BOLJI ŽIVOT

Pobuna u osječkom zatvoru: Zatvorenici ne jedu, traže bolje uvjete

Povod štrajku upozorenja bila je prenapučenost zatvora te trajanje pritvora za koje stanari osječkog Zatvora smatraju da je predugačko
 Ivica Pejić/CROPIX

OSIJEK – Gotovo polovica zatvorenika osječkog Zatvora, njih 120 od ukupno 250, u utorak je odbilo konzumirati doručak i ručak prosvjedujući na taj način protiv loših uvjeta u kojima odslužuju svoje kazne.

Povod ovom jednodnevnom i upozoravajućem štrajku bila je prenapučenost zatvorskih prostorija te trajanje pritvora za koje stanari osječkog Zatvora smatraju da je predugačko. Pritvorenici drže da ih suci neopravdano dugo zadržavaju u pritvoru što dodatno stvara gužvu u Zatvoru.

Naime, optimalni kapacitet osječkog Zatvora je 100 osoba dok se trenutačno u njemu nalazi čak 250 osoba koje izdržavaju zatvorske kazne.

- U svakoj sobi, zbog prekapacipiranosti, uz ležaje postoje i dva do tri madraca na podu na kojima zatvorenici borave. Čim dođe toplije vrijeme i više temperature stvara se teška klima u sobama što dodatno boravak u zatvoru čini nepodnošljivim – tvrdi Tomislav Cvitanušić, upravitelj Zatvora dodajući kako su svi zatvorenici već u srijedu nastavili primati svu hranu.

On dodaje kako će se ovaj problem rješavati na Povjerenstvu uz suglasnost Upave za zatvorski sustav te da bi se privremeno rješenje moglo donijeti već unutar tjedan dana.

- Na naš prijedlog, koji je podržala Uprava za zatvorski sustav, dio zatvorenika ćemo premjestiti u prostorije s blažim uvjetima. Gledat ćemo da to bude broj zatvorenika koji odgovara broju onih koji sada leže na madracima – poručio je Cvitanušić.

Kako drugi dio zahtjeva zatvorenika, za predugim boravkom u pritvoru, nije u nadležnosti zatvorske Uprave oni će ga proslijediti pravosuđu. No, zatvorenici osječkog Zatvora nisu nezadovoljni ostalim tretmanom, dužinom izlazaka, rekreacijom, ranom i svim onim što svakodnevno upotpunjuje njihov boravak. Posebno su zadovoljni odnosom čuvara prema njima.

Činjenica je da osječki Zatvor po ničemu ne odudara od ostalih zatvora i kaznionica u Hrvatskoj koje također muči velika prenapučenost i prekobrojnost. Gotovo 2.000 zatvorenika se više nalazi u zatvorima nego što im to dopušta optimalni kapacitet. Niti prenamjena blagovaonica, društvenih prostorija i knjižnica u ćelije nije bilo dovoljno da se poprave uvjeti kažnjenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:34