JAKO SU LJUTITI

POBUNA SLOVENSKIH LIJEČNIKA U MARIBORSKOJ BOLNICI 'Hrvatskim doktorima vikend plaćate 1250 eura neto, a nama 300 eura bruto!'

Ravnatelj Pivec ne vidi problem sve dok hrvatski liječnici povećavaju učinkovitost bolnice
 Tadej Regent / Delo, EPH

Tjedno “gostovanje” dvadesetak riječkih anesteziologa u mariborskoj Sveučilišnoj bolnici (UKC) zadnja dva mjeseca izaziva sve veće nezadovoljstvo liječnika u susjednoj državi.

Naime, zbog nedostatka anesteziologa ta se slovenska bolnica odlučila za “privremeni uvoz” liječnika iz Hrvatske, i to tako da vikendom riječki anesteziolozi dolaze u Maribor pomagati svojim kolegama, a za to su plaćeni 1250 eura. Kako za istu satnicu slovenski kolege mogu dobiti najviše 300 eura bruto, a sami kažu da bi taj posao radili za 500 eura, pa ne čudi pobuna protiv “nelojalne konkurencije”.

Tečaj hrvatskog jezika?

Ulje na vatru, prema pisanju mariborske Večeri, dolio je ravnatelj UKC-a, Gregor Pivec, koji je, kažu, pozvao liječnike na tečaj hrvatskog kako bi se mogli bolje sporazumijevati s hrvatskim kolegama. “Nije točno da naši liječnici moraju učiti hrvatski. Napravili smo anketu među zaposlenicima da vidimo koje strane jezike govore, a među ostalim i služe li se hrvatskim, o čemu će se voditi briga kod sastavljanja dežurnih vikend-ekipa. Naprosto, na taj način ćemo osigurati da u ekipi bude i liječnik koji govori hrvatski kako ni u jednom trenutku ne bi došlo do jezičnog nesporazuma. Ponudili smo našim liječnicima da, ako žele, mogu dodatno učiti hrvatski i to je sve”, kaže Pivec. Dodaje da su hrvatski anesteziolozi koji dolaze iz KBC-a Rijeka vrhunski stručnjaci koji odlično rade, a inače su angažirani preko ljubljanskog Instituta za medicinska istraživanja kojeg vodi Miha Pogačnik. “Institut se bavio i pravnim dijelom posla oko ovog angažmana tako da je sve potpuno legalno”, tvrdi Pivec.

I sindikat ogorčen

S druge strane, Slovenska liječnička komora tvrdi da hrvatski liječnici rade bez pravovaljanih papira jer bi, po njihovu mišljenju, morali biti upisani u poseban registar liječničke komore. Napominju da po direktivi EU liječnici koji rade privremeno izvan matične zemlje moraju znati jezik zemlje u kojoj, primjerice, rade vikendom. Istina, Slovenija još nije usvoijla tu direktivu pa zapravo ne postoji jezična obveza hvratskih liječnika, ali Slovenci naglašavaju da je poznavanje jezika bitno prije svega zbog sigurnosti pacijenata. Komora je najavila inspekcijski nadzor u UKC-u.

Potiv hrvatskih anesteziologa su i u sindikatu Fides. “Naš je zaključak da je riječ o ilegalnom radu”, kaže predsjednik Fidesa u UKC-u, anesteziolog Boris Rižnar. No, čini se da je ipak najveći prijepor novac kojeg za “Hrvate ima, a za Slovence nema”.

Povećali učinkovitost

Za 12-satno gostovanje hrvatski anesteziolozi preko Pogačnikova Instituta dobivaju 1250 eura neto, dok slovenski specijalist, ako nije dežuran, po pozivu iz bolnice dobiva oko 300 eura bruto. Najveća satnica za Slovence je četrdesetak eura bruto. Nedavno je na taj podatak Rižnar zavapio - pomoći će anesteziolozi iz Celja ako treba za manje eura!

Slovenski liječnici dolazak hrvatskih kolega vide kao napad na slovenski zdravstveni sustav i iskorištvanje teške kadrovske situacije u zdravstvu. Mariborski internist, ljut na činjenicu da “Hrvati vrijede više od Slovenaca”, naveo je kao primjer svoju plaću. “Za 184 sata rada dobio sam 1423 eura, od toga ću opet ljeti na odmor u Hrvatsku. Pa gdje bih drugdje!”, kaže ironično taj liječnik.

Za razliku od slovenskih liječnika i njihovih udruga, ravnatelj Pivec ne vidi problem sve dok hrvatski liječnici ispunjavaju obveze kojima povećavaju učinkovitost bolnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:02