Pobuna državnih službenika: Mesiću, ne diraj križeve

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 14.08.2009. u 07:27

ZAGREB - Sve dok se zakonom ne zabrani isticanje vjerskih simbola u javnim institucijama, oni - unatoč zahtjevu šefa države Stjepana Mesića - neće biti uklonjeni. Načelnici općina, gradonačelnici, ravnatelji škola i predstavnici policijskih uprava s kojima smo razgovarali predsjedniku poručuju: neka Mesić skine križ iz svog ureda, a u našima će ostati sve dok to zakon dopušta.

KOMENTAR INOSLAVA BEŠKERA: Poziv u funkciji upravo djetinje osvetoljubivosti

SDP: Pravi vjernik križ nosi na leđima

U Italiji je u školama, u Njemačkoj samo ako se s time svi slože

Ljuti na predsjednika:

Neka Mesić skine križ iz svog ureda, a u našima će ostati sve dok to zakon dopušta, poručuju iz općina, gradova, škola, županija i policijskih uprava
 
Mesićevu zahtjevu protivi se, potpuno očekivano, službena Crkva te vladajući HDZ i njihovi koalicijski partneri HSS i HSLS, a podržavaju ga oporbeni SDP, HNS i SDSS.

Gradonačelnik Osijeka, HDSSB-ovac Krešimir Bubalo, najavljuje kako ne samo da neće uklanjati raspela iz gradskih ureda već će ih postaviti i tamo gdje ih još nema. Još je njegov prethodnik Ante Đapić naredio kupnju raspela za gradsku upravu. Bubalov zamjenik HNS-ovac Ivan Vrdoljak jedan je od rijetkih koji je skinuo križ kad je stupio na dužnost.

- Ako gradonačelnik bude tražio da vratim raspelo, ja ću ga staviti u ured svoje tajnice - najavljuje Vrdoljak. Brojni načelnici općina u Zadarskoj županiji imaju križ na zidu i nemaju namjeru ukloniti ga.

Tko je za micanje križeva

Protiv Mesićeva zahtjeva za izbacivanje vjerskih simbola iz javnih ustanova su Crkva, HDZ, HSS, HSLS, a podržavaju ga SDP, HNS i SDSS
- Mesić ima pravo na svoje mišljenje, ali i svi mi ostali. S obzirom na to koliko se ljudi u Hrvatskoj izjasnilo kao katolici, mislim da je križu mjesto u javnim ustanovama - izjavio je Katuša. Na pitanje kako bi postupio kada bi zakonsko rješenje bilo drukčije, uzvratio je: - Nadam se da u Hrvatskoj neće biti donesen tako bedast zakon!

Na istoku Hrvatske, u vijećnicu Vukovarsko-srijemske županije, kao i u druge urede, križevi su postavljeni odlukom župana.

- To je posve normalno i smatramo kako nikome ne bi trebao smetati simbol naše vjere - kaže Marinko Beljo, predstojnik ureda župana. Tvrdi da u županiju dolaze i pripadnici drugih religija, no nikada nitko nije negodovao.

- Županijske prostorije smatramo kućom u kojoj se poštuju domaćin i svetinje koje ima - dodao je Beljo te potvrdio kako im svake godine dolazi svećenik te posveti prostorije.
 
Na ulazu u OŠ AG Matoš u Zagrebu nalazi se raspelo. Ne postoji zakon niti pravilnik koji školama zabranjuje isticanje križeva pa ravnatelji mogu sami odlučivati

‘Iz policije ga ne mičemo’

I u pojedinim policijskim upravama križevi nisu rijetkost.

- U našim uredima raspela imaju oni službenici koji to žele. Što se tiče križa koji se nalazi u prostoriji gdje održavamo i konferencije za novinare, tamo je oduvijek i nikada nitko nije pravio probleme - kaže glasnogovornica PU osječko-baranjske Edita Roterbauer.

Jedna od škola u kojoj je postavljen križ je i zadarska Gimnazija Vladimira Nazora.
 
 U Vukovarsko-srijemskoj županiji raspelo se nalazi u vijećnici. Gradonačelnik Biograda ima križ u svom uredu i u vijećnici. Ne misle ga micati

‘Križ je simbol ljubavi’

- Ako se donese zakon koji to zabranjuje, kao državni službenik ću ga poštovati i skinuti križ, a u protivnom će ostati! To je simbol ljubavi i dobrote i mislim da nikoga ne vrijeđa - smatra ravnatelj Rade Šimičević. Njegov kolega, ravnatelj zadarske Pomorske škole Svetko Perković, podržava Mesića, koji je umjesto križa u školi istaknuo grb i državnu zastavu.

- Ne postoji naputak o stavljanju raspela u škole, pa to ovisi o ravnateljima, a ja sam sklon Mesićevu stavu jer smo sekularna država - kaže Perković.

Direktor zadarske Turističke zajednice Zvonko Šupe kaže da “križ nije stavljen, ali da bi ga sada, nakon Mesićeve izjave, trebalo staviti”.
 
Gradonačelnik  Osijeka Krešimir Bubalo neće micati križ iz vijećnice niti iz svog ureda, a uz to naredit će, kaže, da ga stave i u gradske urede u kojima ga nema
Prodavači s Kaptola: Križeve najviše kupuju javne institucije

Izjava predsjednika Mesića da se prekine s praksom isticanja vjerskih simbola u javnim institucijama primljena sa simpatijama među prodavačima križeva.

Raznih dimenzija, materijala i načina izrade križevi se u nekoliko prodavaonica na Kaptolu prodaju od 10 do 1250 kuna. Većinom su proizvedeni u Hrvatskoj, mahom iz privatnog obrta Ivan Trajković iz Lopatinca, dok su preostali uvezeni iz raznih europskih zemalja - od Portugala do Italije.

Tek u nekoliko prodavaonica dopuštaju nam slikanje križeva jer se, kažu, ne žele miješati u sukob između Mesića i Glasa Koncila koji, tvrde, na kraju smeta njima koji od tih obilježja žive.

- Teško je reći koliko križeva prodajemo na mjesec, nekada prodamo pet, a nekada 50. Najviše kupaca mahom dolaze upravo iz javnih institucija, a kupuju po desetak komada - ispričali su nam u jednoj prodavaonici na Kaptolu koja, kao i sve, križeve prodaje već na samom ulazu - u obliku magneta. (S. Š.)

Predrag Opačić;Nikola Patković i Mladen Obrenović/EPEHA

Izdvajamo