NEZADOVOLJSTVO

POBUNA NA GRAĐANSKOM ODJELU ŽUPANIJSKOG SUDA U ZAGREBU Suci: 'Turudić iseljava nas 60 da bi uselio 11 svojih sudaca'

Zbog preseljenja i loših radnih uvjeta u Županijskom sudu u Zagrebu, dio sudaca Građanskog odjela najavio je istupanje iz Udruge hrvatskih sudaca
 CROPIX

Suci Građanskog odjela Županijskog suda u Zagrebu, kako doznajemo, pobunili su se protiv predsjednika tog suda Ivana Turudića.

Razlog pobune je Turudićeva odluka da praktički prisilno izmjesti te suce kako bi u njihove urede na prvom katu Županijskog suda na Zrinjevcu smjestio novoosnovani Visoki kazneni sud sa 11 sudaca i osam sudskih savjetnika. Turudić, čiji je zadatak osnivanje i organizacija VKS-a, oduzeo je, kažu naši izvori, sucima parničarima njihove urede te ih smjestio u sobe sudaca istrage koje su iznimno male i neadekvatne da bi u njima boravilo troje do četvero sudaca.

A ovih je dana, doznajemo, među sucima kulminiralo nezadovoljstvo zbog Turudićeva ponašanja. Zbog toga su suci zatražili pomoć ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića. Jutarnji list u posjedu je dvaju pisama koja su suci uputili Bošnjakoviću 20. studenoga.

Pismo ministru

Jedno je pismo uputio predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Damir Kontrec, koji je ujedno i sudac Vrhovnog suda, a drugo predsjednik Ogranka Zagreb 2 Udruge hrvatskih sudaca Ivica Veselić. Veselić u pismu ministru navodi kako su “svjesni da je u ovlasti predsjednika suda odrediti tko će biti u kojoj sobi i na kojem katu”.

“Međutim, određeni broj sudaca Građanskog odjela, koji su ujedno i članovi Ogranka Zagreb 2 Udruge hrvatskih sudaca, iskazao je svoje nezadovoljstvo tom odlukom predsjednika suda, iskazujući protest istupanjem iz Udruge hrvatskih sudaca, a određeni broj sudaca najavio je istupanje iz istog razloga”, piše Veselić u pismu.

Podsjeća kako je Građanski odjel Županijskog suda u istim prostorijama već više od 50 godina te ističe kako su ga na sastanku Ogranka, održanom 19. studenoga 2019., članovi Ogranka predložili i ovlastili da se Bošnjakoviću obrati s molbom da se zbog 11 sudaca novoizabranog Visokog kaznenog suda ne iseljava odjel sa 60 sudaca Građanskog odjela čiji suci, kako je naveo, i sada rade u vrlo teškim radnim uvjetima.

Isti je dan i predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Damir Kontrec uputio pismo ministru u kojem je naveo kako “u potpunosti podržava dopis” koji mu je uputio sudac Veselić.

Iz zapisnika sa sastanka vidljivo je da su se suci obratili i predsjedniku Vrhovnog suda Đuri Sessi. Više izvora potvrdilo nam je da na Županijskom sudu vlada nezadovoljstvo zbog seljenja.

Zabrana parkinga

- I dosad smo imali jako loše radne uvjete, ali smo barem bili u većim uredima. Sada u male sobe smještaju troje ili četvero sudaca koji ne znaju ni gdje će s velikim brojem spisa i dokumenata - kaže jedan od sugovornika.

Doznajemo da je Turudić za Visoki kazneni sud, koji bi s radom trebao početi 1. siječnja, već nabavio i novi namještaj zbog čije je dostave ovih dana, kako se priča, sucima zabranio da se parkiraju pred sudom. - Radnici nam upadaju u sobe i govore da napustimo prostorije i maknemo svoje spise jer oni imaju nalog da to urede za Visoki kazneni sud - ispričao je zaposlenik suda.

Na naš upit o ovom problemu ministar Bošnjaković odgovorio je da će riješiti problem sa smještajem.

- Obnovit ćemo potkrovlje i tako dobiti još 1000 kvadrata. To će biti riješeno do ljeta - izjavio je Bošnjaković.

Na upit zašto se VKS smješta na Županijski, rekao je kako nema potrebe da se plaća zakup negdje drugdje.

Ivan Turudić tvrdi, pak, da je postignut kompromis oko smještaja.

- Nema tu nikakve drame ni pobune sudaca. Napravit ćemo preraspodjelu prostorija i svi će dobiti adekvatne prostore. Neki će dobiti i veće urede nego što su ih imali, a neki i ne. Ovo je sad samo privremeno rješenje, išlo se za tim da Visoki kazneni sud bude u jednom krilu zgrade. Sve će biti riješeno za šest do sedam mjeseci kad se uredi prostor potkrovlja - rekao je Turudić.

Jedan od naših sugovornika ističe kako je Turudić nedavno na sastanku predsjednika svih odjela suda napao predsjednicu Građanskog odjela Kseniju Grgić zbog toga što su se žalili na smještaj.

Sukob sa sutkinjom

- Kako ste se uopće usudili žaliti Sessi zbog premještanja? Zar ste stvarno mislili da mi Đuro to neće javiti? - navodno je Turudić rekao sutkinji koja je, kažu naši izvori, bila šokirana time. Doznajemo da je Turudić prije nekoliko mjeseci na sastanku s Kaznenim odjelom suda, napao i sutkinju Jadranku Kos.

Navodno je od nje tražio da povuče svoju prijavu za Visoki kazneni sud, ali i ustavnu tužbu koju je podignula zbog odluke DSV-a jer je prilikom izbora sudaca Županijskog suda prošao kandidat koji je imao manje bodova od nje. Kos, naime, nije prošla na prvom natječaju za Županijski sud, iako je imala veći broj bodova od Vjerana Blažekovića. Prošla je u drugom pokušaju, nakon čega je Turudić od nje tražio da povuče prijavu za Visoki kazneni sud.

Blažeković - koji, kako kažu naši izvori, svaki ponedjeljak igra nogomet s Turudićem - na sudu je brzo napredovao. Za šest mjeseci postao je predsjednik Kaznenog odjela, iako nije, govore njegovi kolege, presudio ni u jednom ozbiljnijem predmetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:58