'HOTEL HRVATSKA'

POBUNA U MALOM MISTU 'Država nam je zatvorila hotel uoči sezone i ostavila nas bez nekoliko milijuna kuna'

 Matko Begović/Makarska kronika, arhiva/HANZA MEDIA

Za osam milijuna kuna manje nego prije pola godine Ministarstvo državne imovine prodaje baškovoški hotel "Hrvatska" za koji se ponude podnose do 26. listopada.

Hotel "Hrvatska" bivša je vojna nekretnina i do prošle godine poslovao je u sklopu Cluba Adriatic, ali tada je Vlada RH donijela odluku da se izdvoji iz upravljanja Adriatica kojem su pak ostali radnici. Prema raspisanom javnom pozivu, prodaje se za 35,9 milijuna kuna, dok ga je Ministarstvo u travnju prodavalo za 44 milijuna kuna. Potencijalni kupci do 23. listopada moraju uplatiti jamčevinu od 1,79 milijuna kuna, dok je ona u prvom natječaju iznosila 2,1 milijun kuna, ali na njega nije pristigla nijedna ponuda.

Hotel s dvije zvjezdice ima 136 smještajnih jedinica, točnije 128 soba i osam apartmana, i radio je sezonski sve do ovog ljeta, a kako stoji u javnom pozivu za kupnju, bruto površina mu je 12.500 metara kvadratnih, a neto 8956 kvadrata.

Ponovnim javnim pozivom za prodaju hotela "Hrvatska" zadovoljan je baškovoški načelnik Josko Roščić, koji se nada da će se hotel renovirati i osposobiti za rad u idućoj sezoni mada je s druge strane razočaran potezom Ministarstva državne imovine koje je hotel zatvorilo prije sezone i stavilo ga na prodaju.

- Hotel je s postojećim kapacitetima mogao ove sezone ostvariti oko 40 tisuća noćenja i u njemu je moglo raditi 20 sezonaca i 10 stalnih zaposlenika kao i prijašnjih godina. Međutim, svi su djelatnici pripojeni Clubu Adriatic koji se također prodaje, hotel je izgubio zaradu od oko sedam milijuna kuna, a Općina i TZ Baška Voda ostali su bez najmanje pola milijuna kuna boravišne pristojbe - kaže nam Roščić.

Načelnik dodaje kako se nada da će se ovog puta na javni poziv Ministarstva javiti ozbiljni kupci koji će u hotel morati uložiti sigurno 15 do 20 milijuna eura kako bi ga ''podigli'' na razinu od četiri zvjezdice.

Premda Roščić tvrdi da je "Hrvatska" mogla raditi i tijekom ovogodišnje sezone, ministar državne imovine Goran Marić u izjavi za "Kroniku" veli kako je rad hotela u sadašnjem stanju bio nemoguć. Kako kaže, hotel je zadnjih sezona poslovao s gubitkom i nikako nije mogao biti otvoren ove sezone jer je u derutnom stanju, najgorem u zadnjih sedam godina.

- Hotel "Hrvatska" poslovao je s gubitkom zbog nesposobne Uprave Cluba Adriatic koja je njime tada upravljala. Nije istina da bi hotel mogao donijeti dobit jer je to bilo nemoguće, zbog čega smo i raspisali javni poziv za njegovu prodaju. Trebali smo ga prodati prije sezone, ali na prvi natječaj nije pristigla nijedna ponuda pa se nadamo da će nam to uspjeti sada kada je cijena znatno manja - tvrdi Marić.

Ministar naglašava kako će Općina i TZ Baška Voda dogodine imati puno više od pola milijuna kuna boravišne pristojbe jer će obnovljena "Hrvatska" donositi dobit cijeloj Općini, primat će goste bolje platežne moći koji će ostvariti više noćenja nego dosadašnjih godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:24