TURBULENCIJE

POBUNA U SDP-u: BERNARDIĆEVOG ČOVJEKA NAPALI DA ŽELI ZABRANITI POBAČAJ I PETOKRAKU On potvrdio: Pod tom zvijezdom su silovali žene

 
Davor Bernardić i Karolina Leaković (desno)
 Damir Krajac / CROPIX

- Član SDP-a osniva udrugu kršćanskih socijaldemokrata, koja će se - koliko sam shvatila iz novinskog članka - boriti protiv petokrake i protiv pobačaja - napisala je na svome Facebook profilu poznata SDP-ova feministica i ljevičarka Karolina Leaković i izazvala niz kritika na račun Mirka Lukića, osnivača udruge Kršćanski socijaldemokrati, zagrebačkog SDP-ovca i predsjednika Mjesnog odbora Zrinjevac, čiji je potez osnivanja te udruge podržao i prvi čovjek SDP-a Davor Bernardić.

Lukić je u Jutarnjem listu prije nekoliko dana najavio osnivanje svoje udruge i iznio vlastite stavove o pobačaju i promicanju simbola totalitarnih režima, što u dijelu SDP-a nije dobro primljeno. To je vidljivo i u reakcijama na objavu Leaković gdje su se nanizali negativni komentari, od toga da SDP ide u desno, prijedloga da se Lukićem i njegovom udrugom pozabavi Glavni odbor SDP-a pa do sugestija da Leaković osnuje svoju stranku u kojoj bi bili istinski ljevičari.

Nije trebalo dugo čekati na Lukićev odgovor.

- Poštovana i cijenjena kolegice Karolina, moram reagirati - NE ZAGOVARAM zabranu pobačaja, iznio sam samo svoj osobni stav o toj problematici nakon opetovanih pitanja od strane novinara, a sam izloženi stav bio je vrlo općenit i ni po čemu ne odudara od stava prosječnog čovjeka - napisao je Lukić i nastavio kako pretpostavlja da nije zlonamjerna nego jednostavno nije raspolagala vjerodostojnim informacijama.

- Što se tiče 'petokrake', Vi bi kao veliki i u društvu prepoznati borac za ženska prava dobro trebali poznavati problematiku organiziranih silovanja žena u Berlinu, bosanskim gradovima (Foča npr.), kao i našem Vukovaru, sve činjeno pod CRVENOM petorakom. Napomenimo da je do 22. lipnja 1941. na snazi bio Ugovor o nenapadanju i PRIJATELJSTVU između nacističke Njemačke i SSSR-a te su na krilima tog prijateljstva izvršavani zločini nejverojatnih razmjera. Cilj novoosnovane udruge je izvršiti distinkciju zdravog antifašističkog 'tkiva' od NEGATIVNIH konotacija vezanih za sveobuhvatni i plemeniti antifašistički pokret. Član sam SDP-a zbog svojih uvjerenja te Vas uvjeravam da mi je jedini motiv činjenje dobra za našu stranku, neka mi Bog oprosti ako griješim! - odgovorio je Mirko Lukić u sklopu svjetonazorske polemike koja se razvila i unutar samog SDP-a za koji se do nedavno vjerovalo da je stranka koja se neupitno zalaže na pravo žene na pobačaj i u kojoj se ne bi mogao naći netko tko bi problematizirao petokraku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:56