REAKCIJE NA PRIJEDLOG ZAKONA

Pobuna izdavača udžbenika: Škole će zasuti sadržaj upitne kvalitete

U Ministarstvu prosvjete i dalje ne žele komentirati zakon koji je u izradi, ali je on već naišao na velike kritike onih koji od udžbenika žive
 CROPIX

Nacrt zakona o školskim udžbenicima pripremljen u Ministarstvu znanosti i obrazovanja zajedno s novim formulama za izračun cijene i mase udžbenika, nakon jučerašnje objave u Jutarnjem listu izazvao je niz reakcija.

Jedni podržavaju plan ministrice obrazovanja Blaženke Divjak o nižim cijenama udžbenika i lakšim torbama (o čemu se u školstvu govori preko deset godina pa ništa), drugi je prozivaju zbog populizma, uz napomenu da kvaliteta mora biti ispred gramaže i cijene. Što se nakladnika tiče, jasno je da je radikalnim zakonskim prijedlogom Divjak s njima ušla u ratnu frontu.

Sporne formule

Novine o kojima smo jučer pisali odnose se na dvije formule iz nacrta zakona, prva za cijenu udžbenika, druga za njihovu masu. Za izračun formula korištena je varijabla ukupne satnice pojedinog predmeta, zbog čega ispada da će, prođe li zakon u ovome obliku, predmeti s manjom satnicom imati tanje i jeftinije udžbenike. Uz kritiku učitelja s manjom satnicom da je riječ o degradaciji struke, ali i diskriminaciji, veže se i opaska kako ministarstvo ovime očito navija za - anoreksične udžbenike.

Druga kritika odnosi se na ideju Ministarstva po kojoj radne bilježnice i zbirke zadataka više ne bi bili obavezni materijali, već bi svaki učitelj samostalno određivao želi li ih koristiti ili ne. U Ministarstvu znanosti niti jučer nisu željeli komentirati nacrt zakona jer, kako kažu, nije riječ o finalnoj verziji, no ministrica Divjak na svojem je Facebook profilu postavila grafiku s računicom koliko bi ubuduće trebali koštati i težiti udžbenici. Grafika je rađena upravo po formulama iz predloženog nacrta, što pokazuje da ministrica ne kani odustati od formule za gramažu i cijenu.

Po objavljenoj grafici, komplet udžbenika za prvi razred po sadašnjem zakonu stoji 557 kuna i teži oko tri kilograma, dok bi po novome isti komplet težio maksimalno 2,3 kilograma, obavezni udžbenici koštali bi 388 kuna, čemu treba pridodati dodatne materijale koje bi u iznosu do sto kuna birali sami nastavnici. U varijanti sedmog razreda, čiji komplet po izračunu MZO-a sada stoji 1222 kuna i teži sedam kilograma, po novome bi težio 5,5 kilograma, obavezni udžbenici stajali bi 692 kune uz dodatnih 300 kuna za dodatne materijale.

Ministarstvo je, naime, došlo do ideje kreiranja virtualnog repozitorija obrazovnih materijala u koji bi pravne osobe nudile školama komercijalne obrazovne materijale, ali i dosad obavezne radne bilježnice, zbirke zadataka i niz digitalnih obrazovnih materijala. Ideja mnogima nije dobro sjela:

- Već vidim, škola za 21. stoljeće u kojem djeca prepisuju zadatke u bilježnicu kao u 19. - jedan je od komentara ispod ministričina statusa.

Krenuli dopisi

Zbog svega skupa pobunila se Grupacija nakladnika školskih udžbenika. Nizu ministarstava poslali su dopis kojim traže preispitivanje nacrta zakona, odnosno uvrštavanje radnih bilježnica u obavezne materijale, jasno razlikovanje drugih obrazovnih materijala te osiguravanje stvarne autonomije učitelja.

“Zatvaranje/sužavanje Kataloga isključivo na obavezne udžbenike, čiji će izbor postati nepromjenjiv, neovisno o mogućem nezadovoljstvu učitelja izborom određenog udžbenika, nije društveno poželjno. To više što se predloženim tekstom zakona ukida mogućnost odabira udžbenika i radne bilježnice koji čine cjelovit paket i konceptualno osmišljenu cjelinu”, pišu nakladnici, smatrajući da je Ministarstvo pristupilo neselektivnoj liberalizaciji nastavnih sredstava te se dopušta nekontrolirana upotreba nepoznatih i neprovjerenih sadržaja s neizvjesnim ishodom.

Bez provjere

Naime, neobavezni radni materijali u repozitoriju ne bi prolazili provjeru poput obaveznih udžbenika. Ministarstvo je, sudeći po tekstu nacrta, zamislilo da odgovornost za usklađenost tih materijala sa znanstvenim načelima i etičkim normama, kao i za njihovu primjerenost dobi djece, odgovornost snosi –- škola.

“Ako se pojavi sumnja da obrazovni materijal prijavljen u virtualnom repozitoriju nije u skladu sa znanstvenim načelima i normama, ustanova u čijoj je nadležnosti virtualni repozitorij zatražit će stručno mišljenje agencije nadležne za obrazovanje”, stoji u nacrtu zakona. U slučaju negativnog mišljenja agencije, ti se materijali brišu iz virtualnog repozitorija.

Nakladnici upozoravaju da se ovakvim rješenjem otvara prostor za ulazak gomile materijala upitnog sadržaja u škole, a odgovornost za to u konačnici pada na učitelje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 12:57