vlade sažeti su u slijedećim točkama:

1. Zahtjevamo micanje svih postavljenih dvojezičnih ploča te djelatnika MUP-a i pripadnika interventne policije iz grada te vraćanje sigurnasti u Vu kakvo je bilo prije 1. rujna 2013., s obzirom da se nisu stekli uvjeti za provođenje Zakona.

2. Tražimo hitno obustavljanje svih istražnih radnji i postupaka protiv članova Stožera, branitelja i cilvila osumnjičenih za skidanje ploča te djelatnika MUP-a.

3.Tražimo donošenje odluke o uvođenju moratorija na primjejnu Zakona o nacionalnim manjinama do provedbe sljedećeg popisa stanov u kojem će sudjelovati i članovi braniteljsko-stradalničke populacije, članovi udruga koje se nalaze kao sastavni dio Stožera te članova odrođene komisije EU-a.

4. Tražimo proglašavanje grada Vukovara mjestom posebnog pijeteta i usklađivanje Ustavnog zakona o pravima manjhina s europskim standardom koji iznosi zastupljenost veću od 50 posto jedne nacionalne manjine na određenom prostoru.

Iz Stožera za obranu hrvatskog Vukoavara traže i izviješće DORH-a o procesuiranju ratnih zločinaca za zločine koje su počinili nad građanima Vukovara 1991. godine kao i podizanje optužnice protiv agresorske JNA za prekomjerno granatiranje Vukovara. Osim toga, od Vlade se traži i hitno pokretanje postupaka i radnji vezanih za pronalazak nestalih osoba (otkrivanje počinitelja te postupanje po dojavama mogućih pojedinačnih i masovnih grobnica) kako na širem području grada Vukovara i Republike Hrvatske, tako i u Republici Srbiji: u Bogojevu, Plavni i Sremskoj Mitrovici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:15